Societat

Pendents del turista estranger

Els contagis i el toc de queda frenen l’arribada d’internacionals, que al juny es van començar a recuperar

Es doblen les arribades d’avions del Regne Unit al Prat quan s’anuncia la fi de les quarantenes

El turisme internacional no acaba d’arribar amb la contundència que el sector esperava. La cinquena onada de la pandèmia que va tenyir el mapa de Catalunya de color de negre, amb les quotes de contagi més altes d’Europa, i, després, l’allargament del toc de queda (que, a finals de la setmana passada, el govern va dir que seria tot l’estiu) han frenat les reserves i han accelerat cancel·lacions. “El mes de maig i el juny, fins abans de Sant Joan, les nostres perspectives eren facturar entre un 30 i un 40% del que s’havia fet l’any 2019. Ara, les hem rebaixades al 25-30%”, assegura, creuant els dits, Martí Sarrate, president de l’Associació d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave).

Les agències de viatges, que tant venen a ciutadans d’aquí que volen viatjar fora com contracten en origen estrangers que volen venir a Catalunya, havien previst una recuperació del sector a partir del segon semestre del 2021. Les mateixes previsions havien fet els hotelers i restauradors. “Ara, tot es retarda, perquè l’allargament del toc de queda és molt negatiu, ja que els turistes venen aquí a gaudir i si s’han de tancar els bars a dos quarts d’una de la matinada per motius sanitaris, potser es busquen una altra destinació”, diu Sarrate, que calcula que el sector turístic a casa nostra no arribarà a les xifres del 2019 fins d’entre d’aquí 2,5 a 4 anys.

Sarrate, com la majoria de gent del sector, és molt crític amb l’alarmisme del missatge que s’ha donat tant des del nostre propi país com també des de fora, en especial les declaracions de, per exemple, el secretari d’Estat francès que va demanar a principis de juliol que no es viatgés a Catalunya. “Tant el mapa de contagis com, sobretot, el toc de queda i totes aquestes declaracions negatives van frenar en sec les contractacions dels mercats francès, britànic, alemanys i dels Països Baixos, que són el 41% dels turistes internacionals que venen a Catalunya”, explica el president d’Acave, que recorda que la Costa Brava i la Costa Daurada de cop van rebre moltes cancel·lacions. Per contra, el turisme interior creix i, aquest any, les perspectives són positives, més i tot que l’any passat, sobretot a les zones en contacte amb la natura, especialment el Pirineu i les comarques d’interior, de què algunes ja estan al 100% de l’ocupació. També es preveu que els càmpings de tot el país facin una bona temporada.

Aquest juliol, el turisme francès ha patit un retrocés, però el sector creu que a l’agost acabarà venint, perquè “ho té molt fàcil” i “ens coneix”. S’espera que els turistes internacionals que estan vacunats siguin els qui més acabin decidint venir. “Hi ha hagut cancel·lacions, però no una allau”, diu el director gel Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, que, no obstant, reconeix que l’ocupació dels hotels de la ciutat és del 40%. Però, en canvi, hi ha hotels que ho tenen tot ple. Com ara l’Hotel Neri, al carrer Sant Sever, darrere el Palau de la Generalitat, que té una immensa majoria de clients nord-americans. Arriben, doncs, alguns nord-americans i, des de la setmana passada, s’han incrementat les arribades de britànics. Coincidint amb el dia que el govern anglès va anunciar que no caldria fer quarantena en tornar al Regne Unit, els vols des del Regne Unit a l’aeroport del Prat es van disparar. L’anunci va ser el dilluns 19 i aquell dia van arribar al Prat 17 vols procedents del Regne Unit, 10 més que el dilluns anterior. L’endemà, dia 20, en van ser 20, 16 més que el dimarts anterior.

El sector veu perspectives de recuperació i demana que es comenci a parlar en positiu per acabar amb la mala imatge. “S’hauria d’explicar que Catalunya és un dels llocs d’Europa on està avançant més la vacunació”, diuen des del Gremi d’Hotels.

“Esperem que les notícies positives facin el seu efecte. Si és així, a l’agost o els mesos següents podem remuntar, perquè a casa nostra farà bon temps i a Europa, no i hi ha molta gent que voldrà venir”, opina Santiago García-Nieto, president de la Confecat, que recorda que els grans hotels del país –estesos des de Lloret a Salou – i que representen el 90% d’habitacions hoteleres de Catalunya, depenen del turisme internacional.

LES XIFRES

17
vols
del Regne Unit van arribar el dilluns 19 al Prat, 10 més que el dilluns anterior. El dia 20, en van arribar 16.
2,5-4
anys
calcula la patronal de les agències de viatges que es tardarà a tornar a recuperar el turisme del 2019.

I l’oci nocturn tancat tot l’estiu

Una de les coses que més agrada els turistes, sobretot els joves, que venen a Catalunya és, després de sopar, poder allargar la nit prenent alguna cosa o anant a ballar. La idea del govern, però, és que això no es pugui fer i que el toc de queda a la majoria de localitats amb més turisme del país s’allargui tot l’estiu. La Fecasarm, la patronal de l’oci nocturn, acusa la Generalitat de fer pagar a l’oci nocturn legal “els plats trencats de la seva ineficàcia” i exigeix un canvi d’estratègia urgent perquè, hi insisteix, hi ha mesures molt més proporcionades, segures i eficaces que tancar els locals. La Fecasarm considera que tots els moviments que ha fet la Generalitat el darrer any, “de manera improvisada, unilateral, sense escoltar el sector i sense valorar-ne l’impacte socioeconòmic, són moviments equivocats i només de cara a la galeria, sense cap tipus d’eficàcia i que, fins i tot, han estat contraproduents, atès que les botellades continuen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT