Societat

La restauració podrà obrir fins a les 23 hores ja el dia 9

La millora de les perspectives en la vacunació també permetrà aixecar les restriccions als parcs d’atraccions

La Generalitat es dona un temps de marge per decidir si manté el toc de queda nocturn

Després de no poques expectatives que s’han vist frustrades en el darrer instant, i d’un malestar –i també desànim– que ha tocat sostre, el sector de la restauració comença a veure, ara sí, la llum al final del túnel. Aquest punt d’inflexió s’ha produït arran de l’anunci fet ahir pel govern que a partir del 9 de maig, el mateix dia que acaba l’estat d’alarma aprovat per Pedro Sánchez a finals d’octubre del 2020, bars i restaurants ja podran obrir de manera ininterrompuda fins a les 23 hores. Així mateix, en aquesta data també podran reprendre l’activitat els parcs d’atraccions, però amb una limitació de l’aforament del 30%, tot i que alguns dels més icònics del país, com Port Aventura i el Tibidabo, ja han anunciat que ho faran un pèl més tard, el dia 15 per ser exactes.

Encara que les dades mostren més una estabilització de la pandèmia que no pas una reculada, i que encara hi ha elements alarmants com l’alta ocupació de les UCI –489 ingressats–, la Generalitat ha decidit començar a suavitzar les restriccions pel convenciment que la crisi sanitària entra en una altra fase. L’augment de la immunització comunitària, en què la vacunació és un factor crucial, és la clau de volta que explica aquest canvi de paradigma que ja es comença a palpar. De fet, i segons les previsions que va exposar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa, els 550.000 vaccins que esperen rebre a curt termini els fan preveure, per exemple, que un 85% de les persones de 80 anys o més estaran vacunades amb dues dosis en un període de temps relativament curt. I l’impacte de tot plegat serà una reducció de la mortalitat associada al coronavirus d’entre un 50% i un 75%, i un descens d’entre el 30% i el 50% del nombre de nous ingressos a l’hospital i d’entre el 17% i el 37% a les UCI. Així doncs, i posant en perspectiva l’escenari que dibuixa aquest magma de xifres, el Procicat ha optat per prorrogar totes les limitacions que estan vigents una setmana més a partir de dilluns que ve, i esperar fins al 9 de maig per fer canvis per tal de donar temps que la vacunació s’estengui. De fet, els únics retocs que s’han autoritzat perquè entrin en vigor abans, el dia 3, són d’un àmbit molt restringit, ja que preveuen l’eliminació del límit de les 20 hores com a horari de tancament dels parcs infantils i, alhora, també es permetran les assemblees esportives amb un 50% de l’aforament.

I el toc de queda, què?

En tot aquest horitzó de canvis que s’albiren d’aquí a poc més d’una setmana, hi ha, però, un interrogant majúscul: què passarà amb el toc de queda nocturn. Partint de la premissa –o, més ben dit, de la certesa– que aquesta mesura restrictiva que obliga tothom a ser a casa abans de les 22 hores ja col·lideix de ple amb l’anunci que la restauració podrà tancar una hora més tard, el 9 de maig també quedarà derogat l’estat d’alarma, que li dona cobertura legal. Doncs bé, en vista d’això, la Generalitat aprovarà dimarts una modificació de la llei de salut pública que li permeti decretar un toc de queda, o un confinament perimetral, previ aval judicial. Un cop tingui definit el mecanisme jurídic –alhora també s’està negociant una altra fórmula amb l’Estat que no obligui a passar pels tribunals–, i veient com evolucionen les dades, la Generalitat es dona de temps fins al 9 de maig per decidir si opta per prohibir la mobilitat durant la nit o per permetre-la.

El vaccí d’AstraZeneca, en ‘stand-by’ quatre setmanes més

La comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat va acordar ahir ampliar de dotze a setze setmanes l’administració de la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca als menors de 60 anys, una decisió que no va agradar a la Generalitat, que voldria posar la segona dosi d’AstraZeneca de manera immediata, tal com avala l’EMA. Pendents d’aquesta segona dosi a Catalunya hi ha milers de treballadors essencials que van ser vacunats ja fa unes setmanes amb la primera dosi, fins que la vacunació es va aturar cautelarment després d’uns casos de trombosi mínims. Entre els que estan pendents d’aquesta segona, hi ha tot el personal docent. La comissió va recordar ahir que la protecció d’una primera dosi arriba al 80% d’efectivitat i va justificar allargar el termini per posar la segona dosi adduint que vol tenir “més informació” per prendre una decisió que “garanteixi la seguretat de la vacunació”. El ministeri vol esperar un estudi que està en marxa de la Universitat Carlos III (en què participen el Vall d’Hebron i el Clínic), en què analitzen la reacció de posar als vacunats amb AstraZeneca una segona dosi de Pfizer.

Satisfacció dels restaurants, resignació de l’oci nocturn

El sector de la restauració de tot el país va aplaudir ahir que, després de mesos de funcionar a mitges, finalment els bars i restaurants puguin obrir fins a les onze de la nit, cosa que vol dir que podran fer sopars, un àpat del qual molts viuen i sense el qual molts negocis havien decidit que no els sortia a compte obrir i, per tant, encara estaven tancats. El Gremi de Restauració de Barcelona es va mostrar satisfet d’haver aturat una mesura “insostenible” i va recordar que “el càstig als restaurants no podia durar més”. El director del gremi, Roger Pallarols, va considerar que la decisió del govern “és un pas endavant” i va demanar que no faci marxa enrere. Per la seva banda, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) també va aplaudir la mesura, tot i que va considerar “insuficient” que l’horari límit marcat sigui fins a les 23 hores i va exigir que reobri també l’oci nocturn, tancat des de fa un any i amb la majoria de negocis “al límit”.

Fecasarm va qüestionar la possibilitat que, després del 9 de maig, quan s’acaba l’estat d’alarma, s’imposi un toc de queda autonòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia