Societat

Justícia vol assolir que no s’immobilitzi els reclusos

La nova circular recull un nou sistema per complir el mandat del Parlament i d’organismes internacionals

Es posarà una cel·la encoixinada de prova pilot

Sindicats denuncien que se’ls “criminalitza”

El Departament de Justícia ha aprovat un nou protocol sobre els mitjans de contenció als centres penitenciaris per complir el mandat del Parlament i d’organismes nacionals i internacionals per garantir la integritat i un tracte digne que l’administració ha de donar a les persones privades de llibertat, com ordena la llei orgànica general penitenciària (LOGP) de 1979. La circular 2/2021, que va entrar en vigor el maig passat, marca l’objectiu de passar de la contenció mecànica a la immobilització zero en el cas de persones en estat agressiu a cel·les i a les unitats de psiquiatria.

En concret, es detalla que es vol implantar als centres l’ús de “tècniques de contenció verbal” per minimitzar els mitjans coercitius en general, i es donarà formació als funcionaris. A més, es farà una prova pilot a la presó Brians 2, on s’encoixinarà una cel·la per fer-la servir com a alternativa a la contenció mecànica al llit. També s’hi detalla que des de la perspectiva medicosanitària s’han impulsat canvis relatius a la postura d’immobilització al llit per millorar les condicions de la persona. I també s’aposta per subjeccions amb veta en lloc de les manilles. Per evitar una fuga o agressions, els funcionaris poden usar la força física personal, defenses flexibles, aerosols i manilles.

Aquest protocol s’emmarca en els canvis a les presons que el Parlament va instar a fer a la Generalitat el 2017 per garantir els drets dels reclusos. Un dels primers va ser reduir les hores aïllats en cel·les del departament especial de règim tancat (DERT), on ara hi ha 135 reclusos del total de 8.009. El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó –que per ara es manté en el càrrec amb la nova consellera, Lourdes Ciuró– també va aprovar l’any passat la instal·lació de càmeres de control en àrees d’escorcoll i cel·les d’aïllament, com es va fer a les comissaries dels Mossos per evitar males praxis però també denúncies falses. Al març es van registrar 209 incidents a les presons catalanes, i el nombre de suïcidis gairebé s’ha duplicat: 11 el 2020 i tres aquest any.

Sindicats i una part de la plantilla de 4.500 funcionaris de vigilància critiquen la circular 2/2021 perquè els “criminalitza” i uns 200 es van manifestar divendres a la plaça Sant Jaume. La consellera ja els ha respost que visitarà les presons i s’entrevistarà amb tots. Alberto Gómez, portaveu de CSIF, precisa que no només es queixen de la circular, que qualifica d’“insult a la professionalitat i la imatge del col·lectiu”, sinó també “per la quantitat de companys expedientats o en informació reservada, per les agressions” que pateixen “a les presons, l’elevat percentatge d’interinatge, el continu envelliment de la plantilla sense oposicions i un retard sobre prejubilacions i segona activitat”.

LA XIFRA

135
reclusos en règim tancat
per la seva situació de perillositat hi ha a les presons catalanes. Són l’1,6% del total.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA