Societat

Aliança per salvar la llei de lloguer

Entitats i partits polítics demanen al govern espanyol que no impugni la norma catalana que regula els preus

Acusen el PSOE de cedir al xantatge de fons voltor

Amenacen amb mobilitzacions si es porta al TC

Tenim experiència impulsant i defensant lleis garantistes perquè David pot vèncer Goliat

Front comú social i polític contra l’alarma creixent que el govern del PSOE pugui portar la setmana vinent al Tribunal Constitucional (TC) la llei 11/2020, que regula els preus del lloguer a Catalunya. Si dijous el Sindicat de Llogaters i els representants dels quatre partits polítics que van donar suport a la norma (ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem) van exigir respecte davant del Congrés dels Diputats, ahir, aquest cop acompanyats per representants de centenars d’entitats, van rebutjar la possible impugnació de la norma amb una concentració de protesta davant del Parlament de Catalunya.

La llei catalana penja d’un fil i el clam no només per conservar-la sinó també per incloure la regulació dels lloguers dintre de la llei d’habitatge que s’està negociant a Madrid és unànime. Ho va explicitar el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, que va demanar al govern de Madrid que “no cedeixi a les pressions de sectors minoritaris que veuen com es limiten els seus beneficis”, i que “prengui nota d’una regulació que està funcionant a Catalunya i que, per tant, s’ha de portar a altres llocs”. I ho va reiterar ahir el diputat d’En Comú Podem Gerard Pissarello a TV3: “Si hi ha dubtes sobre la llei catalana, doncs que s’aprovi la d’àmbit estatal per limitar els lloguers abusius a tot Espanya.”

La preocupació i indignació entre les entitats socials és màxima. En la concentració al Parlament de Catalunya, a banda dels partits polítics i del Sindicat de Llogaters, hi van participar representants de la Taula pel Tercer Sector, de la Confederació d’Associacions Veïnals (Confavc), Òmnium Cultural, la Xarxa d’Economia Solidària (XES), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), les PAH catalanes, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i el Sindicat d’Habitatge de Gràcia. El president de la Confavc, Jordi Giró, va amenaçar de “fer front comú al carrer” si toquen la llei i va criticar que facin servir “l’enginyeria jurídica per destrossar els nostres barris”.

Els partits polítics que van donar suport a la llei de contenció dels preus del lloguer i que acaben de donar suport també a una moció per recuperar els articles suspesos pel TC sobre lloguer social han signat un compromís per protegir la llei “fins a les últimes conseqüències”. I no estan sols en aquesta lluita. Ahir la membre de la PAH Lucía Delgado, portaveu també del grup promotor de la llei 24/2015, de mesures urgents en defensa de l’habitatge, va recordar: “Tenim molta experiència impulsant, defensant i recuperant lleis garantistes perquè David pot vèncer Goliat.”

Giró va resumir el sentit general: “Que no ens donin lliçons de constitucionalisme i que s’adonin d’una vegada que si una cosa va bé per a Catalunya, també hauria d’anar bé per a Espanya.” I el portaveu del Sindicat de Llogaters, Rodrigo Martínez, va anunciar mobilitzacions dilluns a la seu del PSC perquè el govern es repensi aquesta impugnació. El missatge és clar: “Pedro Sánchez, no toqui aquesta llei i no faci el joc als fons voltor.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona