Societat

Rebrot amb força a la Xina

estat

L’onada a Nanjing es considera la més greu des de la registrada a Wuhan el 2019

El govern desplega l’exèrcit per fer complir les quarantenes

La Xina s’enfronta al desafiament més important des de la primavera de l’any passat després que durant més d’un any les autoritats xineses hagin mantingut sota un estricte i eficient control qualsevol brot de Covid-19. Ara, però, la situació és diferent: els mitjans de comunicació estatals han descrit aquest nou brot com “el més extens contagi des de Wuhan”. Des que es va detectar el virus a l’aeroport de la ciutat oriental de Nanjing fa dues setmanes, unes 200 persones han estat infectades i el virus ja s’ha trobat en almenys sis províncies del país i a la capital.

Tot i tenir vacunada la majoria de la població i haver pràcticament eliminat el virus amb gran eficàcia, segons les dades oficials, el brot de la variant delta podria posar en qüestió l’efectivitat de les vacunes xineses. Així, no es descarta l’adopció de mesures més estrictes per controlar el brot. Funcionaris locals de Nanjing informen que set dels infectats estan en condicions crítiques, tot i que no es va aclarir si aquests o la resta dels infectats ja estaven vacunats. El nou auge de casos ha generat especulació a les xarxes socials sobre si les vacunes xineses són efectives contra la variant delta. De moment, tots els vols de l’aeroport de Nanjing han estat suspesos fins a l’11 d’agost i també s’han suspès els de la província de Jiangsu. Les autoritats també van iniciar un ampli programa de proves Covid per tota la ciutat després de ser criticats pel seu “fracàs”.

Aquesta situació d’explosió de casos de la variant delta afecta la majoria de països de l’Àsia i Oceania: des d’Austràlia fins al Japó, passant pel Vietnam o les Filipines, a causa de la baixa taxa de vacunació en aquests països. Diversos governs regionals van anunciar ahir restriccions més estrictes per l’empitjorament dels brots. Austràlia ha desplegat centenars de soldats a Sydney per ajudar a fer complir el confinament, després que el brot hagi provocat prop de 3.000 infeccions i nou morts.

Al Japó, el govern va proposar ahir implementar diversos estats d’emergència fins a finals d’agost en tres prefectures properes a la capital i a la prefectura occidental d’Osaka. Aquesta setmana s’ha registrat el nombre de contagis més alt a Tòquio i en el total del país durant diversos dies consecutius, tot eclipsant els Jocs Olímpics. A les Filipines, el president, Rodrigo Duterte, va aprovar la imposició de mesures de confinament estricte a la regió de la capital, una extensió urbana de 16 ciutats on viuen més de 13 milions de persones. Aquest confinament estarà vigent fins al 20 d’agost i prohibeix que la gent surti al carrer, a excepció de fer les compres més bàsiques.

L’Índia va informar ahir del nombre més elevat de casos diaris en tres setmanes. És l’última evidència d’una preocupant tendència a l’augment dels casos que ha obligat un estat a confinar-se enmig dels temors d’una altra gran onada d’infeccions. Després de contenir amb èxit el virus durant bona part de la pandèmia, el Vietnam ha experimentat un augment rècord diari d’infeccions des de finals d’abril. El país, que ha vacunat completament menys d’un 1% dels seus 96 milions d’habitants, mobilitza hospitals privats. Tailàndia i Malàisia són dos dels països amb més casos, però a Indonèsia van comptabilitzar més de 41.000 casos en 24 hores amb un total de 3,3 milions de contagiats. Dimarts, el màxim històric: més 2.069 morts en un dia.

41.168
contagis en 24 hores
a Indonèsia, on dimarts es va registrar el màxim nombre de morts en un dia, 2.069 persones.

La variant delta pot ser tan contagiosa com la varicel·la

La variant delta del coronavirus que es propaga pels EUA segons sembla causa una malaltia més greu que la Covid-19 i és tan contagiosa com la varicel·la, segons un informe dels centres de control de malalties (CDC) publicat pels mitjans nord-americans. El diari The Washington Post va avançar aquest document intern dels CDC segons el qual les persones que han completat la pauta de vacunació poden transmetre la variant delta igual que les no vacunades. “Aquest és un dels virus més contagiosos que es coneixen” i és “comparable” al “xarampió o a la varicel·la”, va dir a la CNN la directora dels CDC, Rochelle Walensky.

Preocupació a Brussel·les per l’estancament de la vacunació

El ritme de vacunació s’ha alentit a la UE malgrat la creixent propagació de la variant delta de la Covid-19, i això preocupa a Brussel·les. “Hi ha el risc que la vacunació toqui sostre aviat”, recull un document de la reunió del comitè de seguretat sanitària del 21 de juliol. També hi ha preocupació per “la insuficient” vacunació dels sanitaris i els treballadors de residències. La Comissió Europea va presentar un document intern que revela que entre un 2% i un 30% dels professionals de la salut a la UE no es volen posar la vacuna. Una xifra que en alguns països s’eleva al 50% en el cas dels treballadors de les residències.

Preveuen que en 15 dies s’arribi als 200 milions de contagis

El cap de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, es va mostrar preocupat ahir per la propagació de la variant delta, i va avisar que en les dues pròximes setmanes s’arribarà als 200 milions de contagis. En cinc de les sis regions de l’OMS, va dir, les infeccions han pujat un 80% en les últimes quatre setmanes.

Alemanya imposa tests als viatgers no immunitzats

Els viatgers de més de 12 anys que no hagin rebut la pauta completa de vacunació o no hagin superat la malaltia hauran de presentar un test negatiu per entrar a Alemanya. En cas d’anar a una de les regions sota domini de les variants més agressives del virus, l’obligació del test s’amplia a tots els viatgers.

Israel ja aplica la tercera dosi als més grans de 60 anys

Israel es va convertir ahir en el primer país a administrar la tercera dosi de la vacuna anti-Covid. Va començar a fer-ho ahir a persones de més de 60 anys que hagin rebut la primera dosi fa almenys cinc mesos. El president israelià, Isaac Herzog, va ser un dels primers a rebre el reforç de Pfizer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual