Societat

Manca d’unitat a la UE per condemnar la legislació anti-LGTBIQ hongaresa

Només 13 països demanen que s’activi la via judicial contra Hongria

La majoria d’estats de l’est eviten censurar la discriminació per identitat sexual

La Unió Europea fracassa en la defensa ferma i unida dels drets LGTBIQ en un dels seus estats membres, Hongria. Només 13 estats del bloc europeu van subscriure ahir una declaració impulsada pel Benelux que condemna les lleis del govern de Viktor Orbán que discriminen lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals i queers.

Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg, Dinamarca, Finlàndia, l’Estat francès, Alemanya, Irlanda, l’Estat espanyol, Suècia, Estònia, Letònia i Lituània alerten que la nova legislació hongaresa que prohibeix parlar d’homosexualitat a les escoles no només vulnera els drets LGTBIQ, sinó que també “viola el dret a la lliure expressió”. “Representa una forma flagrant de discriminació basada en l’orientació sexual, identitat de gènere i d’expressió, i, per tant, s’ha de condemnar”, diuen aquest grup de països, que exigeixen a la Comissió Europea que denunciï Orbán al Tribunal de Justícia de la UE per aquesta llei. Aquests tretze estats veuen una “clara vulneració” del dret del col·lectiu LGTBIQ a la dignitat que atorga la Carta de Drets Fonamentals de la UE i el dret internacional.

No ho té tan clar encara la Comissió Europea, que està estudiant si la normativa hongaresa viola la legislació de la UE. “Ho estem analitzant perquè afecta l’educació, la llibertat d’expressió i també hi ha un problema de discriminació”, va avançar ahir la vicepresidenta de Valors, Vera Jourová, tot remarcant que necessiten “temps” per forjar una acusació legal contra Orbán. Brussel·les treballa per sancionar Budapest, però no s’ha atrevit encara a renyar sense embuts un membre del club europeu. No té al darrere tots els socis: Bulgària, Croàcia, Xipre, Malta, Polònia, Itàlia, Grècia, la República Txeca, Eslovàquia, Àustria, Romania i Portugal no van donar suport ahir a la declaració.

A part dels portuguesos, que s’han volgut abstenir per estar presidint de manera rotatòria les reunions de ministres a Brussel·les, hi ha una clara divisió est-oest en el bloc europeu per defensar els drets d’aquesta minoria. Sense un consens sobre el respecte a orientacions sexuals i identitats de gènere, la UE és incapaç de plantar cara a la discriminació de manera implacable. Una debilitat que n’esquerda els discursos pretesament inclusius.

Símptoma major

La reacció dividida i tova davant l’estigmatització que fa Orbán és un símptoma d’un mal major: les dificultats estructurals de la UE per frenar derives autoritàries i perilloses per a la democràcia i els drets humans. Els ministres d’Afers Europeus reunits ahir van constatar que, malgrat haver obert un procés sancionador a Hongria i Polònia, els problemes continuen i augmenten. Especialment preocupant és l’actitud d’Orbán: “No veiem cap intenció per trobar un punt d’entesa”, va lamentar Jourová. I tanmateix, manté la proposta de diàleg.

LA FRASE

Ho estem analitzant perquè afecta l’educació, la llibertat d’expressió i també hi ha discriminació
Vera Jourová
VICEPRESIDENTA DE VALORS DE LA CE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona