Societat

Tret de sortida a la negociació pel passaport Covid

La UE espera tancar l’acord sobre el salconduit abans del juny

L’Eurocambra exigeix que els tests siguin de franc per viatjar

La creació d’un passaport sanitari per la Covid-19 a la UE entra en la fase de negociació entre els estats i el Parlament Europeu. Després que la cambra aprovés ahir la seva posició per àmplia majoria, ara s’obriran les converses amb els governs per acabar de perfilar el document que pretén salvar la temporada d’estiu.

L’Eurocambra va marcar ahir les seves línies vermelles i una de les principals reivindicacions serà la gratuïtat dels tests per poder viatjar. La proposta que hi ha sobre la taula preveu un passaport Covid-19 que permeti demostrar la vacunació, haver passat el virus o haver donat negatiu en un test. Això ja suposa una millora respecte a la situació actual, ja que ara pràcticament només s’accepten PCR.

Ara bé, la idea suposa una discriminació econòmica per a aquells que aquest estiu encara no estaran vacunats o que no s’hagin contagiat en els últims sis mesos. Els joves tenen totes les de perdre, i els de l’Estat espanyol encara més. Hi ha països com França on els tests són de franc, però en altres no; per exemple, a Catalunya el preu de les PCR és d’uns 100 euros.

Els eurodiputats batallaran per la gratuïtat dels tests a tota la UE en un intent de posar fi al desigual accés a les proves. La negociació amb els governs serà “dura”, admeten els parlamentaris, però és la seva principal exigència. També forçaran els estats per suprimir les quarantenes a tots els que viatgin amb el nou salconduit europeu. Hi ha algunes capitals que encara són reticents a aixecar aquesta restricció. Als parlamentaris tampoc els agrada el nom del passaport proposat per la CE (“certificat digital verd”) i el volen europeïtzar: “certificat Covid-19 de la UE”.

L’aprovació del mandat negociador al Parlament Europeu marca el tret de sortida de les converses amb el Consell de la UE, on hi ha representats els 27. El temps juga en contra de les reivindicacions de la cambra. Brussel·les apressa els legisladors per posar-se d’acord en un mes i que el passaport sanitari pugui estar llest per a l’estiu. En paral·lel, la Comissió Europea continua treballant en la part tècnica del nou sistema de mobilitat, que hauria de reactivar els viatges aquestes vacances, si bé l’aixecament de les restriccions està en mans dels estats i de l’avanç de la vacunació.

L’OMS s’oposa a una desescalada prematura a Europa

La vacunació al Vell Continent avança, però l’Organització Mundial de la Salut (OMS) veu prematurs els plans de desescalada que molts governs europeus estan presentant aquests últims dies –França ho va fer ahir–. El director de l’OMS per a Europa, Hans Kluge, va avisar ahir que aixecar restriccions quan hi ha més variants i la immunització és massa baixa pot provocar rebrots. Tot i admetre que el nombre de contagis ha disminuït “significativament” en l’última setmana, Kluge assegura que la incidència continua sent molt alta. De fet, una gran part de la UE està en alerta, amb taxes superiors als 100 casos per cada 100.000 habitants. L’efecte de les vacunes es nota en les hospitalitzacions i morts dels més grans, però no s’aprecia un impacte general en la societat, amb menys del 10% de la població completament vacunada i un 26,6% amb la primera dosi. Pràcticament tots els països del bloc europeu avancen al mateix ritme, excepte Hongria i Malta, que van més de pressa. La vacunació contra la Covid-19 ha agafat velocitat a l’abril, però queda molta feina per fer. En dos mesos els proveïdors de vacunes han de triplicar les entregues si es vol assolir l’objectiu del 70% de població vacunada al juliol. Fins ara, s’han distribuït a la UE uns 150 milions de dosis i en falten uns 350 milions per arribar al juny al 60% dels adults immunitzats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES