Societat

Contagis disparats, onada a punt

Els contagis diaris superen els 5.000 per la delta i la falta d’immunitat dels joves

Els CAP se saturen però les UCI es buiden

Els experts preveuen dues setmanes com en altres onades i menys afectació hospitalària

Si no és la cinquena onada, el repunt és tan fort que és el que més se li assembla. Els contagis de la Covid-19 s’han disparat els últims dies a Catalunya i ahir superaven ja els cinc mil diaris, amb un creixement exponencial. L’augment de casos en la segona i la tercera onada se situava al llindar dels tres mil contagis diaris, tot i que més greus perquè no s’havia iniciat la vacunació massiva.

Només el fet que l’edat mitjana dels infectats sigui menor de 30 anys (28,27 anys) està evitant més pressió hospitalària, tot i que l’edat mitjana no para de baixar. Mentre que les UCI dels hospitals no perceben el creixement de casos, els CAP sí que estan arribant a la saturació de trucades i visites, també pel fet que els símptomes semblants al refredat de la variant ja majoritària delta en compliquen la diagnosi. Tots els indicadors de pandèmia continuaven ahir a l’alça, amb un índex de positivitat –aquell barem que l’OMS marca en el 5% per donar per controlada la pandèmia– que ja vorejava el 7%, una Rt d’1,54 i un risc de rebrot de 199.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va tornar a expressar ahir la seva preocupació, aquest cop en comissió parlamentària. Va explicar que la incidència és molt elevada entre els grups més joves, encara no vacunats, però va remarcar que la part positiva és que aquesta nova onada “ens agafa en un moment amb gent de més risc protegida i un ritme de vacunació bo”. Argimon va anunciar que el seu departament mantindrà els gestors Covid l’any vinent i els referents escolars, i també que incorporarà 150 professionals de salut mental als CAP la tardor que ve, la majoria dels quals seran psicòlegs comunitaris.

En la mateixa línia es va manifestar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va fer ahir una “crida a la responsabilitat” de tota aquella gent que encara no s’ha vacunat per frenar un increment “preocupant” dels contagis en els últims dies, especialment entre els més joves. Els contagis estan comportant un altre cop que hi hagi força persones confinades en espera de proves PCR o altres tests, sobretot entre la població jove.

Així les coses, Salut continua prement al màxim l’accelerador de les vacunacions. Retallant els terminis per als vacunats amb AstraZeneca d’entre 60 i 69 anys, i fins i tot reomplint les cites vacants per als joves de 16 a 30 anys. Tot i que la seva citació no està prevista fins la setmana que ve, i que el mateix Argimon ja va demanar paciència dimecres davant la saturació del sistema, el fet que es generessin alguns buits va permetre ahir ja vacunar els primers menors d’edat a Lleida. “Ho fem per responsabilitat amb la família, per poder quedar amb els amics i per marxar de vacances més tranquils”, explicaven alguns menors de 30 anys –i alguns de només 17 anys– que van rebre les primeres dosis de Pfizer al pavelló Onze de Setembre de Lleida.

Pel seu cantó, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, va insistir ahir a Barcelona que els alumnes de 12 a 17 anys començaran el curs vacunats contra la Covid-19. Tot i que la decisió depèn de Sanitat i les conselleries de Salut, “hi treballem conjuntament” per intentar citar-los “dues setmanes abans que comenci el curs”, a mitjans de setembre.

Els experts estan en espera de com afectaran els contagis el sistema de salut. De moment es continuen buidant lentament les UCI. El grup d’investigadors Biocomsc, de la UPC, avisava ahir que l’Rt de la setmana passada va estar entre 3 i 4, doblant els casos cada tres dies. Així, una persona va contagiar de mitjana entre tres i quatre persones més, la majoria joves. Però falta encara esbrinar com afectarà el repunt actual els hospitals o els malalts de planta menys greus.

El cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, advertia ahir que ja s’arriba “una mica tard” per aturar “en sec” aquest increment exponencial de casos de Covid. Trilla preveu que hi hagi un creixement de contagis encara durant tres o quatre setmanes, però sense que això vulgui dir que estiguem davant de la cinquena onada, perquè la vacunació impedeix ja que la meitat de la població tingui símptomes greus. Tot i això, Antoni Trilla no descarta que l’onada acabi arribant mentre “segueixin creixent uns dies o setmanes” els contagis, per la inèrcia que arrosseguem.

LA FRASE

Ens agafa en un moment amb la gent de més risc protegida i un ritme de vacunació bo
Josep Maria Argimon
conseller de salut

LA XIFRA

655
positius
confirmats fins ara en els brots registrats entre estudiants a Mallorca (327), Menorca (285) i Tenerife (43).

Tancament de discoteques per les restriccions

Diverses macrodiscoteques, com l’Arena Classic de Barcelona, Cocoa de Mataró i Titus Carpa de Badalona, van anunciar ahir que tanquen temporalment les portes en veure’s incapacitades per garantir les mesures de seguretat, segons la patronal de l’oci nocturn Fecasarm. A més, també abaixaran la persiana La Milonga de Mataró, Safari Disco Club de Barcelona i Quedequé de Montblanc (arran d’un brot). La patronal de l’oci nocturn va recordar ahir en un comunicat que ja fa dies que advertia de la “impossibilitat de controlar que es compleixin les mesures imposades” per la Generalitat per autoritzar la reobertura de l’oci nocturn, com l’ús de la mascareta i la distància de seguretat a l’interior dels locals, que és d’un metre i mig. Altres locals com l’Arena de Blanes, Razzmatazz, Input High Fidelity Club i la Sala Apolo de Barcelona ja van fer públic fa uns dies que no reobririen. A Solsona, una festa en una altra discoteca i els contagis generats van obligar ahir a fer un cribratge massiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins