Societat

La recuperació del turisme serà una realitat

El govern presenta un pla per vendre Catalunya al món

L’objectiu és que es generin 11.000 milions aquest any

Catalunya vol que el turisme acabi generant aquest any entre 11.000 i 13.000 milions d’euros, motiu pel qual el govern ha dissenyat un pla per reactivar el sector. Només els turistes internacionals van generar el 2019 més de 21.000 milions d’euros, una suma que va caure a 3.600 milions el 2020, quan pràcticament ningú va arribar en avió a casa nostra i el turisme estranger (a excepció dels que van venir en cotxe) es va desplomar. Per això, i malgrat que el pla està pensat també per consolidar el turista català i estatal, molt important en sectors com el Pirineu i la Catalunya interior, vol incidir especialment en el turista internacional, que numèricament és la meitat, però fa el 85% de la despesa i és imprescindible en destinacions com ara Barcelona, la Costa Brava i la Costa Daurada.

“L’objectiu és recuperar tant com puguem la potència del 2019; no serà el 100%, però sí que esperem arribar al 50%”, va dir ahir el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que, tot i admetre que “les connexions aèries no seran les que teníem llavors”, confia que el “passaport verd” de la UE i, sobretot, la vacunació massiva, beneficiïn l’arribada de turistes. Tremosa va recordar que “la crisi ha posat en relleu la potència del turisme” i va recordar als que “el qüestionaven quan les coses anaven molt bé” què ha significat ara “el no turisme” i com ha impactat, també, en el comerç i el sector immobiliari. “El turisme té un pes d’entre el 12% i el 13% del PIB; és un ecosistema format per més de 78.000 empreses que aporten valor al territori, i va molt més enllà com a sector tractor”, va dir el conseller.

El pla de reactivació del turisme, en què es gastaran més de 6,5 milions d’euros, preveu més de 30 accions, la majoria ja presencials, per vendre Catalunya al món i dins mateix del territori. Es viatjarà pràcticament a tots els països que són mercats emissors i es participarà en fires de referència com ara Fitur, a Madrid, que ja comença la setmana que ve. La idea és posar sobre la taula les destinacions de Catalunya i les diverses ofertes, ja siguin gastronòmiques, arquitectòniques, esportives, etc.

“Estem segurs que quan la pandèmia estigui controlada, la gent es reactivarà i gastarà”, va dir Tremosa, que va posar com a exemple la bona temporada d’esquí al país, que ha mantingut obertes les pistes quan als països del voltant estaven tancades, i la promoció de Boí Taüll com a seu de campionats internacionals d’esquí de muntanya. També va posar l’exemple del magnífic Sant Jordi d’enguany, el tercer millor de la història, amb guanys extraordinaris, i va explicar que des que Port Aventura va anunciar que obria (obre aquest dissabte) no paren de rebre reserves d’hotels.

Tremosa va assegurar que veu pròxima l’arribada de vaixells de creuer al port de Barcelona i que s’està estudiant què podran fer amb seguretat els creueristes en una primera fase. El conseller va assegurar que avui Catalunya, amb la celebració del trofeu Comte de Godó i el Gran Premi de Catalunya de F-1, amb 1.000 espectadors en cadascun dels esdeveniments, “està liderant a escala mundial l’obertura segura” i agafant prestigi.

LA XIFRA

16
milions
de turistes internacionals es van perdre el 2020 per la pandèmia. Van deixar de gastar 17.600 milions.

LA FRASE

Els qui qüestionaven el turisme ara saben què és el no turisme i les seves repercussions
Ramon Tremosa
conseller d’empresa i coneixement

Tremosa, a favor d’ampliar el Prat

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va donar ahir suport total a l’ampliació de l’aeroport del Prat, tal com demana Aena. “La meva posició sempre ha estat aquesta, no me n’he amagat mai. Encara més: el pla que proposa Aena, al meu parer, és molt bo”, va assegurar. El conseller es va posar al costat del president d’Aena, l’ens que gestiona els aeroports de l’Estat, Maurici Lucena, que aquest cap de setmana, en una entrevista a La Vanguardia, va assegurar que l’ampliació de l’aeroport de Barcelona era “fonamental” per no perdre competitivitat respecte a Madrid. Cal recordar que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va afirmar el 17 d’abril que veia “impossible” ampliar la tercera pista de l’aeroport en els termes plantejats per Aena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena