Societat

L’all de Belltall, un cultiu de 300 anys d’història amb una demanda creixent

L’agrupació de productors creada el 2011 no dona l’abast i ja té emparaulats el miler de forcs de la collita d’enguany

L’all de Belltall experimenta una demanda creixent. L’agrupació de productors creada fa deu anys perquè no es perdés aquest conreu de secà no dona l’abast i ja té pràcticament emparaulats el miler de forcs de la collita d’enguany, que és d’una qualitat excel·lent, segons els agricultors.

“I més que en tinguéssim!”, diuen. De fet, aquest cap de setmana vinent celebren la XII festa de l’all, després que l’any passat s’hagués de suspendre per la covid-19, i s’han preparat 150 forcs per posar-los a la venda.

L’elevada demanda d’aquest all d’alçada conreat a 800 metres d’altura motiva l’agrupació a seguir buscant nous productors. En paral·lel, es fan estudis per millorar encara més la qualitat d’un all que es cultiva des de fa més de 300 anys.

Així doncs, l’elevada demanda i la modesta producció d’all de Belltall converteixen aquest cultiu de secà en un producte molt apreciat tant per particulars com restauradors i comerços.

L’Agrupació de Productors d’all de Belltall cada any fa net. Han de fer mans i mànigues per reservar-ne per a la festa de l’any, del pròxim dissabte 7 d’agost. “Hi ha clients molt fidels, alguns forcs ja tenen nom i cognom assignats”, afirma, rient, la presidenta de l’entitat, Montse Sánchez.

També els productors són fidels a un cultiu que es remunta al segle XVIII. Així se sembra fent servir els grans d’all -de 100 i escaig forcs en sortiran entre 800 i 1.000.

La plantació es realitza durant els mesos de novembre i desembre. Més endavant, comença el procés d’escugular -arrencar el cúgol, una tija verda tendra que també se’n treu rendiment a la cuina.

Aquest procés es fa perquè l’all es formi més gros. Al juny s’arrenquen els alls un a un.

El darrer procés passa per enforcar els alls, procés pel qual es necessita sègol, prèviament en remull durant hores, que serveix per lligar les cabeces i trenar-les, formant dues cames.

Un sol forc requereix mitja hora de feina. Se’n fan de llargs –de 50 cabeces- i de curts -26 cabeces- que, al seu torn, poden ser de mida gran, mitjana o petita, a uns preus que oscil·len dels 17 als 40 euros. N’hi ha per a tots els gustos i butxaques, però cada any s’exhaureixen tots.

L’all de Belltall, de grill vermell, es caracteritza per ser gustós i coent, però sense repetir, i alhora fort, que aguanta d’un any per a l’altre, característiques que li propicia el seu conreu de secà a 800 metres d’alçada.

L’estudi tècnic que porta a terme la Fundació Miquel Agustí, vinculada a l’UPC, analitza les dificultats de la productivitat d’aquest all per millorar-la i en selecciona les poblacions de més qualitat, tal com també fa amb el calçot de Valls.

Una quinzena de cases d’aquest petit poble a cavall de la Conca de Barberà i l’Urgell s’han animat a conrear-ne, seguint els consells dels pagesos de tota la vida, de forma manual i tradicional. Volen augmentar la producció, però amb els que són no n’hi ha prou.

L’agrupació fa una crida a gent jove, com una possibilitat de mitjà de vida. També insten l’administració que aposti per revaloritzar el món rural -banc de terres, habitatges, serveis, etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona