Societat

ÀNGEL FERRÀS

ALCALDE D'HORTA DE SANT JOAN

“Els millors paisatges d'Horta estan intactes”

·

“El record sempre hi és. Quan penses en l'incendi se't posa la pell de gallina”

·

“Volem traslladar el Centre Picasso i tenir originals”

Afirma que durant l'últim any ha après, a cop de bastó, com funciona la política a la capital. Però l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (CiU), ha mantingut la seua versió sobre “el que va viure i el que va veure” durant l'incendi.

Quin és l'estat anímic del poble, un any després del foc?

El poble el veig bé, però no es pot girar full en un dia. Els fets de l'any passat van ser molt dolorosos i això no es pot oblidar. El record sempre hi és. Quan penses en aquells moments se't posa la pell de gallina, per tot el que es va viure. Tothom està igual, però el temps curarà les ferides i tirarem endavant.

La comissió d'investigació va reobrir aquestes ferides?

Crec que la comissió va ser necessària, ja que el govern no havia pres cap decisió ni cap mesura correctora i no s'havien aclarit alguns fets. El poble i tota la comarca van poder constatar qui deia la veritat i qui l'estava dient a mitges. Ara qui ho haurà d'aclarir tot és la jutge, que està demostrant que és una gran professional.

Des del punt de vista personal, s'ha sentit prou recolzat?

Els veïns del poble i CiU m'han ajudat molt, tots han estat al meu costat en tot moment. Però la Generalitat, des del principi, no ens va donar el suport que ens calia. Després de l'incendi vam tenir moltes cancel·lacions. Els que sí que ens van ajudar molt van ser el Patronat de Turisme de la Diputació i les Cambres de Comerç de Tortosa i Reus, que van engegar una campanya perquè tot es normalitzés.

Horta és un poble molt turístic. Quins projectes teniu per reimpulsar el turisme local?

La informació que es donava sobre l'incendi va fer perdre reserves, però els millors paisatges d'Horta estan intactes. Enguany ja està venint més gent. A més, ara acabem d'engegar el projecte El paisatge dels genis, una ruta pels paisatges de Picasso. A l'agost signarem un conveni amb la Diputació, perquè volem traslladar el Centre Picasso i poder tenir originals. Serà un museu de referència per al conjunt de les Terres de l'Ebre, si aconseguim el pressupost necessari per rehabilitar la Casa Abadia. A més, des del consell comarcal no parem de fer coses, potenciant l'oli i el vi. Fa pocs dies hem presentat una guia turística nova. Volem que els sectors econòmics que van patir el sotrac per l'incendi també es regenerin. L'ideal és que els turistes es puguin moure per tota la Terra Alta, fent coses diferents: contemplar un paisatge, visitar un celler, veure el Centre Picasso, anar al Pinell de Brai i a Gandesa... Però, sobretot, que passin més d'un dia a la comarca.

A banda d'això, quins són els reptes més immediats de l'Ajuntament?
Enguany hem de començar les obres de reforma dels carrers del nucli antic, per renovar la xarxa d'aigua i clavegueram, i instal·lar-hi les noves tecnologies. És un projecte important perquè Horta té una xarxa obsoleta, construïda als anys seixanta, i ara tenim molts problemes. Serà costós i llarg, però l'hem de tirar endavant. A més, volem fer la segona fase del passeig Manel Pallarès, que serà important per consolidar aquesta zona de passeig del poble i també com a accés al nou Centre Picasso.
A Horta teniu un projecte de parc eòlic molt controvertit. Com pot afectar la massificació eòlica l'economia local?
Fa més de dos anys que treballem per evitar la instal·lació del parc eòlic dels Pesells. Estem fent tots els esforços, i esperem que la Generalitat entengui que no volem el parc. Hem fet una aposta pel paisatge i tenim uns actius que no volem perdre. Hem modificat les normes subsidiàries i farem el que faci falta per evitar el parc eòlic. Els tràmits van endavant, però el poble va dir en referèndum que no el volia, i contra la voluntat d'un poble no es pot anar. Una altra cosa és que se'ns vulgui escoltar.
I amb la nova carretera, esteu satisfets?
Molt. Ja ho vaig dir des del primer dia, que la carretera marcaria un abans i un després per a Horta. Segons Carreteres, el tram que queda entre la cruïlla i Bot es farà l'any que ve. No serà més ample, però els vorals seran plans i la sensació serà que ens quedarà una carretera molt més ampla.
Fa poc que també heu estrenat la renovació de la plaça de la Bassa, una de les més característiques del poble...
Sí, ha estat un canvi radical. Fa temps que volíem fer-ho, perquè ens calia una plaça que la gent la pogués disfrutar. Els xiquets la poden gaudir jugant, amb més tranquil·litat per als pares. Ara només falta que els arbres creixin una mica i facin més ombra. La visió de la plaça serà totalment diferent, perquè es veurà molt més verda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS