Societat

Els premis del Sabadell de ciència el guanyen tres dones

Guadalupe Sabio, Ana Tajadura-Jiménez i Mónica Martínez-Bravo obtenen els premis Fundació Banc Sabadell en les especialitats de biomedicina, ciències i enginyeria, i economia

La doctora en veterinària de la Universitat d’Extremadura Guadalupe Sabio, la doctora en acústica aplicada i professora de la Universitat Carlos III Ana Tajadura-Jiménez i la doctora en economia i professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (Cemfi) Mónica Martínez-Bravo han obtingut els Premis de Ciència de la Fundació Banc Sabadell, segons va informar ahir aquesta entitat.

Dotats amb 50.000 euros cadascun, un dels guardons científics més importants dels concedits a l’Estat, el jurat del premi ha decidit concedir el XVI Premi a la Investigació Biomèdica a Guadalupe Sabio per les seves aportacions per entendre per què l’obesitat causa malalties cardiometabòliques.

Sabio, llicenciada en veterinària per la Universitat d’Extremadura i doctora a la Universitat d’Extremadura en col·laboració amb el British Medical Research Council a Dundee (Escòcia), ha estat premiada per les seves aportacions per entendre per què l’obesitat causa malalties cardiometabòliques. Els seus estudis se centren a entendre factors que apareixen en les persones obeses, com ara l’alteració del greix, la desregulació dels rellotges interns i l’estrès cel·lular, que podrien ser els causants de l’aparició d’aquestes malalties. Segons el jurat, la seva recerca demostra que la major predisposició a desenvolupar càncer en homes que en dones podria ser deguda a les diferències en la producció d’hormones per part del teixit gras.

Ana Tajadura-Jiménez, per la seva banda, ha estat guardonada amb el V Premi a les Ciències i l’Enginyeria per les seves recerques de tecnologia sensorial per canviar la percepció que les persones tenen del seu propi cos creant “experiències de transformació del cos”. El premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria, que està organitzat en col·laboració amb el Barcelona Institute of Science and Technology, té l’objectiu de reconèixer la trajectòria de joves investigadors que destaquen en camps com ara les matemàtiques, la química, la física o l’enginyeria.

Mónica Martínez-Bravo rebrà el XX Premi a la Investigació Econòmica per les seves aportacions en el camp de l’economia política i el desenvolupament econòmic. Doctora en economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i professora del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (Cemfi), el jurat ha distingit el seu treball de recerca en el camp de l’economia política i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi dels factors que determinen el grau d’èxit o fracàs dels processos de transició democràtica. Les línies de recerca d’aquesta professora enllacen economia i política, i, segons el jurat, “il·lustren i aclareixen mecanismes rellevants, juntament amb acurats enfocaments empírics capaços d’estimar efectes causals mostrant la seva rellevància”.

El lliurament dels premis es farà el 6 de juliol i el d’Investigació Econòmica, al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries