Societat

Tot l’any a pagès!

La iniciativa de poder visitar explotacions agràries i ramaderes tot l’any és “una invitació perquè la gent pugui conèixer la gran diversitat que tenim a casa nostra”

Les visites seran una activitat complementària de les explotacions, que els generarà uns ingressos addicionals, i és una clara aposta per posar en valor el producte de proximitat

“Fer el ‘Benvingut a pagès tot l’any’ també serà un ingrés per als nostres productors”

Una manera de fer turisme i conèixer el territori és visitar les diferents explotacions agràries i ramaderes del país. Ja està en marxa la iniciativa Benvingut a pagès tot l’any, impulsada des dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i d’Empresa i Treball, que permet visitar més d’un centenar de productors durant tot l’any. “El Benvinguts a pagès, que es feia fins ara un cap de setmana l’any i que aquest cop i després del parèntesi del 2020 es tornarà a fer presencial el mes d’octubre, és el tastet, la invitació perquè la gent pugui conèixer la gran diversitat que tenim a casa nostra. Amb el Benvingut a pagès tot l’any, les visites són de més profunditat, més completes. És una activitat que organitza la mateixa explotació que, alhora, permet que el visitant adquireixi els seus productes i obre una nova via de negoci”, explica Ramon Sentmartí, director gerent de l’empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca).

Per fer aquestes visites s’haurà de demanar cita prèvia a través de la pàgina web i caldrà pagar, tot i que un preu simbòlic. “El fet que s’hagi de pagar, encara que sigui poc, és una manera d’ajudar econòmicament aquestes explotacions”, diu Sentmartí, que explicita que “les visites seran completes i amb contingut, i cada explotació pot organitzar els seus tallers”: “Una explotació pot incloure poder donar la llet als vedells, per exemple; en una altra, es podrà fer un taller de formatges, i en una altra, identificar herbes aromàtiques. Les visites seran una activitat complementària de les explotacions que els generarà uns ingressos addicionals.”

La majoria d’explotacions ofereixen la possibilitat de comprar en el mateix moment, “però un cop el visitant hagi conegut un producte, sigui d’un productor de l’Empordà, del Vallès, de la Terra Alta, de l’Ebre o d’un altre lloc, bé a través de l’explotació, bé a través de la pàgina web [de Prodeca] podrà saber on pot comprar aquell producte tot l’any, sense haver de tornar in situ a l’explotació, que no sempre és possible”. “No deixa de ser una manera de promoure la comercialització d’aquests productes de casa nostra i de donar valor a l’alimentació de proximitat”, explica Sentmartí. Alguns dels productes dels productors catalans es poden comprar en línia i d’altres també es poden trobar en els mercats municipals de Barcelona i en botigues especialitzades. El que és important és que “la gent els conegui”.

També hi ha una intenció de promoure la connexió de la ciutadania amb la pagesia, cohesionar el territori i revaloritzar-lo. És una manera de conèixer de primera mà la pagesia del país i les seves realitats. Enguany, que els ramaders de vaques han posat sobre la taula el poc preu que els paguen per la llet i els abusos a què són sotmesos, és un bon moment per apropar-se a una granja i informar-se de primera mà.

Hi ha més de cent explotacions en aquesta oferta estable i de productes diversos. A través de la pàgina web es pot buscar un productor bé pel tipus de producte, bé per les diferents comarques del país. “Tenim de tot, des de productors d’arròs i cereals, de mel, de vi, de llegums, de carn i d’embotits, perquè aquí s’inclouen les explotacions ramaderes, de fruita seca, d’herbes aromàtiques, de erdures i hortalisses, de fruita”, explica el director de Prodeca, que assegura que “fins i tot es pot anar a una explotació pesquera”: “Molta gent no sap que a Barcelona ciutat hi ha una flota pesquera de 20 embarcacions que diàriament surt a pescar i el seu peix es distribueix a través de la llotja a peixateries i restaurants. Doncs bé, hi ha un grup de pescadors que es diuen Cap a Mar que també estan dintre d’aquesta experiència, i la gent es pot apuntar per anar-los a conèixer i a pescar amb ells.”

Al marge de les visites que es poden fer tot l’any a partir d’ara, el Benvingut a pagès, que es farà per sisè any un cap de setmana, aquest cop serà el primer cap de setmana del mes d’octubre. L’any passat, no es va poder fer per la pandèmia i enguany, l’única cosa que canviarà respecte dels anys anteriors és que, per evitar aglomeracions, s’haurà de demanar cita prèvia.

7
rutes
que coincideixen amb les diferents marques turístiques de Catalunya es poden fer a través d’explotacions agràries i ramaderes. S’hi inclouen suggeriments de restaurants, allotjaments, algunes activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques per poder fer en més d’un dia. Totes les propostes es poden consultar a benvingutsapages.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona