Societat

Noves tecnologies

Drons per mar i aire

Dispositius aquàtics comandats a distància netejaran l’aigua d’una dotzena de ports catalans per preservar el fons marí

Sitges fa servir aparells voladors per controlar l’aforament de les platges

Endesa confia en aquesta tecnologia des del 2012 per revisar l’estat de la xarxa elèctrica, especialment en els punts de difícil accés

Drons aquàtics retiraran els residus sòlids flotants de 12 ports catalans cada any durant 4 anys

Netejar, controlar aforaments, revisar l’estat de la xarxa elèctrica, fotografiar i gravar en indrets pràcticament inaccessibles... Els drons s’incorporen cada cop a més àmbits on poden complementar i facilitar tasques de tota mena. Tot i que el concepte de dron s’associa amb un giny volador, un vehicle aeri no tripulat, n’hi ha també de marins, com el que s’ha presentat recentment al port de Badalona impulsat pel Clúster Nàutic Català.

Conscients de la importància de la preservació del medi marí, el clúster ha engegat l’acció Netegem els ports, que té com a objectiu netejar la làmina d’aigua dels ports de Catalunya i retirar els sòlids flotants que hi pugui haver. Es tracta d’un projecte que es desenvoluparà durant quatre anys. Amb aquesta iniciativa es preveu netejar dotze ports cada any –4 de Girona, 4 de Barcelona i 4 de Tarragona– els mesos anteriors a l’inici de la temporada nàutica a partir de l’any vinent, després de l’èxit que ha tingut la prova pilot feta a Badalona.

La recollida de residus es fa amb un dron aquàtic fabricat per l’empresa catalana Ona Safe and Clean, finalista en una de les edicions dels premis Innovació del Sector Nàutic, impulsats pel Clúster Nàutic Català. La petita embarcació amb buc de catamarà funciona amb dos motors elèctrics amb bateries, un comandament a distància amb càmera integrada i és capaç de filtrar una superfície de 5.000 m² de làmina d’aigua o un volum de 780 m³ per hora de treball a 2 nusos i té un dipòsit on hi caben uns 50 quilos de residus. Joan Miquel Guarner, secretari general del Clúster Nàutic Català, assegura que el giny és la contribució que fa l’entitat per preservar el medi marí. “Com a empresaris de la nàutica d’esbarjo, estem molt interessats que el medi marí estigui en bones condicions; per això volem donar visibilitat al problema dels sòlids flotants i aportar solucions com aquesta”, manté.

Accions per prevenir incendis

Prevenir incendis causats pel mal estat de la xarxa elèctrica és la tasca d’una altra mena de drons. En aquest cas es tracta de vehicles aeris no tripulats que Endesa utilitza des del 2012. Estan equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d’interrompre el servei als clients. Es caracteritzen pel fet de ser molt estables en ple vol, cosa que permet fer gravacions d’alta qualitat, i agiliten les inspeccions visuals en detall dels elements del cablejat aeri, ja que no cal programar un tall en el subministrament perquè els tècnics pugin als suports i examinin la infraestructura. Endesa també va començar a utilitzar-los fa dos anys per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que hi ha a sota i als costats de la línia, que actuen com a tallafocs, de manera que serveixen per auditar la tala i poda, i podrien fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència.

Aforaments en espais oberts

La crisi sanitària derivada de la Covid ha obligat a controlar aforaments en diferents àmbits per garantir-ne la seguretat. És per això que l’Ajuntament de Sitges ha iniciat aquest estiu una prova pilot de control de l’aforament a les platges del municipi amb un dron. L’aparell sobrevola tota la costa de Sitges durant prop de cinc hores. A cada passada, fa fotografies per poder comptar quants banyistes hi ha a cada platja i garantir que no hi ha aglomeracions i que tothom pugui gaudir de l’espai amb seguretat. El dron resseguirà les platges en dies alterns fins al 22 d’agost i el consistori garanteix que la protecció d’imatge dels banyistes queda preservada en tot moment.

Patrimoni com mai s’havia vist
Les esglésies romàniques de la Vall de Boí mostren la seva cara més desconeguda gràcies a la digitalització en 3D que n’han fet el Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs a través del programa Giravolt, que permet sobrevolar-les, i descobrir els detalls dels interiors a les pantalles d’ordinadors i dispositius mòbils, també en realitat augmentada i realitat virtual. Això ha estat possible a partir de les fotos obtingudes a través de drons


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES