Societat

Estudien amortir el so de les campanes de Banyoles

Un sistema de doble martell és la solució que es posarà sobre la taula per reconduir la polèmica perquè no toquen de nit

El rector de Santa Maria recorda la dimensió civil d’aquests instruments

Un sistema per amortir els tocs dels martells de les campanes de Santa Maria dels Turers de Banyoles és la mesura que té més probabilitats d’execució per solucionar la polèmica generada per la decisió del rector d’aturar els tocs a la nit a petició del propietari d’uns apartaments turístics a tocar del temple per evitar molèsties als clients. De fet, l’alcalde, Miquel Noguer, ja avançava al ple de dilluns passat al vespre que la solució podria anar en la línia d’abaixar el volum de les campanes en qüestió. L’oposició va reclamar prendre mesures per recuperar el so nocturn de les campanes i declarar-lo bé cultural d’interès local per protegir-lo.

Això comportaria, no obstant això, la inversió en la instal·lació d’un sistema de martells per doblar els actuals, de manera que els actuals tocarien les hores de matí, tarda i vespre, i els nous, fets amb una mena de material que amorteix els tocs, tocarien a la nit i matinada. No hi ha, però, res decidit i totes les parts estan pendents de trobar-se en una taula per parlar sobre aquest tema i buscar una solució.

Signatures

A part de l’alcalde, que ja ha manifestat la seva voluntat de reconduir la polèmica a través del consens, veïns de Banyoles, amb l’associació de veïns i veïnes de la plaça del Teatre al capdavant, no volen ni sentir a parlar que l’apagada de campanes a la nit sigui definitiva. Dilluns, coincidint amb el primer toc silenciat, el d’un quart d’onze, van iniciar una cassolada –alguns duien campanes– per reclamar que les campanes dels Turers tornessin a tocar de nit.

Després de picar els estris de percussió durant mitja hora, els participants van fer una volta a tota l’església, i els responsables de l’entitat van anunciar que estan estudiant dur a terme altres mobilitzacions, tot i que no van detallar quines. Sí que van avançar que redactaran un manifest i iniciaran una recollida de signatures per lliurar-les a l’Ajuntament.

“No ens calen campanes”

Per la seva banda, el rector de Santa Maria dels Turers, Ramon Pijoan, va ser molt contundent: “A nosaltres, no ens calen campanes.” El rector va voler remarcar el caràcter de símbol que tenen per a la ciutadania i va instar l’Ajuntament a fer-se càrrec del cost que tindria amortir els tocs de les campanes a la nit, si és que aquesta és finalment l’opció escollida.

Retruny

Segons ha pogut saber aquest diari, els apartaments turístics fa poc que s’han obert i, de fet, són molt pocs els clients que s’han queixat i, fins i tot, algun ha agraït el so de les campanes. El problema no és tant el so de les campanes com els retrunys que provoquen els tocs en algunes de les habitacions.

De moment i en espera d’una trobada entre les parts, de deu de la nit a vuit del matí les campanes de Santa Maria dels Turers continuaran sense tocar.

LA XIFRA

10
hores
estan sense tocar cada nit i matinada les campanes de l’església de Santa Maria dels Turers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.