Societat

Els experts no veuen clar obrir l’oci nocturn

Aposten per treure primer la mascareta a l’aire lliure

Alerten del risc i d’un possible augment dels contagis

L’augment del ritme de vacunacions i la millora de tots els indicadors ha portat una onada d’optimisme que, tot i que esta justificada, caldria matisar amb una mica de prudència. Això és com a mínim el que opinen els experts, que han mostrat la seva preocupació per algunes de les decisions de la desescalada i, en concret, per l’anunci de l’obertura de l’oci nocturn a partir del 21 de juny. Tant el metge i investigador Salvador Macip com l’epidemiòleg Antoni Trilla alerten que el risc continua existint i que el virus encara és entre nosaltres. I tots dos consideren que en la supressió progressiva de les restriccions hi ha mesures de poc impacte, com per exemple deixar de portar mascareta a l’aire lliure, que podrien haver-se adoptat primer. “Especialment si hi ha prou distància entre persones”, diu Macip, que opina, en canvi, que “obrir l’oci nocturn és més arriscat, tenint en compte que parlem de llocs tancats, sovint mal ventilats, amb aglomeracions, amb activitats que porten a no respectar les mesures de seguretat i que atrauen especialment les franges d’edat que no estan vacunades”. Macip demana que es faci “amb molt de compte, sobretot davant del probable augment de la variant delta, que és més contagiosa”.

En el mateix sentit es pronuncia l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap del servei de medicina preventiva de l’hospital Clínic de Barcelona. Trilla és rotund sobre la mascareta. En una entrevista a RAC 1 va afirmar que “és totalment segur retirar la mascareta a l’aire lliure”, sempre que no hi hagi aglomeracions.

Trilla, en canvi, es va mostrar també preocupat per la reobertura de l’oci nocturn, ja que considera que pot suposar un increment del nombre de casos. “Hauria estat millor treure la mascareta a l’exterior i després anar obrint altres coses”, va manifestar. “En una situació relaxada com l’oci nocturn, es pot perdre la noció del risc. Segur que la majoria de locals ho farà bé, però n’hi ha d’altres que no ho faran tan bé”, va dir Trilla, després d’advertir que “és un risc de contagi que es pot estendre a la comunitat”.

30% de vacunats

Un 30,6% dels ciutadans de Catalunya ja tenen inoculada la pauta completa de la vacunació contra la Covid-19 i un 49,9% han rebut com a mínim una dosi, segons les dades actualitzades ahir pel Departament de Salut.

Ahir hi havia 515 pacients ingressats en centres hospitalaris catalans, cinc més que el dia anterior, dels quals 181 a l’UCI. La velocitat de propagació del virus va pujar lleugerament fins a situar-se en 0,94 punts mentre que el risc de rebrot va baixar en dos punts, fins a 86. La incidència acumulada a 14 dies també passa de 96,01 a 92,82, i continua per sota de 100.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra