Societat

Obre a Barcelona un equipament per allotjar i acompanyar joves sense llar d’entre 18 i 23 anys

El projecte ‘Llar d’Oportunitats’ compta amb prop de 2 milions d’euros l’any i està cofinançat per Ajuntament i Generalitat

Barcelona compta amb un nou equipament per allotjar fins a 40 joves sense llar. El dispositiu, obert a l’abril, funciona les 24 hores tots els dies de l’any. El projecte està pensat per allotjar i atendre de manera integral a joves d’entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es troben en una situació d’alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. De fet, es tracta d’un equipament “d’alta intensitat socioeducativa”. El projecte batejat com ‘Llar d’Oportunitats’ compta amb la col·laboració de l’entitat Superacció, que en gestiona el dia a dia, i la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions. Té un pressupost d’1,96 milions d’euros l’any i està cofinançat per l’Ajuntament i la Generalitat.

El centre dona continuïtat al recurs que el consistori va posar en marxa a Montgat durant la irrupció de la pandèmia com a mesura excepcional.

El cas del Mohammed i l’Ayoub

En Mohammed és un dels quaranta joves allotjats a l’equipament barceloní. Provinent del Marroc, va ingressar en un centre de menors a Melilla quan tenia 15 anys i en complir-ne 18 es va desplaçar fins a Barcelona a recerca d’un futur millor. Segons explica, Superacció no només li ha ofert una “llar” sinó també “una família”. “Miren pel nostre benestar i tenim més força per seguir creixent”, ha explicat.

Ara, amb 20 anys, sosté que ha notat “grans canvis” des que va entrar al seu projecte, així ha pogut formar-se, a més d’aprendre l’idioma i la cultura. “Em sento més integrat, estic amb gent que es preocupa per mi i això m’alegra, tot i les dificultats que pugui tenir”, ha afirmat. En aquest sentit espera que l’entitat pugui segui donant “oportunitats” als joves sense llar, ja que sense ella, la seva vida “hauria estat més complicada”.

Un altre cas és el de l’Ayoub, que també s’ha acollit al mateix projecte i que s’allotja al mateix centre barceloní. Amb 18 anys, provinent del Marroc, també va ingressar en un centre de menors a Melilla amb 14 anys, d’allà va passar per Màlaga i Múrcia, dues ciutats espanyoles, on va estar vivint al carrer i a casa d’amics sense trobar cap oportunitat ni poder disposar dels papers necessaris.

L’octubre passat va demanar diners per viatjar fins a Barcelona, on després d’estar un mes vivint al carrer va acudir al consistori a la recerca d’ajuda. Segons explica, un dels treballadors de l’ajuntament el va “ajudar molt”. “Em va buscar un alberg, i d’allà vaig passar a Superacció”, ha relatat.

“He trobat una llar per viure, on menjo, estudio, i faig coses”, sosté, “estic cursant dos tallers, un de mecànica i un de monitor d’esport”. L’Ayoub també diu que l’han ajudat a gestionar tràmits per poder obtenir els papers. Amb la resta de companys, assegura que es troba com en una gran “família”. “Em veig amb un futur a Barcelona, estic en un bon lloc i puc estudiar”, conclou.

Un recurs específic

Segons l’Ajuntament, l’experiència d’emergència va servir per constatar que calia un recurs específic per a aquest perfil d’usuaris. Per això, l’objectiu del projecte ‘Llar d’Oportunitats’ no és només allotjar sinó també oferir oportunitats, com el mateix nom indica. La idea és que funcioni com un projecte “educatiu, de recuperació i promoció social” per a joves en situació de carrer, sense referents adults, amb dificultats d’idioma o problemes per regularitzar la seva situació. En aquest sentit, la intervenció socioeducativa des de l’equipament parteix de l’experiència de Montgat, que ha posat el focus en el treball social comunitari o el sentiment de pertinença, per exemple.

“És un bon moment per donar pas a una etapa nova, que beu de l’experiència que vam tenir al confinament”, ha assenyalat en roda de premsa la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes. A més, Fuertes també ha destacat la importància de projectes com aquest per combatre “discursos d’odi” i acompanyar els joves perquè puguin tenir un rol en la comunitat.

Al seu torn, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Georgina Oliva, ha destacat que s’afirma la voluntat de Catalunya “d’acollir amb dignitat” les persones que ho necessiten. Oliva també ha remarcat positivament que sigui un recurs específic des d’una perspectiva juvenil, ja que no és el mateix que una dona o una persona de 52 anys en situació de carrer.

Per la seva banda, el representant de la Fundació de la Santa Creu, Jordi Baiget, ha recordat que la fundació “va néixer per donar respostar a les necessitats socials que exisiten i que avui continuen existint”. En aquest sentit, ha assegurat que volen acompanyar els joves “en el camí de la seva integració al barri, a la ciutat i al país”. Baiget ha celebrat la col·laboració entre les administracions i les entitats per fer possible el projecte.

La responsable del servei de l’entitat Superacció, Marta Raso, ha apuntat que els omple “d’orgull” veure com el projecte nascut a Montgat per l’emergència del confinament té avui continuïtat i amb resultats “molt visibles”. De fet, des de la posada en marxa del centre d’allotjament a Montgat ara fa un any s’han atès 82 joves diferents. “Els joves han tornat a il·lusionar-se, a creure en ells, a tenir esperança a seguir i a ser protagonistes de les seves vides”, ha conclòs.

Derivació

La derivació al nou equipament es farà preferentment des dels equips socials municipals que fan intervenció a carrer, normalment el Servei de Detecció i Intervenció (SDI). A més, el centre passarà a format part de ‘Sostre 360’, el programa impulsat per la Generalitat per acompanyar joves majors d’edat que es troben en situació de sensellarisme i vulnerabilitat, i en serà el referent a la ciutat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona