Societat

El 43% de l’ingrés familiar a Girona és per pagar el lloguer

L’Ajuntament aprova que la ciutat sigui una “àrea d’habitatge tens” per facilitar l’accés a una llar

El PSC i Guanyem retreuen a Junts i ERC que tenir el pressupost prorrogat obstrueix la gestió

L’Ajuntament de Girona va aprovar ahir que la ciutat sigui declarada “àrea amb mercat d’habitatge tens” per amortir durant dos anys les dificultats d’accedir a un immoble de lloguer. La regidora d’Habitatge, Annabel Moya (ERC), va recordar que, de mitjana, el 43,75% del pressupost familiar a la ciutat es destina a la càrrega del cost del lloguer, segons dades del 2020 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Amb la declaració, l’Ajuntament i la Generalitat treballaran per “contenir i moderar” els nous contractes d’arrendament de residència permanent. Moya va explicar que tindran “eines” per facilitar el lloguer assequible. La declaració és viable si es compleix, entre altres requisits, que “el preu hagi experimentat un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana catalana”. I això passa a Girona.

De fet, segons dades de l’estudi de Duatis Arquitectes SLP i Urban Facts, el preu mitjà del pis de lloguer a Girona l’any 2019 era de 629 euros. L’Ajuntament va donar a conèixer el dia 2 d’aquest mes l’estudi, que analitzava l’impacte dels habitatges d’ús turístic (HUT) sobre el parc de lloguer.

En el punt aprovat de la declaració d’“àrea amb mercat d’habitatge tens”, el portaveu de Ciutadans, Daniel Pamplona, es va abstenir, igual que Guanyem (sis edils). La regidora de la formació independentista Cristina Andreu va criticar que la declaració no sigui per cinc anys.

Tant Joan Antoni Balbín (PSC) com l’esmentat Pamplona van recordar que la llei de l’habitatge, aprovada pel Parlament del 2020 per contenir el preu del lloguer, és al Tribunal Constitucional per la impugnació del govern espanyol. De manera poc habitual, la número 2 de Ciutadans, Míriam Pujola, va votar de manera diferent del seu portaveu i es va oposar a la declaració. El punt es va aprovar amb dinou vots: tretze de l’equip de govern –nou de Junts i quatre d’ERC– i sis del PSC.

Quant a l’habitatge, el ple també va aprovar, per unanimitat, el conveni de l’Ajuntament amb l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per fer un centenar de pisos de protecció oficial al Pla de Domeny. El PSC i Guanyem van demanar, però, que la societat municipal Habitatges de Girona sigui més activa a l’hora de promoure lloguer assequible.

Modificació de crèdit

D’altra banda, l’equip de govern va aprovar una modificació de crèdit (1,6 milions) per finançar, entre d’altres, el contracte de correus i notificacions (250.000 euros). Bea Esporrín (PSC) i Lluc Salellas (Guanyem) van retreure que prorrogar els comptes –el pressupost del 2021 no s’ha aprovat per falta de suports– obstrueix la gestió, amb contractes pendents (neteja) i no prou atenció –van dir– als serveis socials.

La regidora d’Hisenda, Maria Àngels Planas (Junts), va relativitzar el perjudici de prorrogar els comptes del 2020 i va parlar de responsabilitat compartida amb l’oposició. “Si un vol ballar i l’altre no vol ballar, no es pot ballar.” La modificació es va aprovar amb tretze vots a favor i catorze abstencions. Al principi del ple, l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), va llegir una declaració institucional –amb el suport dels cinc grups municipals– en què es demana que el govern espanyol restitueixi l’IVA reduït al 10% al sector de la perruqueria, barberia i estètica. Des de l’últim trimestre del 2012, els negocis han de pagar l’IVA a un 21%.

LA XIFRA

629
euros
era el preu mitjà d’un pis de lloguer a Girona el 2019, segons un estudi encarregat per l’Ajuntament.

Pamplona (Cs), encara portaveu

La incògnita del dia era si el portaveu del grup de Ciutadans, Daniel Pamplona, podria participar en el ple d’ahir, telemàtic, i com. El partit taronja ha iniciat un expedient per expulsar-lo “per la contínua vulneració del reglament intern de la formació”, segons havia exposat divendres. A més, la número 2 de Cs i companya de Pamplona al grup municipal, Míriam Pujola; el secretari d’organització del partit a la demarcació, Héctor Amelló, i el secretari d’acció institucional, Miguel Ángel González, havien introduït un escrit al registre de l’Ajuntament per demanar que Pamplona no exercís ahir les funcions de portaveu (i que, per tant, ho fes Pujola).

Pamplona, però, ha rebut l’aval d’un informe jurídic del secretari de l’Ajuntament perquè pogués fer de portaveu, segons va revelar ell mateix a les xarxes, i es planteja recórrer als jutjats contra el que considera una vulneració de drets. Ahir, en més d’un punt, Pamplona i Pujola van votar de manera diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona