Societat

LA CRÒNICA

Cotilles i pioners

L’exalcalde Joaquim Nadal va ser una de les moltes persones convidades a un acte ahir al vespre a Girona. Batlle del 1979 al 2002, l’exconseller i actual director de l’Institut Català de Recerca i Patrimoni Cultural, un ens creat per la UdG i la Generalitat, va parlar d’urbanisme i de la ciutat en la presentació d’un llibre sobre aquestes dues qüestions. “No hi ha cap estudi de polítiques urbanes sobre Girona, excepte aquest, i això és un èxit”, va dir.

Nadal es referia a una obra sortida del forn al juliol. GIRONA XX-XXI. Geografia urbana d’una ciutat en moviment (Llibres del Segle) és un llibre amè i divulgatiu sobre processos urbanístics a la ciutat, com ara el pla de Domeny, la plaça U d’Octubre o el parc Núria Terés, entre d’altres. La seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Girona va ser l’escenari de la presentació del llibre amb l’autor; Nadal; l’alcaldessa gironina, Marta Madrenas, i el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra. Al final no hi va poder assistir l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet.

Sastre ha repassat l’evolució de la ciutat en les últimes dècades, descriu la realitat i dona alternatives per a la mobilitat del futur perquè les persones siguin el centre de l’acció política i la ciutat els sigui amable. Sastre, llicenciat en geografia, va ser regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona (2016-2019).

L’autor és partidari que hi hagi menys vehicles al centre de Girona, que l’aparcament “es tarifi, més enllà de zones verdes i blaves” i que la bicicleta tingui més pes que el cotxe. Va recordar que fa 38 anys el regidor Xavier Gassiot (PSC) ja reclamava el mateix i, per això, va demanar a Madrenas que sigui valenta i prengui decisions, “encara que això tingui costos polítics. S’ha de fer alguna cosa”, va dir Sastre. Al llibre parla que l’immobilisme pot conduir a “la irrellevància i fins i tot a la decadència”.

Moderat pel periodista Oriol Puig, en l’acte es va parlar de les cotilles burocràtiques que l’administració representa per a la transformació. Nadal va lamentar que les vendes, les permutes, els intercanvis i la transferència en els aprofitaments no sovintegin. Madrenas, alcaldessa des del 18 de març del 2016, i Serra li van recordar que l’urbanisme és transversal, garantista i no permet eines del passat. Al principi havia intervingut la degana del COAC, Assumpció Puig, i al final ho va fer la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que va incidir en la necessitat que el país investigui, entre altres àmbits, en arquitectura i urbanisme. Com Sastre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni