Societat

La Nit de Castells premia la gent gran de les colles i iniciatives solidàries contra el coronavirus

El casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Juan Romero, guanya el premi a la Trajectòria ACN Valls .- La Nit de Castells ha r

La Nit de Castells ha retornat aquest dissabte al vespre a Valls després de la llarga aturada provocada per la pandèmia. La cita ha aplegat més de 300 persones d’arreu del país, entre ells, els 50 representants de les colles castelleres, que s’han retrobat en el primer acte multitudinari, de caràcter social, de l’activitat castellera. En la 15a edició dels guardons, s’ha atorgat el premi Especial Nit de Castells 2021 a la gent gran del món casteller i el premi Iniciativa social en temps de pandèmia se l’ha endut els Castellers de la Vila de Gràcia per la seva tasca del rebost solidari. El premi a la Trajectòria ha estat per Juan Romero, casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que l’ha recollit molt emocionat.

La gala d’entrega dels premis ha arrencat amb un vídeo de les places castelleres buides i amb el desig de la Berta, una enxaneta dels Capgrossos de Mataró, posant-se la camisa per tornar a trepitjar totes les places. En Cugat Comas, membre dels Capgrossos, ha estat l’encarregat de posar la veu al patiment viscut per les colles pel fet de no haver pogut omplir les places de camises. “Durant tot aquest temps descobrim que llargs poden ser els divendres, que avorrit és ser a casa els diumenges a l’hora de dinar i que trist que és deixar-se de veure amb qui no sabies que necessitaves veure’t tant”, ha expressat.

Comas ha afirmat que enyoren el silenci que reclamem quan fan proeses castelleres, també la conversa i la polèmica, així com els rituals dels dies d’assaig i de les diades. “Una sensació de solitud intensa que et fa mal sense castells, però és aquest mateix sentiment, de buit que ressona, que et fa enyorar la pudor dels peus suats, la que et fa prendre consciència que si et fereix no tenir-ho és que encara ets casteller”, ha afegit.

Un dels moments més sentits de la gala ha estat quan els presentadors han demanat al públic un aplaudiment en record de les víctimes castelleres de la covid-19 i han enviat un escalf als seus familiars. Tot seguit, s’ha entregat el primer guardó de la nit, el premi Especial Nit de Castells 2021 que s’ha concedit a la gent gran del món casteller. Han recollit el premi en Marcel·lí Güixens, dels Nens del Vendrell; Joan Vallès, dels Minyons de l’Arboç; Mariano Borreda, dels Xiquets de Tarragona; Francesc Moreno Melilla, dels Castellers de Vilafranca; Lluís Lirón, de la Colla Joves; Sendo Anguera, de la Colla Vella.

Aquests sis castellers van ser els protagonistes d’una fotografia feta per la Revista Castells just abans de l’inici de la pandèmia, amb motiu d’un reportatge que narrava els seus records de quan eren canalla. “Tots ells tenen una trajectòria immensa, després d’aquests mesos tan llargs i durs és un bon moment per reunir-los i reconèixer aquestes autèntiques llegendes”, ha valorat l’editor de la Revista Castells, Santi Terraza. Per la seva banda, els castellers han afirmat que tenen moltes ganes de tornar-se a enfaixar. “Volem tornar a les places i als assajos i fer tertúlies castelleres que tant estimem, també veure la gent a la plaça gaudint de castells i actuacions”, ha desitjat Melilla.

La Nit de Castells també ha premiat les colles de l’exterior pel seu espot ’Tornarem’, que van gravar al començament del confinament. La campanya va comptar amb la participació dels Castellers d’Edimburg, Castellers of London, Castellers de París, Castellers d’Andorra, Castellers de Madrid, Castellers de Montreal i Castellers de Lo Prado. En aquest cas, ha recollit el guardó Juli Peña, dels Castellers d’Andorra.

La tasca del rebost solidari dels Castellers de la Vila de Gràcia ha estat reconeguda amb el premi Iniciativa social en temps de pandèmia. Els castellers van engegar aquesta acció solidària al començament de la pandèmia per ajudar els col·lectius més vulnerables. Pel que fa al guardó Ambaixador Castells se l’ha emportat l’entitat Adifolk. El certamen també ha lliurat els premis Repsol de Fotografia castellera, que en aquesta edició, han premiat imatges de la dècada del 2010 al 2019. Els guanyadors han estat Lins Griñó en la categoria professional, i Esteve Moles en la de votació popular.

Juanacho: “Portaré el premi amb molt d’orgull”

El casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Juan Romero, més conegut com a Juanacho, ha guanyat el premi a la Trajectòria per la seva sòlida i llarga vida castellera al tronc de les construccions dels de la camisa rosada i també com a cap de colla. Molt emocionat, Juanacho ha agraït el premi als organitzadors, a la seva colla i al món casteller. “Vaig venir a Catalunya de molt jovenet, amb dotze anys, tota la meva vida m’he dedicat als castells, el portaré amb molt d’orgull”, ha expressat.

Prèviament, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, s’ha referit a la prova pilot que està en marxa i que ha de permetre portar a plaça un pilar simbòlic de les colles vallenques per la festa major de Sant Joan. “Tots hem passat moments difícils, hem de començar a fer coses a poc a poc i tornar a la normalitat, el protocol casteller de Valls està a disposició de totes les colles perquè volem que els nostres castellers tornin a les places de Catalunya”, ha assenyalat. La batllessa ha tancat la seva intervenció apel·lant als valors del fet casteller: “Que ben aviat ens puguem trobar a plaça, tots força, equilibri, valor i seny”.

La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12. La gala ha estat dirigida pels creadors escènics Tere Almar i Josep Rodri i presentada per Carles Cortés i Aina Mallol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona