Societat

Transtorn obsessiu-compulsiu (TOC)

Higiene compulsiva

El José Ángel no pot tocar determinats objectes sense rentar-se les mans abans i després

La pandèmia ha agreujat les seves obsessions

El José Ángel està enllestint un llibre biogràfic per fer visibles les malalties mentals i el TOC

Hi ha objectes de la seva pròpia habitació que fan posar molt nerviós a José Ángel Rico. “No les vull tirar perquè per a mi tenen un valor sentimental, però sento que estan contaminats i cada cop que hi passo pel davant he de rentar-me les mans. Abuso molt del sabó i el gel hidroalcohòlic perquè em passa amb moltes altres coses. Part de la teràpia seria tocar-les i no netejar-me després, però això se’m fa impossible, sobretot ara”, admet. El José Ángel té un trastorn obsessiu compulsiu (TOC) de contaminació, que fa que tingui por a entrar en contacte amb virus o bacteris que el puguin fer emmalaltir greument. “També em fa cosa –indica– que se’m contaminin coses meves. Com que em sento brut, cada cop que toco coses com ara un disc per escoltar música, m’he de posar gel hidroalcohòlic abans i després d’agafar-lo.”

Aquest barceloní de 47 anys treballava en una empresa de material elèctric i, “com que un dels companys era molt brut i es portava molt malament”, tampoc pot tocar, ni tan sols passar-hi pel costat, un endoll o qualsevol altra cosa d’aquest fabricant. A casa seva no hi ha res d’aquesta marca, però a casa dels pares, on va sovint per cuidar-los, sí, així que idea estratègies per evitar el mal tràngol o es neteja de nou, si no té pla B. “La gent veu que vaig al cine i que surto, i em diu que estic molt bé, però ho porto per dins. El TOC em limita molt. Per exemple, a casa ho tinc tot desordenat, amb els armaris a vessar, perquè em costa molt fer les coses.” De fet, té dificultats per “començar coses noves” i fins i tot llegir, perquè el pensament obsessiu li impedeix concentrar-se.

Això que li passa no és nou per a ell, però amb la crisi sanitària s’ha agreujat. “Visc sol i me’n vaig anar a passar el confinament a casa dels pares. Allà vaig estar sense sortir de casa tres mesos, amb molta por de posar-me malalt.” De tota manera, el pitjor va ser quan ja va poder sortir al carrer. “Tenia molts més pensaments obsessius que abans i moltes més ganes de rentar-me les mans de manera compulsiva.” Malgrat això, el José Ángel assegura que està “pitjor” però relativament tranquil: “Sé el que tinc i com ho puc arreglar, així que ho vaig portant.”

Tot i que la pandèmia no li ho ha posat fàcil, el pitjor per a aquest afectat de TOC va ser el temps que va trigar a tenir un diagnòstic clar: 19 anys. Va començar amb obsessions per la neteja als 13 anys –fins i tot havia tirat a la brossa objectes personals que s’estimava perquè creia que estaven contaminats–, però patia en silenci. “Pensava que eren manies i, tot i que tenia ansietat i ho passava molt malament, no deia res a ningú. Ara hi ha poca informació, però és que abans el TOC era del tot desconegut”, reflexiona. Finalment va demanar ajuda a una amiga psicòloga. Li va recomanar teràpia i als 32 anys va saber que el que li passava tenia nom propi. “Fa impressió saber que tens un trastorn, però també tranquil·litza entendre què et passa”, admet. Des de llavors fa teràpia a l’hospital de Bellvitge, tot i que amb la Covid només li fan seguiment telefònic.

Com la resta de persones afectades per un trastorn mental, el José Ángel lamenta el silenci que envolta aquestes malalties. “Encara més en el cas del TOC, que sembla una cosa de maniàtics, quan és un estrès mental molt fort i continuat.” Per ajudar a fer-la visible, està enllestint la redacció d’un llibre biogràfic. “Explicaré la meva vida amb TOC i moltes coses més, perquè soc molt més que la malaltia”, deixa clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona