Societat

Torna la teoria del laboratori

Creuament d’acusacions entre els Estats Units i la Xina per si la fuga del virus es va produir en una base de Wuhan

L’ambaixada xinesa als EUA acusa de “manipulació” aquells que revifen aquesta versió

La teoria de la fuga del virus SARS-CoV-2, conegut com a coronavirus, ha tornat a prendre força aquestes darreres hores tot i el rebuig i els desmentits rotunds de la Xina. L’ambaixada xinesa a Washington va acusar ahir de “manipulació política” aquells que revifen la teoria que la Covid-19 es va originar en un laboratori de Wuhan després que el president nord-americà, Joe Biden, ha ordenat als serveis d’intel·ligència un informe definitiu sobre aquest tema. La representació diplomàtica va denunciar, a més, que “la teoria de la conspiració de la fuga del laboratori està ressorgint”.

La missió xinesa va assegurar que polititzar els orígens de la Covid-19 obstaculitzaria les investigacions futures i soscavaria els esforços mundials per frenar la pandèmia i va assenyalar que “algunes forces polítiques s’han centrat en la manipulació i el joc de les culpes”. Pequín ha negat molts de cops aquestes acusacions i ha assenyalat que tant els EUA com d’altres països miren de desviar l’atenció dels seus “propis fracassos” per contenir la pandèmia. L’ambaixada xinesa va dir que dona suport a “un estudi exhaustiu de tots els primers casos de Covid-19 trobats arreu del món i una investigació exhaustiva d’algunes bases secretes i laboratoris biològics a tot el món”. El diari Global Times, que forma part del grup de mitjans controlats pel Partit Comunista Xinès (PCX) va afirmar que si es vol continuar investigant la “teoria de la fuga de laboratori” els EUA també haurien de permetre als científics entrar en les seves pròpies instal·lacions, inclòs el laboratori de Fort Detrick. Durant tots aquests mesos, la Xina també ha continuat parlant de la possibilitat que el nou coronavirus s’originés en un altre país i entrés a través d’aliments congelats infectats o a través de les xarxes de comerç d’animals salvatges del sud-est asiàtic. Diversos estudis fets durant la pandèmia asseguren que el coronavirus ja era present a Catalunya o a Itàlia l’any 2019.

Aquesta polèmica té l’origen en un article publicat diumenge al The Wall Street Journal en què els periodistes signants afirmaven haver tingut accés a informació d’intel·ligència nord-americana no publicada que assegurava que tres investigadors de l’Institut de Virologia de Wuhan –la ciutat a la Xina on primer es van informar per primer cop del nou coronavirus– havien patit ja al novembre de 2019 “símptomes compatibles tant amb els de la Covid-19 com amb el d’una infecció estacional”, i que haurien requerit ser hospitalitzats. El gegant asiàtic va fer pública l’existència d’un brot de casos de pneumònia a Wuhan a finals de desembre, el mes següent, a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Davant d’aquestes informacions, Pequín va negar tot el que va publicar The Wall Street Journal i va qualificar la notícia de “totalment falsa”.

A mitjan aquest mes de maig, una quinzena d’experts va publicar un article a la prestigiosa revista Science en què demanaven “més investigacions per determinar l’origen de la pandèmia”. En l’article se subratlla que les teories de l’origen animal o accidental al laboratori continuen essent viables i que “han de ser considerades seriosament fins que tinguem prou dades”, alhora que demanaven fer públiques les dades de les agències i dels laboratoris. Segons aquests experts, determinar com el virus es va transmetre per primer cop als humans es considera crucial per intentar prevenir la pròxima pandèmia.

L’estudi d’experts de l’OMS i científics xinesos va dictaminar al març que era “extremament improbable” que la difusió de virus fos per un incident de laboratori. Tot i aquest resultat, el mateix responsable de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar una nova investigació sobre la hipòtesi de la filtració de laboratori, perquè deixava entendre que els científics desplaçats a la Xina no havien pogut accedir a tota la informació. Dilluns passat hi va haver noves sol·licituds amb motiu de la nova edició de l’Assemblea Mundial de la Salut i les peticions d’investigacions addicionals creixen fins i tot dins de la comunitat científica internacional.

LES FRASES

He demanat a intel·ligència analitzar informacions que ens acostin a una solució definitiva
Joe Biden
president dels Estats Units
Algunes forces polítiques s’han centrat en la manipulació i el joc de les culpes
Comunicat
Ambaixada xinesa a Washington

Primer contacte comercial

El ministeri xinès de Comerç va confirmar ahir el primer intercanvi telefònic després de l’arribada de Joe Biden a la Casa Blanca amb l’objectiu de “desenvolupar el comerç bilateral”, estancat des de 2018 per la guerra comercial iniciada per l’expresident dels EUA Donald Trump. El cap negociador de la part xinesa, el viceprimer ministre Liu He, va conversar amb la representant comercial nord-americana, Katherine Tai, segons va informar ahir el Ministeri de Comerç de la Xina en un breu comunicat. Ambdues parts “van mantenir intercanvis sincers, pragmàtics i constructius amb actitud igualitària i respecte mutu”. Segons el comunicat, la Xina i els EUA “creuen que el desenvolupament del comerç bilateral és molt important, van intercanviar punts de vista sobre afers d’interès comú i van acordar continuar mantenint el contacte”. També els EUA van emetre un breu comunicat en què consideren la conversa una important “reunió virtual preliminar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida