Societat

La Fundació Tutelar de l’Empordà atén més usuaris que mai

L’entitat ja ha atès el mateix nombre d’usuaris aquest any 2021 que en tot l’any passat i ja són gairebé el doble dels atesos l’any 2014

Augmenta el nombre de casos amb por de sortir de casa entre els usuaris atesos per la fundació com a conseqüència de la pandèmia

El nombre d’atesos per la Fundació Tutelar de l’Empordà va augmentant any rere any. La xifra d’aquest 2021, durant el qual ja han atès més casos que al llarg de tot l’any passat, n’és l’exemple. En el balanç que van fer de l’any passat el director de l’entitat, Josep Maria Valent, i la gerent, Roser Ayats, a la nova seu de la Rambla de Figueres ahir al matí, es va xifrar en 90 el nombre de persones ateses per la fundació, que dona suport des de l’any 2002 a persones amb discapacitat intel·lectual i gent gran amb deteriorament cognitiu.

La gerent de la fundació reconeixia que l’augment de casos en aquests primers cinc mesos de l’any pot tenir una explicació clara en la paralització judicial provocada per la pandèmia al llarg de l’any passat. Tot i això, la xifra ha anat augmentant des del 2014, en què hi havia 48 usuaris; l’any passat tenia 90 usuaris, als quals en només cinc mesos d’aquest any 2021 ja se n’hi han sumat vuit –en breu se n’hi sumaran dos més–. Roser Ayats admetia també que un dels efectes de la pandèmia ha estat l’augment del nombre d’usuaris que han agafat por de sortir. S’han hagut d’adoptar estratègies per recuperar la normalitat i esvair la por. “En alguns casos s’han fet sortides curtes, per l’entorn. Ara estem notant, també entre els nostres usuaris, les conseqüències del tancament provocat per la pandèmia.”

La pandèmia va obligar també la fundació a readaptar-se per garantir la màxima atenció a les persones que atenen a casa seva i a les que tenen en centres institucionalitzats, com ara residències. Del total de persones ateses, 13 ho van ser en règim de pretutela, 19 en curatela i 40 en tutela. També es va designar l’entitat com a administradora patrimonial de tres persones, defensora judicial de 12 i assistent de tres més.

La majoria dels usuaris atesos (46,67%) eren persones de més 60 anys, de les quals un 30% en tenien més de 80. La majoria (53%) viuen en residències o llars residències, i del 47% restant, un 16% viuen amb la família. Un 13% viuen soles amb programes de suport i un 15% tenen un servei de cuidador de dependència. Gairebé la meitat dels usuaris atesos (un 46%) són persones amb discapacitat intel·lectual, un 33% són persones amb dèficit cognitiu (demència o Alzheimer) i un 21% tenen malalties mentals.

La Fundació Tutelar de l’Empordà disposa de set persones: tres referents de tutela, dos auxiliars de tutela, un administratiu i un advocat. El treball d’acompanyament i tutela de la fundació es basa en tres grans àmbits. D’una banda, el social, amb l’atenció directa amb els referents i auxiliars de tutela. La vessant administrativa és l’àrea economicopatrimonial, que fa acompanyament d’usuaris, amb la intensitat que calgui en cada cas fins a treballar, conjuntament amb l’àrea jurídica si fa falta, en casos que calgui evitar; per exemple, algun cas d’espoliació de patrimoni. Durant l’any 2020 va arribar a sis el nombre de voluntaris, tres en tasques internes i tres en l’atenció d’usuaris. Durant aquell any, la fundació va tenir alumnes de l’institut Muntaner de pràctiques i també va mantenir un conveni de col·laboració amb la UdG.

El president de la fundació, Josep Maria Valent, va destacar ahir el repte que suposarà el projecte de llei que ha aprovat el Congrés i que reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat.

Valent va defensar ahir que calia un canvi de legislació per garantir els drets d’aquest col·lectiu, el respecte a les seves voluntats i la seva autonomia. “Necessitàvem aquest canvi de legislació. La intervenció del jutge era gran [tots els usuaris de la fundació ho són perquè un jutge ha dictaminat que tenen un grau concret de discapacitat] i ara ho serà encara molt més.”

LES XIFRES

90
és la xifra
d’usuaris atesos al llarg de l’any 2020, la xifra més alta des del 2001.
53
per cent
dels usuaris atesos per la Fundació Tutelar de l’Empordà viuen en residències.

Del Consell Comarcal al pis de la Rambla

L’objectiu bàsic de la Fundació Tutelar de l’Empordà és acompanyar l’usuari amb la finalitat última d’evitar l’exclusió social d’aquestes persones a les quals els falta alguna capacitat. Ahir, durant la presentació del balanç de l’any 2020, el director de la fundació, Josep Maria Valent, explicava que la fundació que presideix va néixer l’any 2002 com a entitat privada sense ànim de lucre, “de la voluntat d’uns pares que en el seu moment ja van fundar l’Altem i que van fer una aposta de futur envers els seus fills”.

L’any 2008 ja es van incorporar com a usuaris de la Fundació Tutelar la gent gran amb deteriorament cognitiu. La primera seu de la Fundació Tutelar de l’Empordà va ser al Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que els va cedir un despatx on van treballar des de llavors fins l’any passat, quan es van traslladar al primer pis del número 21 de la Rambla de Figueres, seu que ahir es va mostrar ja rehabilitada i en ple funcionament als mitjans de comunicació.

Actualment, la Fundació Tutelar de l’Empordà té el suport de la Generalitat, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament i també de particulars. El patronat té dotze patrons: l’alcaldessa de Figueres, representants del Consell Comarcal, de l’Altem, del Consell Consultiu de la Gent Gran i del col·legi Mare de Déu del Món, així com diversos particulars del teixit figuerenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona