Societat

Onada de solidaritat amb un pagès de Prats de Lluçanès a qui un foc li ha cremat part de la granja

Fa dos anys va engegar una campanya de suport a un ramader de la Ribera d’Ebre que havia perdut 200 xais pel foc

El juny del 2019, un ramader de la Torre de l’Espanyol (Ribera d’Ebre) va perdre 200 xais per culpa d’un incendi que va arrasar més de 5.000 hectàrees. Aleshores, l’Abel Peraire, un pagès de Prats de Lluçanès, va engegar una campanya de solidaritat que, de seguida, es va fer viral i, en pocs dies, va aconseguir que el ramader de la Torre de l’Espanyol tingués un nou ramat per tornar a començar.

La casualitat ha fet que, dos anys després, l’Abel Peraire hagi patit un incendi a la seva granja. Diumenge, un curtcircuit va originar un foc que li ha cremat totalment un cobert i la maquinària que hi guardava dins. Les pèrdues s’enfilen a 100.000 euros, i ara és ell qui està rebent tota la solidaritat que va engegar fa dos anys.

Arran de l’incident patit a la granja de Peraire, l’associació Pagesos GPS ha engegat una campanya de micromecenatge per recollir una part dels diners que necessita l’explotació del Soler de n’Hug per recuperar-se. Les aportacions poden anar des dels 10 euros fins als 500 i, a canvi, els participants reben algun obsequi com ara visites i tastos a la granja. La campanya durarà 44 dies.

Soler explica que la seva és una explotació familiar petita i, per tant, l’incendi ha suposat un “sotrac” molt important. Per això, es mostra molt agraït per l’onada de solidaritat que hi ha hagut a les xarxes, tot i que també està una mica aclaparat: “És molt diferent donar la teva solidaritat que no pas rebre-la, ja que et fa sentir una mica estrany”, admet.

Aquest pagès de Prats de Lluçanès creu que aquest tipus de campanyes de petites aportacions “poden ajudar a fixar la gent al territori”. “Amb una petita aportació de diners pots ajudar a fer que una persona no s’ensorri i, per tant, estàs fent també un gran servei al territori”. De fet, Peraire creu que a la pagesia no li queda més remei que “fer pinya i donar-nos suport uns als altres”.

Curiosament, el Soler de n’Hug va ser un dels escenaris, juntament amb una masia de Calella, on es va forjar l’acord entre ERC i Junts. Dissabte passat aquesta masia de Prats de Lluçanès va acollir una reunió maratoniana entre els dos equips negociadors. De fet, Abel Peraire és germà d’Isaac Peraire, vicesecretari general de Vertebració Territorial i Partit Obert d’ERC. Un dia després d’aquesta reunió es va produir l’incendi en un cobert de la masia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona