Societat

Obriran a Taialà un menjador social per a la gent gran

L’Ajuntament adequarà un espai a la cafeteria de la llar de jubilats del barri

Ja n’hi ha a Santa Eugènia i al Mercadal

L’Ajuntament de Girona prepara la compra de material necessari per obrir un menjador social per a la gent gran al barri de Taialà, a l’esquerra del riu Ter. La regidora de Drets Socials i Cooperació, Núria Pi (Junts), ha confirmat que adequaran la cafeteria de la llar de jubilats, al pis de dalt de l’edifici, per oferir aquest servei a mitjà termini.

Serà el tercer espai d’aquestes característiques a la ciutat, després del de Santa Eugènia –un local a la plaça Leonor Joher– i el del Mercadal –a la plaça Jordi de Sant Jordi–. El primer va obrir el maig del 2013 i el segon, el maig del 2019. A Taialà la previsió és que hi hagi 24 places, indica Pi. “Les obres que s’hi han de fer són mínimes”, assenyala.

El marc amb què funcionarà el menjador de Taialà serà similar al dels dos espais esmentats. L’horari serà de dilluns a divendres a partir de dos quarts de dues, caldrà donar-se d’alta del servei per ser-ne usuari i, entre altres requisits, s’ha de tenir més de 60 anys i estar empadronat a la ciutat. “Per l’experiència que tenim, en aquests menjadors hi ha persones grans i que estan soles i anar-hi els serveix per socialitzar i per tenir un grup d’acompanyament”, detalla la regidora.

Fonts del Servei d’Atenció a la Gent Gran i Persones Dependents (Saggid) de l’Ajuntament hi afegeixen que el servei de menjador és molt útil a l’hora de pal·liar la solitud. Hi ha casos de persones que han quedat vídues o parelles molt grans que tenen un grup de suport molt important amb qui estableixen vincles i se senten a gust.

El menjador serà a la planta de dalt de l’edifici, que comparteixen el centre d’atenció primària (CAP) Joan Vilaplana i l’associació de gent gran de Taialà. Aquesta entitat ja té en la cafeteria, la seu del futur menjador, un punt de trobada, que obre quatre hores al matí i tres a la tarda, segons expliquen fonts de l’entitat.

Segons l’acord de l’equip de govern, de Junts i ERC, amb Guanyem el març d’aquest any, els diners del menjador social a l’esquerra del Ter, al nord de la ciutat, formaven part d’una inversió d’1,3 milions en equipaments per als barris. La partida prevista per al servei de menjador i acompanyament era de 200.000 euros.

Tancats i reordenats

Els menjadors de Santa Eugènia i el Mercadal han estat tancats a causa de la pandèmia i haurien de reobrir a curt termini, assenyala la regidora de Drets Socials. A Santa Eugènia hi ha 40 places, però la previsió és que, amb la normativa sanitària actual, s’hagi de reordenar i n’hi pugui haver menys.

D’altra banda, l’Ajuntament s’ha adherit al programa Sempre acompanyats de la Fundació La Caixa i la Creu Roja en la segona edició de l’acció Truca a la porta per atendre casos de soledat no volguda. A Girona va començar el 2013 al Barri Vell-Mercadal, el 2017 es va ampliar a Sant Narcís i ara, durant aquest mes, s’estendrà a Palau.

A Girona ciutat hi viuen 15.934 persones més grans de 65 anys, és a dir, el 15,63% de la població, segons dades del programa Sempre acompanyats.

LES XIFRES

8
anys fa
que es va obrir el menjador social de Santa Eugènia, el 2013. El segon, el del Mercadal, va obrir el 2019.
24
places
tindrà el nou menjador social de Girona, al barri de Taialà. Serà a l’actual cafeteria de l’equipament.
3
euros
val el menú diari en un menjador social. Cal que els usuaris estiguin empadronats i tinguin més de 60 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona