Societat

La petjada de Borràs

La presidenta dedica temps a conèixer la cambra i substitueix el secretari general per a propers canvis

Vol obrir la institució i enfortir la relació dels diputats amb l’exterior amb jornades temàtiques

Les dietes dels diputats i els triennis dels funcionaris, a estudi

La presidenta vol fugir de la brillantor del càrrec i fer de la cambra una eina útil per a tots

És la primera presidenta amb una carrera política encara per explorar i explotar. A la candidata de Junts Laura Borràs, li va pertocar el càrrec de presidir la segona institució catalana, el Parlament, i ella l’enarbora advertint que no hi arriba ni per descansar ni per retirar-se amb brillantor com era més habitual en legislatures passades; una pràctica, però, que ja va trencar l’anterior president Roger Torrent, ara conseller de Treball.

L’arribada de Borràs al Parlament ja ha fet variar algunes dinàmiques instaurades i encara espera sacsejar-ne algunes més. De la mateixa manera que va fer colzes per aprendre’s cada article del reglament, i així etziba els diputats a fer-ho, també ha destinat força temps a conèixer l’interior de la cambra catalana. Una de les primeres decisions va ser reunir-se amb tots els caps d’àrea per conèixer el funcionament i les tasques. A això, s’hi va afegir el canvi dels principals càrrecs de la cambra, el secretari general i el lletrat major, amb la mirada posada no pas en les jubilacions, com havia passat fins ara, sinó en els canvis que la nova presidenta vol introduir-hi, alguns dels quals s’albiren complexos i controvertits, com és l’adaptació de les dietes que ara cobren els diputats, que ja s’haurien d’haver modificat el 2017, i l’estudi dels triennis dels treballadors d’ens estatutaris després de la polèmica encetada per l’Oficina Antifrau, que criticava que el Parlament i la Sindicatura de Comptes doblessin, tot i ser legal, la retribució dels funcionaris amb el pagament de l’antiguitat.

Política, pràctiques de bon govern i transparència són els pilars sobre els quals la presidenta vol construir la seva activitat al capdavant del Parlament i retre’n comptes, asseguren fonts parlamentàries. I sobretot fer feina útil. Vol evitar que les seves reunions amb delegats i dirigents d’altres països quedin en un calaix de sastre i que les demandes que li fan arribar entitats i associacions transitin en un cul-de-sac. Un dels primers senyals de canvi es va produir fa dues setmanes quan es va reunir amb cada un dels presidents dels grups parlamentaris per comunicar-los les reclamacions que li havien fet arribar les organitzacions per tal que siguin els grups, els únics que tenen competències per fer-ho, els qui ho traslladin a l’hemicicle de la cambra per al seu impuls en l’executiu si ho consideren oportú. Vol un Parlament que escolti, actuï i sobretot solucioni problemes. Per això, a més de donar curs a les peticions d’audiència que arriben a la cambra, també n’ha provocat d’altres com totes les relacionades amb la pandèmia i la cultura amb trobades amb tots els rectors de les universitats. Expliquen les seves persones més pròximes que la presidenta es guia per una màxima apresa d’un metge, el seu pare: “La solució del pacient, sovint te la dona el mateix pacient.” Aquesta tasca tindrà continuïtat amb la voluntat de Borràs “d’obrir” el Parlament a través de jornades externes que permetin establir lligams més directes entre diputats i diferents membres de sectors de la societat, ja siguin empresarials, ambientals, sanitaris, del tercer sector i/o amb risc de vulnerabilitat.

Tampoc oblida el missatge polític, la situació política de Catalunya i la relació amb l’Estat espanyol, i així ho comunica i transmet després de cada audiència, un fet que contrasta amb el silenci i la prudència amb què han actuat la majoria de presidents del Parlament. La campanya per l’amnistia i l’autodeterminació així com els indults a exmembres del govern anterior formen part del contingut de les seves converses i ha estat altaveu de la seva negativa a participar en actes de la Guàrdia Civil en resposta a l’actuació d’aquest cos militar durant l’1-O i així els ho ha fet saber en comunicats oficials amb què declinava l’assistència als actes. Asseguren que la seva comunicació amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, és gairebé diària i que manté una relació d’amistat amb l’expresident Quim Torra i fluida i cordial amb l’actual president, Pere Aragonès.

Un dels temes que serà més complicat d’abordar serà l’actualització de les dietes. La mesa va acordar el 2017 reduir un 7% la indemnització per despeses de viatges i desplaçaments per cada exercici corresponent al 2017, 2018 i 2019, fins arribar a un total del 21%. Es tracta d’uns complements que els diputats perceben per afrontar les despeses de trasllat fins al Parlament i el seu import varia segons la distància entre el lloc de residència del diputat i la cambra catalana. Tanmateix, la situació continua igual malgrat haver-se aprovat aquesta reducció fa quatre anys. L’objectiu ara és posar fi a aquesta anomalia que torna a estar en la mesa del Parlament per estudiar-ho i trobar la millor fórmula per aplicar-ho. De la mateixa manera, la presidència del Parlament també té un ull posat en l’estudi i avaluació dels triennis que cobren els treballadors públics de la institució després que l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) alertés d’un desequilibri pel que fa a l’aplicació dels triennis que s’apliquen d’acord amb l’Estatut del Règim i el Govern Interiors (ERGI) i que comporta que els funcionaris del Parlament i també de la Sindicatura de Comptes doblin les retribucions amb el pagament de l’antiguitat, un fet que no succeeix en el cas dels funcionaris de la Generalitat, sotmesos a l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic. L’OAC va rebutjar, malgrat ser un ens estatutari, aplicar l’ERGI perquè li suposava augmentar la despesa del personal gairebé un 50%, per la qual cosa va optar per modificar el reglament i no comptar com a triennis els anys treballats en altres administracions, com sí que s’aplica en altres organismes estatutaris. De moment, la cambra catalana està estudiant i revisant la situació des dels serveis interns del Parlament.

Un Parlament del segle XXI, que a més de la política i la transparència també inclogui la millora de les infraestructures i les connexions per internet, és l’objectiu d’una presidenta amb molts reptes, fins i tot el de seure davant de la justícia.

45
audiències
ha celebrat la presidenta des que va ser nomenada a mitjan març i fins al juny.
12
iniciatives
han estat proposades a la presidenta, com per exemple celebrar el dia de la vulnerabilitat l’1 d’octubre i convertir el 29 de novembre en el Dia de l’Empresariat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona