Societat

Barcelona rebaixa les sancions a particulars que lloguen el pis com a allotjament turístic il·legal

La mesura diferencia entre l’infractor ocasional del multireincident o les xarxes organitzades

L’Ajuntament de Barcelona aprovarà una instrucció amb criteris nous per ajustar les sancions relacionades amb l’activitat il·legal d’habitatge d’ús turístic. La mesura té en compte factors com la reincidència, el nombre d’allotjaments comercialitzats o la situació econòmica de l’infractor a l’hora d’aplicar uns criteris comuns en els procediments sancionadors. La idea és ajustar les sancions a la realitat de les persones que han llogat el pis de forma ocasional i esporàdica. Les infraccions molt greus, que poden arribar als 600.000 euros, podran passar a ser greus i de 6.001 euros si s’acrediten una sèrie de condicionants. Es podran reduir en cas de situació de vulnerabilitat i s’incrementaran si es detecten agreujants.

“Hem de diferenciar entre qui utilitza aquesta possibilitat de manera puntual perquè ha tingut una necessitat i les xarxes organitzades o qui té tres pisos i en lloga un com a allotjament turístic i diu que hi està empadronat”, destaca la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, que explica que havien detectat “un problema específic” en situacions de particulars que s’havia de resoldre. El consistori té comptats uns 200 casos que podrien beneficar-se de la mesura, que entrarà en vigor els propers dies.

L’Ajuntament va posar en marxa el 2016 un pla de xoc davant del descontrol a la ciutat de pisos turístics irregulars. Aleshores les plataformes de lloguer turístic tenien publicats més de 6.000 anuncis de pisos turístics sense llicència. Des d’aleshores, s’han interposat 9.077 sancions. Els imports mínims de les sancions s’han determinat d’acord amb la Llei de turisme de Catalunya, que tipifica com a infracció molt greu el fet de comercialitzar o fer publicitat d’activitats o serveis turístics sense l’habilitació corresponent.

Fins el gener del 2017, l’Ajuntament va castigar aquestes pràctiques amb imports que anaven dels 30.000 euros als 300.000. A partir d’aleshores, arran d’un canvi normatiu a nivell català, la xifra va augmentar de 60.001 a 600.000. Si en el procés de tramitació dels expedients es justificava lloguer ocasional o situació de vulnerabilitat, les sancions es podien rebaixar de forma concreta per a cada expedient.

Durant aquest temps, l’ajuntament ha identificat diferents tipus d’infractors i ha detectat un problema amb les persones que lloguen el pis de forma ocasional per completar els ingressos i que han d’afrontar sancions molt elevades i desproporcionades. A més, en molts d’aquests casos, els infractors eren veïns que actuaven sota la idea promoguda dels propis portals que fer d’amfitrions i oferir l’habitatge per estades curtes era una activitat legal i permesa i que van aturar l’activitat en el mateix moment de la incoació de la sanció.

L’actualització de criteris, que es recullen en la nova instrucció municipal que s’ha elaborat, s’aplicarà a les noves sancions que s’imposin a partir d’ara i també es revisaran les dels darrers anys per moderar-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona