Societat

Escàs interès a Barcelona per la renovació de la síndic de greuges

Cinc homes i tres dones aspiren a substituir en el càrrec Maria Assumpció Vilà

Les candidatures se sotmeten a votació popular i la validació posterior pel ple municipal

Cinc homes i tres dones competeixen fins al dia 19 per ocupar la direcció de la Sindicatura de Greuges de Barcelona agafant el relleu a Maria Assumpció Vilà. L’elecció és oberta a la votació popular, però l’interès per participar-hi és molt baix.

L’elecció es fa amb un doble procés: després de la votació popular el candidat que obtingui més suports haurà de passar encara el filtre del vot al ple municipal, que és qui té l’última paraula en aquesta qüestió. Amb aquest sistema, que és el segon cop que es fa servir per elegir el síndic, pot arribar a passar que el vot popular no coincideixi amb la majoria política.

La votació, que es va engegar el 19 d’abril passat i es tancarà el 19 de maig, es pot fer per dues vies. La més fàcil és la telemàtica, a través del web Decidim Barcelona, on després de registrar-s’hi convenientment es pot donar suport a un candidat o un altre. La segona opció és la que arrenca aquesta setmana amb l’habilitació de cinc llocs presencials per ajudar a votar els que no tinguin mitjans informàtics per fer-ho. Els llocs on es podrà votar són el Canòdrom de la Meridiana, l’Ateneu de Fabricació de Gràcia i el de les Corts i el BIT habilitat al carrer de Pere IV.

El procés de votació a través del web Decidim Barcelona té la peculiaritat que es pot seguir en viu i saber en cada moment quina és la candidatura amb més suport ciutadà. Fins ara, David Bondia és el que està més ben situat, al davant dels candidats Ramon Nicolau i Jordi Giró. Entre les dones, Zaida Muixí és la més ben situada, al davant de Rosa Cañadell, però totes dues estan situades a força distància de Bondia.

Els candidats ho són perquè han estat presentats per una entitat o més d’una del teixit associatiu barceloní, i la campanya electoral –que fins i tot ha inclòs debats electorals– busca sobretot el suport de les associacions. El cert és, però, que aquest sistema participatiu atreu molt pocs ciutadans. Per exemple, divendres passat al matí només havien votat 1.340 persones, el 0,08% de la població barcelonina.

Aquests números fan bones les paraules de diversos candidats que reclamen una política que doni més visibilitat a la institució. La majoria dels aspirants també vindiquen una gestió deslligada dels polítics, una obligació d’independència que també defensa Maria Assumpció Vilà.

LA XIFRA

0,08
Percentatge
de barcelonins que havien votat pel nou síndic dimarts passat, després de setze dies de votació

Totes les opcions per al nou ‘ombudsman’ barceloní

Isabel Alonso

Procedent del feminisme i la lluita per la memòria històrica, vol fer prevaldre la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans.

Jordi Giró

Aquest activista veïnal és un dels més inquiets candidats en la campanya i reivindica una gestió independent de les interferències polítiques i econòmiques.

Rosa Cañadell

Antiga portaveu de la Ustec-STEs, vol consolidar els drets dels ciutadans.

Ramon Nicolau

Procedent del món associatiu, es proposa escoltar les persones.

Zaida Muxí

Arquitecta que vol portar la sensibilitat feminista a la institució.

David Bondia

Expert en drets humans, reivindica una gestió independent dels partits.

Rafael López

Educador social amb voluntat de dignificar la ciutadania de Barcelona.

Ricard de la Ossa

Defensor dels drets LGTBI, vol donar visibilitat a la institució.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Mobile Week concreta el seu programa del 8 al 10 de juliol a Figueres

FIGUERES
Salut

“Alexa!, vull parlar amb la meva filla!”

FIGUERES
Un conte de terror
L’APUNT

Un conte de terror

Volen més recursos i docents al CEE Els Àngels de Palamós

PALAMÓS

Reserva prèvia en alguns espais de la Garrotxa

OLOT

Exigeixen un entorn sense cotxes a les escoles de Girona

girona

Jutgen a França una dona que va matar el marit després de 24 anys d’assetjament

París

Les famílies podran entrar a les escoles el curs vinent

Barcelona

Els CAP de la costa amplien l’horari

girona