Societat

Una negligència molt greu va originar el foc a Castellví

L’inici de l’incendi se situa en unes espurnes generades per una radial que estava manipulant un veí del barri de Valldaina

Els Bombers van poder estabilitzar el foc cap a les 10 de la nit

Una negligència molt greu amb evidents responsabilitats penals és l’origen de l’incendi que es va declarar dimarts a primera hora de la tarda al terme municipal de Castellví de Rosanes, un sinistre potencialment molt perillós per les altes temperatures, el vent que bufava, la quantitat de terreny afectat i el nombre de cases habitades disseminades per la zona afectada.

Els Agents Rurals, responsables de la investigació, van informar ahir que un veí del barri de Valldaina, a la zona alta de Castellví, és el responsable de l’incendi, que va tenir el punt d’ignició en unes guspires que escopia la màquina radial que aquest home estava fent servir. El portaveu dels Agents Rurals no va dubtar a qualificar el fet de “negligència molt greu”. Les tasques que comportin l’ús de material que genera guspires, com la soldadura o la radial, en el medi obert només es poden fer amb el permís previ de l’administració, i en aquest cas no hi havia autorització.

Tot i haver identificat el responsable del sinistre, tant els Agents Rurals com el cos de Mossos d’Esquadra mantenien ahir oberta la investigació que coordina un jutjat d’instrucció de Martorell, on haurà de prestar declaració el propietari de la màquina radial per un delicte d’incendi que està castigat amb penes d’entre deu i vint anys de presó per a aquells que causin foc i posin en risc la vida de les persones. En el cas de Castellví, els Bombers de la Generalitat van remarcar ahir que no s’ha produït cap ferit ni afectacions greus a les cases. Tot i això, sí que es van haver de desallotjar 52 persones, veïnes del carrer Tarragona del municipi, que és la zona que quedava més a prop del lloc.

Totes aquestes persones van haver de ser allotjades en hotels de la zona, a Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires, i ahir al vespre se’ls va permetre tornar a casa. Des del web de l’Ajuntament es va anar informant de diversos talls en el subministrament de l’aigua i altres afectacions provocades per l’incendi que afectaven els ciutadans.

També van poder tornar al seu llit els 17 avis que van ser desallotjats dimarts a la tarda de la residència Rosanes, de Martorell. El foc també va afectar el terme municipal d’aquest municipi, on va cremar l’únic espai natural que hi havia, i el fum amenaçava la residència i els seus estadants.

El foc va continuar actiu durant tota la jornada d’ahir, però els Bombers van aconseguir estabilitzar-lo poc abans de tres quarts de deu de la nit, amb un balanç, segons els Agents Rurals, de 195,7 hectàrees cremades: 138,62 a Martorell i 58,08 a Castellví. Durant el dia, dos focus havien quedat perillosament actius.

Aquests dos punts incandescents feien témer als responsables de l’extinció del foc que un cop de vent no els fes saltar les flames. Les alertes estaven enceses en el flanc de l’incendi entre l’antiga carretera nacional i el peatge de Martorell, a tocar de l’autopista, i a la zona de la urbanització el Taió. En aquest punt preocupava la possibilitat que les flames agafessin la vegetació d’una zona de barrancs. A la fi, les condicions van millorar i a les set de la tarda només quedava un 5% de la superfície afectada per estabilitzar, que posteriorment va ser controlat.

Els Bombers tenien previst fer seguiment de l’evolució i de l’efecte del front de pluges previstes per la matinada passada, que podia anar associat a turbulències i vent previs a l’aigua.

Olor de foc a Barcelona

La proximitat de Castellví i Martorell amb la ciutat de Barcelona i la direcció del vent van fer que el fum de l’incendi viatgés de matinada fins a la capital catalana, on a primera hora del matí es podia percebre amb nitidesa l’olor característica de la fusta cremada. No va ser l’únic fet vinculat amb l’incendi que van percebre els barcelonins; durant tot el matí dos hidroavions del Ministeri per a la Transició Ecològica van estar sobrevolant Barcelona per agafar aigua al mar i llançar-la damunt la zona en flames del Baix Llobregat.

Els dos aparells aeris van reforçar els 240 efectiu dels Bombers de la Generalitat, entre professionals i voluntaris, que hi havia desplegats sobre el terreny.

LA FRASE

195,7
hectàrees
havia cremat l’incendi ahir a la tarda, segons les dades que van oferir els Bombers de la Generalitat.
No ens consta que hi hagués autorització per a aquests treballs; per tant, és una negligència greu
Jaume Bosch
Agents rurals de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona