Societat

Controlat l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia

Els veïns evacuats poden tornar a les seves cases

El foc ja ha afectat una superfície d’unes 1.700 hectàrees

Els Bombers han donat per controlat l’incendi que afecta diversos municipis de la Conca de Barberà i l’Anoia i que ja ha cremat prop de 1.700 hectàrees.

Durant aquest dilluns, els Bombers han perimetrat l’incendi, d’uns 40 quilòmetres, amb línies d’aigua que han evitat que la zona cremada s’eixamplés. El cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha explicat que la pluja ha ajudat a les tasques de control de les flames, però que “el gran esforç” s’ha concentrat en tancar el perímetre. El nou escenari rebaixa l’estructura de comandament de l’incendi. Així, aquesta nit es quedaran treballant a la zona uns 125 efectius, el que representa dos terços del dispositiu. El foc no es donarà per extingit fins que no hi hagi cap punt calent.

Les flames han afectat un total de 1.657 hectàrees, 1.272 de les quals corresponen a vegetació forestal, 380 són agrícoles i finalment les cinc restants són de vegetació urbana. En total han estat sis els termes municipals afectats per l’incendi: Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles (a l’Anoia) i Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils (a la Conca de Barberà). En el cas de Bellprat, s’hi ha cremat més d’un miler d’hectàrees, sent la localitat més afectada del conjunt de l’incendi.

Malgrat que els Bombers donen per controlat el foc, encara no es pot parlar d’extinció. En aquest sentit, Ventosa ha apuntat que en els pròxims dies podrien aparèixer columnes de fum dins el perímetre de 1.700 hectàrees cremades. És per aquest motiu que se seguirà remullant la zona per apagar qualsevol punt calent que hagi pogut quedar a la zona. Durant aquest dilluns s’hi destinen 95 dotacions i un mitjà aeri que es retirarà quan arribi l’ocàs. Els altres cinc avions de vigilància i atac i helicòpters s’han retirat en les darreres hores.

Aquest dilluns a la nit també marxaran totes les dotacions que s’havien desplegat de la Unitat Militar d’Emergència (UME). De cara a aquest dimarts, 25 dotacions terrestres dels Bombers seguiran treballant per revisar el perímetre.

El delegat del govern al Penedès i alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha agraït públicament l’esforç dels Bombers i la resta d’efectius dels cossos d’emergències que han treballat per apagar l’incendi. A la vegada, Alquézar ha posat èmfasi en el món local que “s’ha abocat per facilitar les tasques d’extinció”. Des de dissabte, tant a l’Anoia com a la Conca de Barberà, s’han organitzat diversos grups de voluntaris per gestionar logísticament les conseqüències d’aquest incendi.

Pel que fa al centenar d’evacuats d’urbanitzacions properes al perímetre del foc, aquest dilluns a la nit podran tornar a casa, tal com s’ha anunciat després de donar l’incendi per estabilitzat. Tot i això, tant des de Bombers com des de la resta d’administracions es fa una crida a la prudència per evitar que ningú s’acosti a la zona cremada en els pròxims dies, quan està previst que les condicions meteorològiques tornin a comportar un risc elevat d’incendi.

En aquest sentit, els Agents Rurals recorden que el perill d’incendis és molt alt en algunes zones del país i que es mantenen tancats els accessos als parcs naturals de l’Albera, Cap de Creus i el Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter.

Sobre la petició de no desplaçar-se a la zona afectada per l’incendi, els Agents Rurals han evidenciat la pena per destrosses que ha deixat el foc en el paisatge, com el de l’alzina mil·lenària de Cal Gol.

Les causes

Pel lloc en què es va iniciar, la hipòtesi més probable dels Agents Rurals és que l’incendi no sigui intencionat, sinó que ho provoqués una burilla mal apagada llançada a la carretera per l’ocupant d’un vehicle o una guspira generada pel motor d’un automòbil o maquinària o pel fregament d’un pneumàtic sobre l’asfalt.

A primera hora d’aquest dilluns s’han reobert les cinc carreteres que estaven tallades per l’incendi.

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha rebaixat el risc del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT la fase d’Emergència 1 a la fase d’Alerta .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena