Societat

Prop de 70.000 vacunes, desaprofitades

Salut admet que no ha complert les previsions per vacunar sense cita prèvia de l’estiu

El pas “següent” de la tercera dosi serà administrar-la als majors de 65 anys, començant pels més grans

Un total de 69.129 dosis de vacunes de la Covid-19 han caducat a Catalunya en les últimes setmanes perquè s’havien tret dels congeladors i neveres i no es van acabar posant perquè la gent que es preveia que anés a vacunar-se sense cita no hi va acudir. Segons Salut, aquestes gairebé 70.000 dosis fetes malbé corresponen a 9.103 vials i signifiquen un 0,6% del total de dosis administrades. Ho va explicar ahir la secretària de Salut Publica, Carmen Cabezas, que va explicar que el departament ha donat per acabada la primera fase de la vacunació massiva, amb 11 milions de dosis administrades i més del 70% de la població major de 12 anys amb la pauta completa.

Pel que fa a la caducitat de les quasi 70.000 vacunes, Cabezas va justificar-ho admetent que va ser per culpa de no saber ajustar “l’oferta i la demanda” de vacunació sense cita prèvia, una estratègia que Salut va obrir a l’agost per facilitar al màxim la inoculació i per garantir que si una persona acudia a un centre, rebés el vaccí. Cabezas va explicar que ara es consulta amb les farmacèutiques la caducitat real de les vacunes donades per inservibles, per saber què fer-ne.

La secretària de Salut Pública va recordar en roda de premsa que les vacunes s’han de descongelar abans d’administrar-se i que a l’agost van intentar facilitar al màxim la inoculació. Ara bé, el nombre de vacunats va ser més baix del que esperaven a l’agost i, al setembre, el ritme tampoc s’ha reactivat com havien previst. Cabezas va lamentar que en el cas de la vacunació amb cita prèvia un 10% de les persones no s’hi han presentat. Tot i les dificultats per arribar a la població no vacunada en les darreres setmanes, la responsable de Salut Pública va dir que les cobertures són altes i que donen per tancada aquesta primera fase d’arribar a la població general.

La segona fase de vacunació es basarà sobretot a vacunar persones que es van contagiar; continuar intentant arribar als que encara no han rebut el vaccí i administrar les terceres dosis. De fet, des de fa ja algunes setmanes Salut ha centrat esforços en estratègies comunitàries de vacunació més que en punts massius. La majoria dels centres de vacunació massius s’aniran tancant els pròxims dies, tot i que se’n deixarà aproximadament una desena “per complementar la vacunació als centres d’atenció primària”. Una d’aquestes estratègies complementàries ha estat en els campus universitaris, on s’han administrat un nombre relativament baix de vacunes.

El doctor Julià Blanco, d’IrsiCaixa, va avançar ahir “el següent pas de la tercera dosi serà administrar-la als majors de 65 anys”. Els nivells d’anticossos de la població de més edat “són més baixos, especialment en aquelles persones que no han passat la Covid”. El 89,1% de persones d’entre 60 i 69 anys ja tenen la pauta completa, per exemple. Salut ha optat per accelerar la tercera dosi a la tercera edat, davant de les reticències a vacunar-se del grup de 20 a 30 anys, que encara no supera el 50% en la segona dosi. Davant de l’stock de vaccins, Salut iniciarà les pròximes setmanes la vacunació de les persones més grans de 90 anys i anirà baixant d’edat com en la primera dosi de l’hivern passat. Un cop vagi enllestint les persones que viuen a les residències d’avis, començarà l’etapa de la tercera dosi per a les que viuen a casa.

No obstant això, Blanco va recordar que hi ha hi ha un consens generalitzat en la comunitat científica sobre el fet que “la població general no necessita en aquests moments una tercera dosi”.

LES XIFRES

11
milions
de dosis de vacunes s’han administrat a Catalunya fins ara. Quasi el 80% de la població té la pauta completa.

LA FRASE

Hem assegurat no perdre cap braç, cap persona, per vacunar
Carmen Cabezas
secretària de Salut Publica
1.297
dosis
s’han administrat als estudiants als campus universitaris aquest mes de setembre.

El Remdesivir redueix el risc de mort

L’administració del fàrmac antiviral Remdesivir per via endovenosa durant els tres dies posteriors al diagnòstic de Covid-19 redueix un 87% el risc d’hospitalització i mort en pacients vulnerables susceptibles de tenir la malaltia de manera greu. Així ho conclou un estudi internacional en què ha participat la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses, IrsiCaixa i el servei de malalties infeccioses de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. La recerca ha posat en relleu que l’administració de Remdesivir també ajuda a disminuir un 81 % el nombre de visites mèdiques en relació amb la malaltia, mentre que els efectes adversos relacionats amb el coronavirus han passat del 7,1% en pacients sense tractament al 3,6% en els qui van rebre el fàrmac antiviral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona