Societat

Afectats pels talls de llum es mobilitzen

Les entitats reclamen a la Generalitat que actuï per fer el manteniment de la xarxa o que se sancioni les elèctriques

Exigeixen per carta a la consellera Jordà que se’ls escolti

“Hi ha molta angoixa i por que es repeteixi un altre hivern com el que deixem enrere.” Així expressava la portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano, el malestar dels afectats que fa temps que pateixen els talls de subministrament a causa del malestar de la xarxa de distribució. Els afectats dels barris de Torre Baró, a Barcelona, i Sant Roc, a Badalona, amb el suport de les entitats veïnals, es van plantar ahir davant la conselleria d’Acció Climàtica, que lidera la consellera Teresa Jordà, per reclamar al nou govern accions “immediates” abans no tornin a arribar les baixes temperatures. Per posar fi a les interrupcions que pateixen, reclamen a la Generalitat que faci complir a les companyies elèctriques les inversions en el manteniment de la xarxa, que es facin més inspeccions i que, si cal, siguin sancionades. “La Generalitat té les competències per fer-ho i ara és el moment de fer-ho”, assenyalava Campuzano, que reclama un canvi en les dinàmiques, que han portat fins ara a fer trobades amb els ajuntaments, més que amb els mateixos afectats. En la roda de premsa que ahir van fer davant la conselleria van lamentar que no se’ls escolti i per això exigeixen la constitució d’un grup de treball amb la participació de les entitats socials i veïnals que representin les famílies afectades.

Les entitats com l’APE i la Xarxa per la Sobirania Energètica acusen Endesa de no complir les seves obligacions legals, i consideren que els talls de llum vulneren els drets a la salut, a l’educació i a la vida de les persones. La concentració d’ahir davant la conselleria, a Barcelona, se solidaritzava amb altres concentracions que es feien a Andalusia per exigir solucions en barris de Granada i Almeria que també pateixen talls en la xarxa de distribució obsoleta que depèn igualment d’Endesa.

LA XIFRA

14
hores
sense llum van estar alguns afectats del barri de Font de la Pólvora, a Girona, divendres, i tres hores dissabte.

Esperant el nou transformador

“Ens angoixa que arribi la tardor, no estigui arreglat i encara no tinguem el transformador nou”, assegurava ahir el portaveu de l’associació de veïns de Torre Baró, José Antonio Martínez. Segons denuncia, els pals d’electricitat que hi ha al barri són els mateixos des de fa 30 anys i la companyia no ha complert la promesa de posar-hi un altre transformador. Des de l’APE recorden el compromís de la companyia Endesa per millorar l’entramat elèctric barceloní després de mesos d’ocasionar talls a diferents barris com el Raval o la Barceloneta.

El portaveu de la Plataforma Som Sant Roc - Som Badalona, Carles Saguer, també lamentava la situació que han passat molts veïns pels constants talls de subministrament i pel fet que l’Ajuntament busqués l’enfrontament culpabilitzant els ciutadans més pobres. “La pobresa fa que no puguin accedir als subministraments bàsics”, però segons Saguer el problema principal era el mal estat de la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA