Societat

Sis policies controlaran les deixalles a Girona

L’acció es posarà en marxa al novembre tant a Santa Eugènia com en altres zones

Madrenas insisteix que els agents locals s’han de centrar en l’incivisme i que calen més mossos a la ciutat per a la seguretat ciutadana

L’any passat ja es va fer una prova pilot al barri de Santa Eugènia

Girona té previst dedicar a partir del novembre sis agents de la Policia Municipal de manera exclusiva al control de l’incivisme en la gestió de residus. O dit d’una altra manera, a sancionar l’abocament de deixalles fora dels contenidors, especialment de grans voluminosos, mobles i electrodomèstics. És un tema del qual cada cop se senten més queixes arreu de la ciutat, tot i que sens dubte un dels llocs on és més freqüent és al barri de Santa Eugènia.

“Volem prioritzar la lluita contra l’incivisme en la gestió de residus perquè és un continu a molts llocs de la ciutat. Per això dedicarem sis agents concrets només a això”, explica l’alcaldessa, Marta Madrenas, que afirma que fins i tot s’han detectat casos de furgonetes que fan grans descàrregues de mobles i electrodomèstics prop de contenidors en llocs amagats. Madrenas recorda que la ciutat té un servei de recollida de voluminosos (com ara mobles i electrodomèstics) i que només cal trucar (al 972 24 44 00) per acordar un lloc (normalment a prop d’una àrea de contenidors) i dia amb l’empresa. El temps màxim de recollida és de 48 hores.

L’estiu passat ja es va fer una prova pilot al barri de Santa Eugènia amb agents ambientals i policies de paisà. El primer mes i mig es van posar 34 sancions per llençament d’escombraries fora del contenidor.

La idea del pla que es posarà en marxa a la tardor no és només circumscriure la vigilància a Santa Eugènia, tot i que continuarà sent un punt clau, sinó arreu de la ciutat.

Madrenas detalla que l’operació es posarà en marxa al novembre perquè està previst que després de l’estiu s’incorporin onze agents que s’estan formant per cobrir onze baixes que hi ha hagut al cos de la policial local. Després se’n prepararan sis en els protocols concrets del pla durant un mes.

Petició de més mossos

Madrenas insisteix en la idea que ja va transmetre la setmana passada en una jornada a la Cambra de Girona quan li van preguntar per aquest tema: la policia local s’ha de centrar en l’incivisme (sorolls, botellots, deixalles, etc.) i són els Mossos els que han de fer seguretat ciutadana. Es va referir específicament al tema de les ocupacions delinqüencials “que intoxiquen tot el veïnatge” i en què creu que els Mossos han de ser més presents. Com ja va explicar llavors, ha demanat hora per trobar-se amb el nou conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per demanar reforços en determinades zones de la ciutat. De fet, l’alcaldessa assenyala que l’anterior conseller, Miquel Sàmper, havia promès més efectius i el que vol és assegurar-se que el compromís es manté amb el canvi de conselleria.

Volem prioritzar-ho perquè és un continu a molts llocs. Sis agents es dedicaran només a això
Marta Madrenas
Alcaldessa de Girona

Els terminis de la nova comissaria de Santa Eugènia

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, assegura que la nova comissaria de Santa Eugènia, que estarà situada a la masia de Can Burrassó, s’inaugurarà a finals del 2022 o principis del 2023. Explica que ja ha arribat al consistori el projecte de l’obra, que van encarregar al Consell Comarcal, i que ara els tècnics d’urbanisme municipals han de validar-lo i tornar-lo al Consell perquè el publiqui i “pugui fer-ne l’aprovació definitiva quatre mesos després”. Paral·lelament, però, destaca que ja s’està treballant en el finançament: “Té un cost de quasi 800.00 euros i ja en teníem uns 400.000 de reservats.” Els càlculs de l’Ajuntament de Girona són que es tregui a concurs l’obra a finals d’aquest any i que els treballs puguin començar a mitjans de l’any que ve.

Madrenas subratlla que serà “una comissaria, no una subcomissaria com diuen alguns”: “Aquí hi haurà molts efectius, serà la seu de la secció motoritzada, tindrà una sala de formació de la policia...” Del futur edifici en destaca la part de vidre, totalment transparent, que hi haurà a tota la zona tocant a la frontissa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia