Societat

El govern aixeca divendres el toc de queda a Catalunya

El Procicat aprova posar fi també al confinament nocturn als dinou municipis on és vigent

Es mantenen les mateixes mesures pel que fa a les reunions i als aforaments que fins ara

Després de dues resolucions contràries del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) a les pretensions del govern de limitar les aglomeracions i els botellots nocturns amb la mesura del toc de queda, ahir el Procicat va tirar pel dret i va acordar eliminar completament el confinament nocturn a Catalunya. Així doncs, els dinou municipis que encara conserven el toc de queda deixaran de tenir-lo vigent a partir d’aquest divendres, 27 d’agost. D’aquesta manera, el govern aixeca una mesura extraordinària que va adoptar a mitjan juliol per contenir la cinquena onada i posa fi a l’estira-i-arronsa que ha mantingut amb el tribunal per intentar allargar el confinament nocturn en les poblacions amb una incidència més alta.

El Procicat va adoptar la decisió l’endemà que el TSJC tornés a tombar la petició de toc de queda per a 62 municipis. En la resolució, el tribunal es referia al confinament nocturn com una mesura “encara més innecessària i desproporcionada” pel fet que Barcelona i altres ciutats com ara Tarragona, Montcada, Viladecans i Vila-seca ja tenien, en el moment de presentar la petició, una incidència acumulada en set dies inferior als 125 casos per cada 100.000 habitants, el criteri fixat pel mateix govern.

Els municipis que deixaran de tenir toc de queda a partir de divendres són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí. La majoria, com a mínim els de més de 20.000 habitants, excepte Salt, que continua amb una incidència per sobre dels 400 casos per cada 100.000 habitants, ja tenien ahir una incidència inferior als 250 casos, que és el barem màxim acceptat pel TSJC.

Tot i que la pressió hospitalària continua encara en nivells alts i les UCI continuen prou plenes malgrat la davallada constant, la incidència acumulada de casos no ha parat de baixar i ahir la mitjana de Catalunya se situava ja en 119 casos, per sota dels 125 que mai ha acceptat el tribunal com a criteri. Aquesta incidència representa una davallada d’un cas respecte al dia anterior, però una mostra de la tendència descendent de la pandèmia és també que la incidència acumulada en catorze dies és de 278 casos per cada 100.000 habitants, tretze menys que el dia anterior.

La positivitat, que és el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu, també està baixant progressivament i ahir estava en 6,9%. Aquesta xifra, però, se situa quasi a dos punts del 5% de positivitat en les proves, que és el criteri de l’OMS per entendre que la pandèmia està sota control. Pel que fa a la resta d’indicadors epidemiològics, el risc de rebrot estava ahir en 219 punts, sis menys que el dia anterior, i la velocitat de transmissió va pujar una dècima respecte al dia anterior i es va situar en 0,83, encara per sota de l’1.

Mesures perllongades

Tot i posar fi al toc de queda, el Procicat va acordar prolongar la resta de mesures de restricció vigents. Així doncs, continuen les limitacions de les reunions o trobades familiars i de caràcter social a un màxim de deu persones, llevat que es tracti de convivents, tant en l’àmbit públic com privat. Així mateix, es manté el 70% de l’aforament en qualsevol acte o cerimònia civil o religiosa, inclosos casaments, culte i cerimònies fúnebres.

Quaranta hospitalitzats menys

Encara que molt a poc a poc, el nombre de persones ingressades a planta i a les UCI va baixant. Ahir hi havia 1.371 pacients ingressats a planta, 40 malalts menys que la setmana passada. Pel que fa al nombre de persones ingressades en cures intensives, també va baixar respecte al dia anterior. El Departament de Salut va notificar cinc pacients a les UCI menys, i va situar el balanç total en 456, encara prou alt.

Pel que fa als casos globals, ahir es van notificar 1.836 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total de contagis des de l’inici en 885.224. També es van registrar 26 morts en les últimes hores, dada que eleva a 23.268 el nombre total de defuncions des del començament de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA