Societat

El col·lectiu LGTBIQ, contra l’estigma del virus de la sida

Una concentració a l’Arc de Triomf substitueix la Pride que no es va fer al juny

Ambient festiu i reivindicatiu

Amb tres mesos de retard, però amb el mateix orgull de sempre, el col·lectiu LGTBIQ+ es va tornar a trobar ahir a Barcelona en un acte multitudinari que es va organitzar en substitució de la Pride BCN 2021, que no es va poder celebrar el mes de juny passat per culpa de les normes contra la Covid-19.

El punt de trobada va ser el passeig de Lluís Companys, on durant tot el dia hi va haver activitats, i el moment culminant va ser al vespre, a les set, amb una concentració i, mitja hora més tard, amb la lectura d’un manifest que es va convertir en una reivindicació dels malalts de la sida i una proclama contra l’estigmatització de què són víctimes.

La Pride alternativa va consistir en una fira d’entitats i col·lectius del món homosexual i transgènere, amb estands tant diferents com ara el de turisme d’Aragó, la sectorial LGTBI de l’Assemblea Nacional o l’associació de policies que agrupa el col·lectiu. Un dels llocs més singulars era una carpa pensada per als nens, sota el nom de Pride Kids. Durant tot el dia la música va presidir el passeig de Lluís Companys amb l’actuació de discjòqueis que van punxar des d’un gran escenari que presidia la fira i on hi havia escrit el lema de la trobada, Junts contra l’estigma del VIH.

El manifest que es va llegir en la clausura de l’acte va fer memòria de les persones contagiades amb el virus de la sida i va recordar que cada any hi ha 500 contagis nous, la majoria dels quals són persones del col·lectiu. Un dels aspectes que va abordar el manifest com a via per trencar l’estigmatització dels portadors va ser el de fer prendre “consciencia tant al col·lectiu com a la resta de la població que les persones amb VIH en tractament i càrrega viral indetectable durant més de sis mesos no transmeten el VIH”. Aquest va ser un dels conceptes que ahir es van voler treballar més, perquè al costat del lema de l’acte hi havia escrit: “Indetectable = intransmissible.”

També es va posar l’accent en la reivindicació dels drets sexuals: “Les persones hem de poder viure la nostra sexualitat de manera lliure i segura, fomentant l’autonomia perquè les persones triïn les estratègies de prevenció que més s’ajustin a les seves necessitats.”

LA XIFRA

500
persones
contrauen el VIH cada any, i la major part dels afectats són del col·lectiu LGTBIQ+


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona