Societat

Crida per allargar la moratòria contra els desnonaments

El govern demana que la pròrroga continuï fins a finals d’any

El grup de treball de la Generalitat ja es reuneix

En una de les seves primeres intervencions com a president, Pere Aragonès va indicar que les polítiques per evitar els desnonaments hipotecaris serien una prioritat política. I, per afrontar-ho, també va anunciar la creació d’un grup de treball format per diversos departaments –Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Interior, Justícia i Drets Socials–, que ahir va celebrar la seva primera reunió. I, d’aquesta, ja en va sortir una reclamació a l’executiu estatal, la d’allargar fins a finals d’any la pròrroga actual que impedeix els llançaments de famílies vulnerables. Les entitats socials, com ara la PAH, calculen que un cop s’acabi aquesta pròrroga hi podria haver a Catalunya uns 26.000 desnonaments, en un període que abraçaria el que queda d’any i el 2022 en un context de crisi per la pandèmia. Aquesta és una xifra mai vista fins ara, ja que el pic més elevat –16.000– es va registrar el 2013.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va explicar, a la sortida de la trobada, que també es va acordar elaborar un protocol únic de coordinació interdepartamental, que es traslladarà també als òrgans judicials quan estigui fet, per actuar en casos d’emergència residencial. Aquest document “ha de posar fi”, segons la portaveu, a la situació que viu el govern català, que no té accés a la informació de quants desnonaments es preveu executar cada dia a les diverses poblacions catalanes. També establirà la necessitat d’incorporar una valoració de vulnerabilitat social en tots els processos de desnonament i alçament, ha precisat.

Pel que fa a la controvertida presència dels Mossos d’Esquadra en els processos de llançament hipotecari, Plaja va assegurar que no es va tractar el tema en la primera reunió del grup, si bé la participació dels agents en aquests casos es vincula a les ordres judicials. La voluntat, va precisar, és “centrar els esforços” en la mediació i la resolució extrajudicial i actuar abans del dia dels desnonaments.

D’altra banda el magistrat Roberto García Ceniceros, coordinador dels jutjats de primera instància de Barcelona, va explicar que no hi havia “cap indicador de risc” que posés sobre avís els tribunals en el cas d’un veí del barri de Sants que es va suïcidar fa escassos dies quan era a punt de perdre la casa. “Era una persona adulta, que vivia sola, sense nens, i si ho paràvem perjudicàvem un particular”, va assenyalar al respecte el magistrat.

LA XIFRA

26.000
desnonaments
es poden registrar a Catalunya entre el que queda d’any i el 2022, segons els càlculs de la PAH.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona