Societat

L’Advocacia de Barcelona crea un torn d’ofici per atendre persones en fallida

Segueix l’aposta iniciada pels col·legis de Tarragona i Terrassa amb la llei de la segona oportunitat

L’atenció al detingut augmenta un 9% a Catalunya

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (Icab) posarà en marxa a partir de setembre vinent un torn d’ofici per atendre les persones que es declaren en fallida, ja que no poden assumir els deutes i sol·liciten al jutjat la seva exoneració, tal com recull l’anomenada llei de la segona oportunitat del 2015. Així ho van anunciar el vicedegà de l’Icab, Jesús Garcia, i la responsable del torn d’ofici del col·legi, Carmen Valenzuela, ahir amb motiu del Dia de la Justícia Gratuïta, que es diferencia del torn d’ofici perquè assisteix persones que no tenen recursos econòmics.

Garcia va reclamar que la transposició de la normativa que ara ha de fer el govern espanyol també inclogui l’exoneració del deute públic, com és el cas de la Seguretat Social, Hisenda o un IBI, no només el crèdit privat “per tal de treure realment l’espasa de Dàmocles a aquestes persones perquè puguin tornar a la vida civil”. El vicedegà de l’Icab va recordar que el col·legi barceloní ha format part des de fa cinc anys del grup de treball d’experts, impulsat pel Departament de Justícia i el Cefje per agilitar aquest procediment i donar a conèixer aquest sistema a la ciutadania, a més d’oferir “molta formació especialitzada” perquè “l’advocat generalista” es pugui incloure en aquest torn, que –va afegir– “ja funciona i molt bé” al Col·legi d’Advocats de Tarragona i al de Terrassa.

“Barcelona triplica els casos de concursos de persones físiques presentats als jutjats de tot l’Estat espanyol”, va sostenir Garcia, que va recordar que el jutjat de 1a instància 50 de Barcelona és l’especialitzat en la llei de segona oportunitat a la ciutat, a més d’estar ofegat, tot i el reforç de jutges, per resoldre les demandes per les clàusules sòl a escala comarcal. El cost notarial i del mediador també s’ha de resoldre. Catalunya lidera la presentació de concursos de persones insolvents. L’any passat es van presentar 8.507 concursos de persona física a l’Estat espanyol, dels quals 2.924 a Catalunya (uns 601 més que el 2019): 1.912 de no empresaris i 1.012 d’empresaris.

Per la seva part, Valenzuela va reivindicar un “augment” econòmic dels mòduls que l’administració paga als advocats del torn d’ofici, els “defensen els drets de la ciutadania 365 dies a l’any”. Amb la pandèmia, Valenzuela i el seu equip van reivindicar amb fermesa que en les assistències al detingut s’habilités les videoconferències, tal com preveu la llei, que a més de garantir la salut a tothom –va dir– “ha suposat que les persones estiguin el mínim temps possible privades de llibertat”, ja que la majoria de detencions queden sense efecte fins anar al jutjat i no s’acostuma a fer declaracions a les comissaries.

Per la seva part, el Consell de l’Advocacia Catalana, que aglutina els catorze col·legis, va informar ahir que les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut han experimentat a Catalunya una recuperació de gairebé el 9% en el primer trimestre del 2021, després que l’any 2020 es tanqués amb un descens d’un14,5% a causa de la Covid-19, amb 266.524 assistències. El consell també va detallar que s’han sol·licitat 54.582 peticions de reconeixement del dret a justícia gratuïta, davant les 50.237 que hi va haver el primer trimestre del 2020. El Departament de Justícia abona prop de 46 milions d’euros a l’any pel servei del torn d’ofici de l’advocacia, que suposa uns 172 euros per cada actuació, segons el Consell de l’Advocacia.

LA XIFRA

172
euros per cada actuació
cobra un advocat del torn d’ofici i assistència al detingut per part de l’administració.

Millorar l’atenció de les víctimes a les comissaries

Des d’aquest juliol, els advocats que estan inscrits en el torn d’ofici per atendre víctimes de violència masclista també les han d’assistir a les comissaries dels Mossos, tal com recull la llei 17/2020 del dret de les dones a erradicar la violència masclista. La llei fixa que les víctimes han de ser ateses amb “immediatesa”, com ja fa la policia catalana. Ara, però, s’ha fixat un protocol que la víctima pot esperar fins una hora fins que arribi el lletrat. Una realitat que la responsable del torn d’ofici a l’Icab, Carmen Valenzuela, considera “inviable” per les distàncies que han de cobrir els lletrats, i considera l’espera “una falta de respecte a la víctima”. Per això, l’Icab vol proposar que també s’usin les videoconferències per a una primera i urgent atenció. “Que la víctima esculli com vol ser atesa, i si demana presencial, l’advocat té l’obligació d’anar-hi”, va declarar Valenzuela, que va afegir: “Fer lleis també implica poder-les aplicar”, i ja té programada una reunió amb la responsable de Mossos per garantir els drets d’aquestes víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida