Societat

Activada l’alerta per pluges intenses al litoral i prelitoral fins aquest dijous

Protecció Civil recomana limitar la mobilitat i activitats a l’aire lliure, sobretot a Terres de l’Ebre

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí la fase d’alerta del pla d’emergències InunCat davant la previsió d’un episodi d’intensitat i acumulació de pluges les properes 24-30 hores i que poden afectar sobretot les comarques del litoral i prelitoral de Catalunya, especialment el Montsià i Baix Ebre. Aquest dimecres al matí s’ha reunit el comitè tècnic del pla InunCat, presidit per la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, per avaluar l’episodi i determinar les actuacions de cada un dels organismes implicats.

Atès que les incidències més destacades es poden donar al Baix Ebre i Montsià, des de Protecció Civi l es recomana evitar la mobilitat interurbana des d’aquesta tarda-vespre i fins a mig matí de dijous especialment en camins i vies secundaries, i també es recomana en aquestes comarques suspendre les activitats a l’aire lliure i seguir en temps real l’estat dels rius, rieres i barrancs, que poden créixer de forma immediata i sobtada.

Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), les rieres poden tenir una resposta immediata allà on estigui plovent amb intensitat. Segons la Confederació Hidrològica de l’Ebre (CHE), durant aquest dimecres es podrien produir crescudes sobtades de caràcter local a barrancs i conques menors a les comarques de les Terres de l’Ebre.

Avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha actualitzat els avisos de perill per intensitat de pluja, i preveu que es puguin superar els 20 litres/m2 en 30 minuts, sobretot a les comarques del sud aquest dimecres al matí-migdia, i a tot el litoral i prelitoral fins a la Selva aquest dimecres tarda i nit, matinada i fins dijous al migdia. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i no es descarten fenòmens de temps violent. La precipitació més intensa es preveu sobre el mar, però localment podria afectar el litoral.

Pel que fa als avisos d’acumulació de pluja, es poden superar els 100 litres en 24 hores sobretot a les comarques del Montsià i Baix Ebre, i amb menor probabilitat a qualsevol comarca del litoral català. Al Montsià i Baix Ebre la pluja pot complicar encara més les coses en una zona que encara pateix les conseqüències dels forts aiguats de principis de setembre.

Fins ara ja s’han acumulat més de 40 litres en algunes comarques del sud. A l’estació meteorològica dels Alfacs s’han arribat a acumular 30,8 l/m2 en 30 minuts, i des de la mitja nit s’hi han recollit 53 litres.

Finalment, l’SMC també ha emès un avís per mal estat de la mar (onades de més de 2,5 metres) que pot afectar tot el litoral des del Delta i fins a la Selva aquest dimecres i fins dijous al migdia, especialment al delta de l’Ebre i al del Llobregat. Hi haurà mar de fons de component est, cosa que dificultarà el desguàs de rius i rieres.

Actuacions preventives i consells per a la població

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi, així com també que es puguin preveure espais d’acollida per si fos necessari. S’ha indicat la retirada amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

En termes generals, es recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per les fortes pluges, i també evitar al màxim les activitats a l’aire lliure durant les hores en què es preveuen les pluges més intenses. Cal evitar creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona