Societat

Els hospitals reobren espai pel nou rècord de contagis

Alerten del fort increment de casos que arriben a urgències i auguren un repunt dels ingressos i dels pacients greus a les UCI

La cinquena onada avança sense fre amb 8.499 nous positius en un dia

L’imparable nombre de contagis de les últimes setmanes està desbordant l’atenció primària i torna a omplir els hospitals de pacients amb Covid. Des de fa uns dies que a les sales d’urgències han detectat un fort increment dels casos i, tot i que la majoria de pacients poden tornar a casa, n’hi ha que han de ser ingressats. Els hospitals ja fa sis dies que registren un increment de pacients amb Covid i augmenten el nombre de malalts greus a les UCI. Davant aquest panorama es reobren les plantes de Covid per atendre els 40 ingressats que hi ha a l’hospital del Mar, on han vist quadruplicar el nombre de pacients hospitalitzats. També ha hagut de reobrir una planta del Clínic, mentre que al Sant Pau han passat de tenir entre 0 i 2 ingressos al dia a 5 i 7. A l’hospital Vall d’Hebron l’augment de pacients es nota tant a planta com a les UCI. Arran de la preocupant situació epidemiològica, els hospitals del Garraf i l’Alt Penedès han restringit a partir d’avui les visites als acompanyants dels malalts de Covid, mentre que a Calella i Blanes redueixen els horaris de visites per minimitzar el risc de contagis.

La cinquena onada es diferencia de les anteriors perquè bona part de la població més vulnerable està vacunada i afecta persones més joves. La mitjana dels ingressats en vigilància intensiva és d’entre 40 i 60 anys. Els responsables dels hospitals adverteixen que, tot i la joventut, algunes de les persones necessitaran ingrés a l’UCI i alerten que el nivell de transmissió del virus és molt alt i que això pot provocar que es dispari d’aquí a uns dies el nombre d’ingressats.

L’onada de contagis registrava ahir la xifra rècord de 8.499 nous positius, deu vegades més que quinze dies enrere. Segons les dades actualitzades de Salut, ahir hi havia 717 persones hospitalitzades, de les quals 142 estaven en estat de greu. En aquest context, els epidemiòlegs Magda Campins i Antoni Trilla coincidien a dir que caldria plantejar un enduriment de les mesures. Campins indicava que “no és prudent” celebrar el Festival Cruïlla o esdeveniments similars que reuneixin grans quantitats de persones i plantejava el toc de queda i una restricció d’horaris si no millora la situació epidèmica.

En el repunt de contagis per la pandèmia el govern alemany inclou des d’aquest divendres tot l’Estat espanyol en la llista de zones de risc per la Covid-19, llindar on ja hi ha Catalunya des de fa una setmana.

LA FRASE

Calen més mesures, com ara una limitació horària en alguns locals, reducció d’aforaments o tests
Antoni Trilla
cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic

Test d’antígens als monitors

Tal com demanaven els responsables de l’oci educatiu, abans de l’inici de les activitats, avui es faran tests d’antígens als monitors, responsables i personal que participi en colònies, acampades, rutes o camps de treball amb pernoctació. El cribratge, voluntari i gratuït, no requereix cita prèvia i tindrà punts habilitats a Barcelona, Lleida, Manresa, Girona, Móra la Nova i Tortosa.

Salut i Drets Socials van acordar la mesura després de reunir-se amb la direcció general de Joventut, que informarà les entitats d’oci educatiu, com ara la Fundació Pere Tarrés o Fundesplai, que s’encarregaran de fer la difusió entre el personal. Segons les entitats, el percentatge de monitors amb prova positiva representa un 1,2%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT