Societat

Desmantellen una organització que traficava amb ciutadans xinesos i els obligava a cultivar marihuana industrialment

Hi ha 8 detinguts, quatre han entrat a presó i vuit homes i dues dones han estat alliberades

Els Mossos han desmantellat una organització de ciutadans xinesos que introduïa il·legalment compatriotes i els obligaven a cultivar marihuana industrialment. Hi ha vuit detinguts.

La investigació va començar a finals del 2019 quan, agents de la Unitat Central de Tràfic d’Essers Humans van tenir coneixement de l’existència de l’organització, l’activitat principal de la qual era la captació, el transport i introducció de manera il·legal de persones procedents de Xina, a territori espanyol.

Aquestes persones eren captades al seu país d’origen, mitjançant la falsa promesa d’un treball digne a Espanya, fent escala prèvia a diversos països. S’han alliberat vuit homes i dues dones, que portaven mesos sense sortir a l’exterior.

Un cop aquests migrants arribaven a l’estat espanyol, els membres de l’organització abusaven de la seva situació de poder. Coneixedors de la seva vulnerabilitat els hi retiraven la documentació i les sotmetien a una situació d’explotació, forçant-les a treballar per a l’organització amb la finalitat de saldar el deute contret amb la xarxa pel cost del seu trasllat a Europa.

Per saldar aquest deute -que oscil·lava entre els 10.000 i els 30.000 euros- l’organització els obligava a treballar en naus industrials, que amagaven plantacions clandestines de marihuana, en unes condicions de servitud o semi esclavitud, amb condicions de treball deficients, salaris baixos o inexistents i entorns insalubres.

La investigació va ser tutelada pel jutjat d’Instrucció número 32 de Barcelona i ha comptat també amb la participació de la fiscalia especialitzada d’estrangeria de Barcelona.

Un cop judicialitzada, es van confirmar totes les informacions prèvies de com treballava l’organització, perfectament estructurada i organitzada, liderada per un conegut cap de la comunitat de Fujian (Xina), assentada a Barcelona.

Van constatar que el primer pas era l’entrada a països de l’est d’Europa mitjançant visats fraudulents per assistir a fires internacionals, on les víctimes figuraven com a representants d’empreses. Un cop allà s’encarregaven d’acompanyar, guiar i controlar els immigrants durant tot el trajecte fins arribar a Catalunya.

Venda de la droga amb missatgeria privada

Un cop arribaven, eren explotats en el cultiu de plantacions interiors de marihuana, producte que posteriorment exportaven, mitjançant missatgeria privada a altres països europeus, especialment Regne Unit, on la demanda és molt gran i el seu valor de venda triplica al del mercat espanyol.

Es van localitzar quatre naus industrials que ocultaven plantacions clandestines de marihuana on hi vivien i hi treballaven deu persones -vuit homes i dues dones- que eren obligades a treballar en un règim de semi esclavitud en unes condicions infrahumanes, sense poder sortir de les plantacions durant mesos.

També es van localitzar diversos immobles que realitzaven les funcions d’emmagatzematge i empaquetat de la marihuana procedent de les naus de cultiu on s’envasaven al buit en paquets d’uns 8 o 10 quilos per enviar, amagats entre altres mercaderies, mitjançant empreses de paqueteria.

El destí principal era la ciutat de Glasgow (Regne Unit) i puntualment també a localitats dels Països Baixos com Amsterdam, l’Haia o Eindhoven.

Per realitzar els enviaments utilitzaven identitats falses o de les persones que tenien retingudes i canviaven contínuament les empreses i les oficines d’enviament per no aixecar sospites.

2 milions d’euros de guanys en set mesos

Gràcies a la cooperació policial a nivell nacional i internacional s’han fet diverses intervencions d’alguns d’aquests enviaments, tant per part d’autoritats policials del país de destinació al Regne Unit com per part de les diferents forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol.

S’ha pogut comprovar com els darrers set mesos s’haurien enviat uns 50 paquets, en total uns 450 quilos de marihuana aproximadament.

Segons van informar les autoritats britàniques, el preu de la marihuana al Regne Unit està actualment per sobre dels 4.500 euros/kg, el que suposaria uns guanys per l’organització d’uns dos milions d’euros aproximadament.

Finalment, el passat 25 de maig es va culminar la investigació amb una sèrie d’entrades i detencions. Es van realitzar tretze entrades i registres, quatre en naus industrials on hi havia els cultius de marihuana a Centelles, Abrera, Santa Coloma de Cervelló i Sant Andreu de la Barca, en vuit domicilis ubicats a Barcelona, Badalona, Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló.

Es va fer també una entrada i escorcoll en una gestoria de Santa Coloma de Cervelló on hi treballava un gestor, de nacionalitat xinesa, vinculat presumptament a les activitats delictives de l’organització.

Es van detenir vuit persones, totes de nacionalitat xinesa i es van alliberar vuit homes i dues dones, víctimes que estaven retingudes i explotades a l’interior de les naus on hi havia les plantacions de marihuana. Algunes d’aquestes persones portaven més d’un any sense sortir a l’exterior.

5.500 plantes i 42.600 euros en efectiu

A banda de nombrós material i estris per al cultiu, també es van localitzar 5.500 plantes de marihuana, 60 quilograms en brut de cabdells de marihuana preparats per la seva distribució i 42.600 euros en efectiu.

Finalment, també es van intervenir un gran nombre de passaports i documentació diversa de terceres persones de nacionalitat xinesa que els investigats utilitzaven per fer els enviaments o altre tipus de gestions per eludir l’acció policial.

Un cop van passar a disposició del jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona, l’autoritat judicial va decretar l’ingrés a presó de quatre persones i la llibertat en càrrecs i retirada de passaport per a resta. Als detinguts se’ls acusa dels delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d’éssers humans, contra la salut pública, falsedat documental i defraudació de fluid elèctric.

La investigació continua oberta i no es descarten més imputacions i detencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona