Societat

La fiscalia fa costat a noves restriccions proporcionades

El ministeri públic entrega al TSJC un informe en què avala les mesures que la Generalitat proposa aplicar a partir de diumenge

La restricció de drets ha de ser ratificada pels tribunals

Des del convenciment que “les mesures de reducció de mobilitat i contacte social han estat efectives en la contenció i transmissió de la malaltia”, la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya està d’acord a continuar restringint alguns drets fonamentals per continuar plantant cara a la propagació del coronavirus.

Aquesta és la conclusió de l’informe presentat pel ministeri públic davant l’alt tribunal català que ha de decidir ara si ratifica les mesures que vol aplicar la Generalitat a partir de diumenge, quan l’estat d’alarma deixarà d’estar vigent al territori de l’Estat espanyol. Desapareix l’alarma d’índole jurídica, però l’alerta sanitària encara es manté i per això la Generalitat continuarà restringint el nombre de persones que es poden trobar, els horaris de la restauració i el funcionament de l’oci nocturn, que continuarà castigat.

Com que a partir d’ara qualsevol restricció haurà de ser ratificada pels tribunals, la fiscalia va complir ahir amb el tràmit de presentar el seu informe, en el qual s’estudia el marc legal que regirà a partir d’ara per dictar normes en defensa de la salut dels ciutadans. Aquest marc legal és el que desenvolupa les competències en salut que té la Generalitat i que faculten l’administració catalana a establir mesures per al control de les persones amb l’objectiu de protegir la salut pública.

El document del ministeri públic introdueix cinc condicionats que haurà de tenir en compte la Generalitat a partir d’ara. En primer lloc, parla de mesures proporcionades com a principi bàsic que ha de regir. En segon lloc, introdueix una limitació temporal de quinze dies i, en tot cas, passades aquestes dues setmanes s’hauran de revisar criteris i, si cal, tornar a demanar la intervenció de la justícia per a noves restriccions.

En tercer lloc, demana la motivació corresponent i un informe de l’Agència de Salut Pública. També adverteix que les mesures són recomanacions a seguir, que no són d’obligat compliment per la població, i en cas que sí que hi hagi aquesta obligatorietat s’haurà d’advertir de manera clara i específica.

Com que es tracta de drets fonamentals, el cinquè requisit que exigeix la fiscalia és actuar amb un criteri de restricció màxima i per això demana que s’apliquin en el mínim àmbit territorial possible.

La resolució definitiva del TSJC ha de ser imminent perquè les noves mesures s’apliquin a partir de diumenge.

LA DATA

07.05.21
Diumenge
vinent venç l’estat d’alarma i haurien d’entrar en vigor les noves mesures decretades per la Generalitat.

Tornen les platges amb porta d’entrada

La ciutat de Barcelona ha estrenat la temporada de platges per segon any consecutiu en mode Covid-19. Això vol dir que, tot i la fi de l’estat d’alarma que permet restringir el moviment de persones, l’Ajuntament tornarà a controlar l’aforament de les platges amb informadors que comptaran les persones. Per accedir a la sorra s’haurà de fer per una porta, que es distingeix perquè té un tendal verd que fa de pòrtic, i fins que es dipositi la tovallola a la sorra s’haurà de fer servir mascareta. La distància entre persones haurà de ser d’1,5 metres, fet que redueix la capacitat de la sorra. El web de les platges informarà al moment de l’ocupació i si s’arriba al límit es tancarà fins que no es buidi, cosa que l’estiu passat va passar 38 cops.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona