Societat

Molt més que horts urbans

Una iniciativa veïnal i municipal a Girona produeix plantes i hortalisses

El projecte ‘Menja’t Sant Narcís’ vol ser sostenible i respectuós amb el medi ambient

Volen connectar l’espai urbà amb el rural i incidir en la sostenibilitat

Un projecte de col·laboració entre els veïns, entitats i l’Ajuntament ha canviat la fesomia d’alguns carrers de Girona. Ara és al barri de Sant Narcís, però ben aviat taules de cultiu, jardineres, amb plantes i hortalisses, ocuparan altres punts de la ciutat. És el projecte d’horts urbans, que arrela al carrer Roma i que tindrà continuïtat. És molt més, però, que el fet que hi hagi hortolans a la ciutat.

La iniciativa té un nom aclaridor, Menja’t Sant Narcís. Hi prenen part, entre altres entitats, l’associació de veïns de Sant Narcís, La Volta, la cooperativa de consum Oli de Mosketa, els iaioflautes i l’associació de dones. “El nostre repte és transformar la utopia de ciutat jardí, de llocs amplis i de possibilitat de passejar, que hi hagi continuïtat entre l’espai rural i l’urbà i fer bandera de la sostenibilitat”, explica Enric Cassú, un dels membres del grup motor de la iniciativa, en què també col·labora l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

També hi està implicada Montse Jiménez, que assenyala que un grup d’una vintena de persones s’organitzen per regar les parcel·les (jardineres). N’hi ha de petites i tres de grosses, amb reg automàtic. A banda i a banda de carrer, hi ha plantats enciams, bledes, espinacs, tomàquets i romaní, entre altres productes. Els impulsors tenen un pla per dotar-se d’un dipòsit que pugui recollir l’aigua de pluja en el teulat del teatre o de la rectoria i canalitzar-la.

La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana (Junts), recorda l’aposta municipal per un projecte no únicament de sostenibilitat sinó “de cohesió de la gent del barri, i més en un barri que és una ciutat jardí”. El consistori hi ha invertit uns 10.000 euros i hi ha col·laborat personal de Sostenibilitat, Promoció i del centre cívic.

Una pissarra dona la benvinguda als visitants i recorda que Menja’t Sant Narcís és “l’extensió del teu jardí. Cuida-ho, també és teu!” Cassú recorda que són horts “de béns comuns, no privats, no de gestió individual”. Els promotors ja treballen als carrers Narcís Xifra i Mare de Déu del Remei i voldrien que el pla s’estengués al sud de Sant Narcís.

Al Barri Vell també treballen en horts urbans. Fonts de l’associació de veïns detallen que han instal·lat taules de cultiu a la plaça Federico Fellini. S’hi accedeix des de la part alta i des de l’ascensor de la pujada de Sant Martí. Hi col·laboren l’associació de veïns i el centre geriàtric Maria Gay. També hi ha moviments a Montilivi.

El carrer Roma és un carrer de vianants, que enllaça Sant Narcís amb el riu Güell i Can Gibert. “El carrer Roma és un d’aquells carrers estrets que es troben sovint en el grup de Sant Narcís i que no permeten una doble circulació de cotxes; l’estretor fa que el trànsit sigui mínim. La tranquil·litat i la verdor dels jardins el converteixen en un dels carrers més idíl·lics de Sant Narcís”, escrivia l’any 1985 la professora de geografia de la UdG Rosa M. Fraguell a Documents d’anàlisi geogràfica sobre la ciutat jardí a Sant Narcís.

Els horts i plantacions del carrer Roma entronquen –recorda Cassú– amb una iniciativa d’ocupacions de solars i fer horts urbans en parcel·les de cinc punts diferents de la ciutat de Girona entre el 2012 i el 2015.

El projecte innova ja que és un exemple de conjunció entre veïns i administració
Montse Jiménez
cooperativa oli de mosketa
La iniciativa és transformar la utopia de ciutat jardí i fer un barri comestible
Enric Cassú
associació la volta

La “degradació” dels jardins

L’associació de veïns de Sant Narcís i l’Ajuntament van començar a gestar el projecte Menja’t Sant Narcís fa un any. La regidora de Promoció i del barri de Sant Narcís, Glòria Plana, explica que té a veure amb l’urbanisme tàctic i “tancar carrers”. Per als residents al barri, és un començament per revitalitzar el sector, explica la presidenta de l’associació, Carme Castel. “Vam veure que el nostre barri estava molt deixat, amb els jardins del nucli urbà molt degradats, que no s’hi havia fet res en molt de temps.” Després de reunions amb responsables municipals, incloent-hi l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), les dues parts van posar fil a l’agulla a aquesta iniciativa, que ha arrencat amb força i que podria rebre fons europeus.

L’edil de Promoció destaca que la iniciativa és un exemple de “treball en col·laboració i de voluntariat”. L’Ajuntament té en compte que és un model “sostenible” i que “crea cohesió”. Plana explica que es podria estendre al Barri Vell, Santa Eugènia i al sector est, entre altres punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia