Societat

Més rauxa que seny

Les places i les platges s’omplen de ciutadans que celebren la fi del confinament nocturn

No es registren incidències i els cossos policials duen a terme més acció informativa

Salut demana contenció

La segona jornada sense confinament nocturn, ahir, després de sis mesos de toc de queda a les deu de la nit, s’esperava més tranquil·la que l’anterior, en què es van veure imatges d’aglomeracions, joves fent botellón i festes arreu, especialment en places i platges de Barcelona, però sense incidents. En vista d’aquestes celebracions –que recordaven Cap d’Any o la revetlla de Sant Joan–, les autoritats van apel·lar a la responsabilitat per evitar repunts dels contagis per Covid-19 i van demanar “contenció” a la ciutadania, ja que les dades sanitàries milloren per novè dia consecutiu (amb 1.462 contagis nous i nou defuncions, i 443 persones a les UCI en les darreres 24 hores), però encara no es té un control ferm de la pandèmia amb les vacunacions.

Les autoritats ja esperaven una nit intensa pel final de l’estat d’alarma i també del toc de queda nocturn, i van programar un ampli dispositiu policial (un 30% més d’agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona), que al final va fer una actuació més informativa i de jugar al gat i la rata entre els grups que bevien i ballaven al carrer sense complir les mesures de seguretat fixades. A Barcelona, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van desallotjar al llarg de dissabte a la nit i la matinada de diumenge unes 6.500 persones en 31 punts de la ciutat, com ara parcs, platges i places, per la formació d’aglomeracions i l’incompliment de les mesures per evitar contagis de Covid-19. L’actuació dels agents es va centrar a intentar dissoldre els joves –i no tan joves– concentrats, i posar multes en casos més extrems.

Les platges de Barcelona, el passeig de Lluís Companys, el passeig del Born –ja hi havia gent fent-hi botellón amb el toc de queda vigent–, la plaça dels Àngels, algunes places de Gràcia, la Rambla i les muralles de Montjuïc van ser alguns dels llocs de la ciutat on es van veure més aglomeracions.

El director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, va lamentar la “irresponsabilitat” per part d’una minoria “insolidària” que va celebrar el final del toc de queda amb festes massives sense mascareta i va demanar autoresponsabilitat, perquè “el risc no és ser multat, sinó contagiar-se”. En declaracions a Efe, Ferrer va indicar que, en general, la nit de dissabte es va tancar a Catalunya sense incidències destacades, encara que va lamentar que en la primera nit sense toc de queda s’hagin vist imatges protagonitzades per “irresponsables” i “insolidaris” que no van respectar les mesures bàsiques per evitar el contagi del coronavirus.

Ferrer hi va afegir que el que va succeir dissabte a la nit no es pot justificar, per la qual cosa espera que no es repeteixi una vegada superat l’impacte inicial pel final del toc de queda després de molts mesos de “molta contenció”, una apel·lació a la responsabilitat que també va fer el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que va assegurar que el que va passar la primera nit ja estava previst.

El director dels Mossos va assenyalar que el dispositiu policial, que va aconseguir dissoldre sense incidències alguns dels punts de festa més multitudinaris, no es va veure desbordat, i va circumscriure les aglomeracions a Barcelona, perquè a la resta de Catalunya van ser casos menors, de no més d’un centenar de persones a Girona, Lleida i Cambrils, per exemple. Diumenge al matí també es van veure controls dels Mossos en vies principals.

Al final de l’estat d’alarma i del toc de queda, s’afegia ahir l’autorització a bars i restaurants de servir sopars fins a les onze de la nit, si bé els locals d’oci nocturn continuen tancats i el sector pressiona la Generalitat per posar-hi data de reobertura, que podria ser a l’estiu. Per evitar les reunions per fer botellón, el sector de l’oci nocturn va tornar a demanar que se’ls permeti obrir els negocis, on hi haurà més control que no pas als carrers.

Per la seva banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va subratllar que moltes persones van sortir al carrer per celebrar aquest fet, però que “la gran majoria” no ho van fer, ahir en una entrevista al canal 3/24. Ramentol hi va afegir que, després de 195 dies de toc de queda, per als responsables de sanitat “és molt important” que la majoria dels ciutadans no hagin acudit a concentracions dissabte a la nit. “La majoria de la població entén que la lluita contra la pandèmia no ha acabat”, va sostenir. Ramentol hi afegia que els Mossos d’Esquadra van dissenyar un dispositiu com si fos la revetlla de Sant Joan i que no va fer falta desplegar-lo. Així mateix, va reiterar que, malgrat que s’ha donat per acabat l’estat d’alarma, és necessari l’ús de la mascareta, mantenir la distància entre persones i rentar-se sovint les mans, entre d’altres.

El secretari general de Salut va exposar que vivim dies que marquen “un punt d’inflexió”, no tant pel final de l’estat d’alarma com pel fet que el 80% dels catalans més grans de 60 anys ja han rebut una dosi de la vacuna contra la Covid. “Aquest –va declarar– era el primer gran objectiu de la campanya de vacunació. El risc de mort prematura o d’ingressar en una UCI es dispara a partir dels 60 anys.” Ramentol va assenyalar que “la vacuna d’AstraZeneca és tan efectiva” com les altres, i n’és una mostra el fet que “el nombre de casos de Covid entre persones de 60 a 69 anys s’ha desplomat, i això és per la vacuna”. En aquest sentit, el responsable de Salut de la Generalitat va indicar que si algun ciutadà de Catalunya amb una edat que estigui dins d’aquesta franja no ha rebut encara cap dosi, que es posi en contacte amb el sistema de Salut perquè “hi ha una vacuna per a ell”. D’altra banda, Ramentol va assegurar que, “per no crear confusió”, rebutjava pronunciar-se de nou sobre el subministrament de la segona dosi d’AstraZeneca als menors de 60 anys, i es va remetre en aquesta ocasió al que es decideixi en el Consell Interterritorial de Salut, en el marc de l’acord que s’adopti a la Unió Europea.

Pel que fa a les denúncies imposades per incompliment de les normes contra la Covid, de les quals solament s’ha cobrat fins ara un 2%, Ramentol va explicar que ara n’hi ha en tramitació 38.000 més. Hi va afegir que el Departament de Salut ha creat un cos funcionarial específic per al cobrament d’aquestes multes, i que la majoria fan referència a no portar la mascareta. Precisament, els jutjats del contenciós de Barcelona han rebut les primeres demandes, unes 40, contra multes per la Covid-19.

LES FRASES

No ha passat res que no estigués previst. Cal responsabilitat de tothom
Albert Batlle
tinent d’alcalde de seguretat

LES XIFRES

La major part de la població entén que la lluita contra la pandèmia no ha acabat
Marc Ramentol
secretari general de salut
38.000
sancions
per incompliment de les mesures sanitàries s’han imposat des del segon estat d’alarma, segons Salut.
6.500
persones
va desallotjar la Guàrdia Urbana de 31 punts de Barcelona dissabte a la nit i la matinada de diumenge.

Excuses inversemblants, segons els Mossos

Amb la fi de l’estat d’alarma, els Mossos han fet un recull, a les xarxes socials, de les excuses “més inversemblants” dels ciutadans per saltar-se les restriccions. “Quan treure el gos a passejar era motiu justificat per sortir de casa, vam trobar persones que hi sortien amb un periquito, un porc vietnamita o una cabra, a Palafrugell.” També van aturar un home que necessitava anar a casa del seu germà perquè ell no sabia cuinar i alimentar-se era essencial o el que havia de fer un “servei sexual a domicili, també essencial”. Una de les excuses més repetides és que a la segona residència hi havia una fuita i hi anava tota la família per arreglar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona