Societat

Hotelers i veïns no volen llars compartides a Barcelona

Aposten perquè l’Ajuntament, que ho ha de regular, prohibeixi aquesta modalitat d’allotjament turístic

Afirmen que comportaria un turisme de poca qualitat i conflictes amb els residents

Els hotels de Barcelona i algunes associacions de veïns, com la de la Barceloneta, volen que l’Ajuntament prohibeixi les llars compartides d’ús turístic, una modalitat d’allotjament en què un resident lloga una habitació a un tercer, o com a màxim quatre persones, per una estada de 31 dies o menys. Aquest tipus d’allotjament turístic va ser creat per la Generalitat amb el decret 75/2020 de turisme, que es va publicar l’agost del 2020, i dona la potestat als consistoris perquè regulin o prohibeixin aquest tipus d’allotjament als seus municipis.

Ara mateix, a Barcelona no s’admet la implantació d’aquesta modalitat perquè hi ha vigent una suspensió de llicències (sí que es permet el lloguer d’habitacions de llarga durada), però aquest mes d’agost va finalitzar el termini d’un any atorgat per la Generalitat als municipis per regular el lloguer d’habitacions turístiques. És per això que, veient que l’Ajuntament ha de decidir què fa i, a més, ha d’aprovar definitivament el pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (Peuat), ara el Gremi d’Hotels de Barcelona i diverses associacions de veïns volen pressionar el consistori perquè prohibeixi aquesta pràctica. “A nosaltres, en principi, les llars compartides no ens són competència. Però sí que generen turisme de molt baixa qualitat, un turisme que no gasta ni inverteix en la ciutat i que acaba provocant el malestar dels veïns. I si els barcelonins estan descontents amb el turisme que ve, aleshores apareix la turismofòbia i això sí que a nosaltres ens perjudica”, diu Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona. Per la seva banda, la vicepresidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Carme Piera, assegura que no volen que es puguin llogar les habitacions dels pisos particulars als turistes “perquè es multipliquen els problemes” i es deteriora la “convivència al barri”, ja molt pressionat pels pisos turístics, que han portat un turisme low cost.

L’Ajuntament de Barcelona manté que “permetre la implantació de les llars compartides suposaria un augment desorbitat de l’oferta d’allotjaments turístics a tota la ciutat, especialment a les zones centrals, i més pressió turística al veïnat”. També que “l’aplicació directa del decret sense establir cap regulació específica implicaria un potencial de 670.000 habitatges que podrien oferir habitacions turístiques només presentant una declaració responsable”. El Gremi d’Hotels creu que cal explicar a les forces polítiques que no s’han manifestat en contra d’implantar aquesta modalitat turística que el turisme que generaria seria “radicalment oposat” al turisme “de qualitat” que fa anys que es treballa per atraure.

LA FRASE

No volem turistes en habitacions de pisos particulars perquè es multipliquen els problemes
Carme Piera
associació de veïns de la barceloneta

Més hotels oberts a finals d’any

Barcelona va recuperant de mica en mica el turisme internacional, que és el que omple els hotels de la ciutat, tot i que a hores d’ara, quan “en un any normal s’arribaria a les 65.000 pernoctacions al dia”, se n’estan fent entre 16.000 i 17.000, segons va explicar ahir el director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. Tot i que encara només està obert el 65% del parc hoteler de la ciutat, les expectatives són bones, entre altres coses perquè han començat els congressos i les fires i la ciutat “recupera el moviment”. Les perspectives són una mica millors avui que fa unes setmanes i ahir Casals va assegurar que de cara a finals d’any és molt possible que ja estiguin oberts el 90% dels hotels de la ciutat. La capital catalana ha rebut aquest estiu 1,9 milions de turistes, una xifra que compta sols els visitants que van pernoctar a la ciutat, i representa un 184% més respecte a l’estiu del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona