Societat

Presó per a un vicepresident de la Diputació d’Almeria per adjudicacions irregulars de material sanitari

Una desena dels arrestats han quedat en llibertat amb mesures cautelars

El Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona ha acordat l’ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança per a Óscar Líria, que fins al seu cessament aquest dimarts, després de la seva detenció per suposades adjudicacions irregulars en la compra de material sanitari durant la crisi per la Covid-19, exercia com a vicepresident tercer de la Diputació d’Almeria.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha informat en un comunicat que la magistrada d’aquest jutjat va prendre declaració entre el dimecres i el dijous a 13 arrestats en aquesta causa, incoada per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, contra l’administració pública i blanqueig de capitals.

La magistrada ha acordat la presó provisional comunicada i sense fiança per a tres dels detinguts, els únics pels quals Fiscalia ho ha sol·licitat, entre els quals es troba el vicepresident tercer de la Diputació d’Almeria.

Els altres deu detinguts han quedat en llibertat amb mesures cautelars de retirada de passaport, prohibició de sortida del territori i compareixences quinzenals en el jutjat.

Els arrests van tenir lloc a les províncies d’Almeria, Barcelona, Girona i Múrcia, i a Palma de Mallorca, en una operació de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sota la direcció i coordinació del Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona i la Fiscalia Anticorrupció amb el suport d’Europol.

Segons va informar aquest dimarts la Direcció general de la Guàrdia Civil, és la primera vegada que es detecta un cas d’adjudicacions irregulars per a l’adquisició de material sanitari amb motiu del coronavirus Covid-19 i el beneficiari d’aquestes adjudicacions pertany a una organització vinculada al narcotràfic.

Els agents van bloquejar i van intervenir diferents productes bancaris i béns mobles i immobles dels afectats.

La recerca es va iniciar a principis de l’any 2020 quan es va tenir coneixement de l’existència d’una organització establerta a Catalunya dedicada al tràfic de drogues a la qual està vinculat un empresari resident a Barcelona, que seria el beneficiari de les adjudicacions investigades.

Les perquisicions se centren principalment en l’adjudicació, en plena crisi per la Covid, d’un contracte de subministrament de material sanitari per part de la Diputació d’Almeria a una de les societats del citat empresari, a canvi de la qual s’haurien pagat comissions.

Llíria va ser arrestat el dimarts al matí i a la tarda el president de la Diputació d’Almeria, Javier Aureliano García, el va destituir de les seves funcions després de conèixer la seva posada a disposició de la Justícia dins de la investigació relacionada amb l’expedient de compra de mascaretes a una empresa subministradora de material higiènic-sanitari a diverses províncies.

En un comunicat, Javier Aureliano García ha explicat que prenia aquesta “difícil decisió” per “responsabilitat, transparència i en defensa” de la Diputació que “vetlla pels interessos dels 103 municipis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona