Societat

La Caixa aposta per vint projectes biomèdics

Catorze es desenvoluparan a Catalunya

L’objectiu és impulsar la innovació i la transferència de coneixement i tecnologies per aplicar en l’àmbit de la salut

La Fundació La Caixa ha anunciat que “accelerarà l’arribada al mercat de vint nous projectes biomèdics de gran impacte social” a través del programa CaixaResearch Validate i Consolidate 2021. Del total de projectes aprovats, catorze es duran a terme a Catalunya. Es tracta d’un programa que té com a objectiu impulsar la innovació i la transferència de coneixement i tecnologies en l’àmbit de la biomedicina i la salut, a més de crear noves empreses basades en la recerca. L’entitat dona suport a disset nous projectes dels 97 presentats en la convocatòria.

Els projectes reben del programa fins a 100.000 euros per validar les seves tecnologies i dissenyar un full de ruta per valorar-les. Del total, dotze provenen de centres de recerca, universitats i hospitals de Catalunya; tres, de Portugal; un, de Galícia, i un altre, del País Valencià.

A més, s’han escollit tres dels 39 projectes presentats en la línia CaixaResearch Consolidate, destinada a “iniciatives més madures” a les quals es vol ajudar per tal que s’apropin a la inversió comercial. Dos projectes catalans i un de gallec rebran 300.000 euros cadascun per desenvolupar-se i arribar al mercat.

Del total de projectes seleccionats aquest any, nou s’emmarquen en el camp de les teràpies i el desenvolupament de fàrmacs, i onze, en el del medtech, que inclou tècniques de diagnòstic, dispositius mèdics i projectes de salut digital. A més del suport econòmic, tots els investigadors reben formació especialitzada en àmbits clau (com ara transferència de tecnologia, eines de finançament o negociacions) i mentoria. Experts del sector, consultors i emprenedors els ajudaran a definir els millors plans de valoració, en el cas de Validate, i els seus plans de desenvolupament i comercialització de manera personalitzada, en el cas de Consolidate.

El director corporatiu de Recerca i Salut, Àngel Font, va assegurar que “la valoració i la comercialització del coneixement que es genera als centres de recerca continuen sent un repte al nostre país, que ocupa el lloc 16 en l’European Innovation Scoreboard, com a innovador moderat”, i hi va afegir: “Amb l’ajuda de CaixaResearch Validate i Consolidate, volem impulsar l’excel·lència científica, que caracteritza la recerca a Espanya, perquè arribi a la societat.”

El programa es du a terme des del 2015 en col·laboració amb Caixa Capital Risc i amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia, un consorci europeu líder en innovació, centres de recerca i empreses innovadores en els camps de la biomedicina i la salut. Des de llavors, la Fundació La Caixa ha destinat 13 milions d’euros a un total de 151 projectes innovadors. Fins ara, ja s’han constituït 27 empreses derivades (spin-off) i s’han aconseguit 14,7 milions d’euros procedents d’altres fonts de finançament.

Una eina per a trasplantaments de fetge

Una eina per a la valoració dels trasplantaments de fetge, de la investigadora Gemma Piella i la Pompeu Fabra. L’objectiu és definir la millor estratègia de comercialització de LiverColor, una eina diagnòstica que usa la intel·ligència artificial per ajudar en la selecció del fetge a partir d’una simple fotografia.

Gestió electrònica de la ventilació mecànica en crítics

La gestió electrònica de la ventilació mecànica en pacients en estat crític és un altre dels projectes aprovats, que realitzarà Leidy Yanet Serna amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). S’hi ha desenvolupat l’MV-Optimizer (MV-O), amb el qual s’espera reduir la durada dels ingressos en un 5%.

Dermoglass, una tecnologia per tractar úlceres

Dermoglass, integrat per investigadors de l’IBEC i la UPC, va assolir l’any passat una fita: convertir-se en el primer dels projectes amb el suport de CaixaResearch Validate a llicenciar un dels seus actius (una tecnologia per tractar les úlceres cròniques) en una empresa farmacèutica, Laboratorios ERN.

Predicció de la mortalitat per xoc cardiogènic

Un dels projectes subvencionats aquest any és la predicció de la mortalitat per xoc cardiogènic, amb l’investigador Oriol Iborra i la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol. L’objectiu és fer estudis clínics per comparar el seu mètode amb l’estàndard de referència actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida