Societat

Sense límits d’aforament a les Fires de Sant Narcís

L’Ajuntament tanca a última hora una programació àmplia i que recupera els actes massius

Els concerts de la Copa seran d’accés lliure i amb barraca de catorze associacions

El correfoc, el pilar a les escales de la Catedral i l’envelat, baixes

L’Ajuntament de Girona va fer oficial ahir al matí la programació completa de les Fires de Sant Narcís, tot just vuit dies abans que comencin. A última hora i pendent de les restriccions a causa de la pandèmia de Covid-19, els responsables polítics van donar detalls dels onze dies d’actes en quinze barris que es podran fer sense límits d’aforament.

La sensació d’alleujament es respirava ahir en l’acte de presentació dels actes de les Fires. Fa un any, la festa de Girona va durar un dia i mig i, de moment, aquest any, “no hi haurà perímetre, no hi haurà controls d’aforament, però caldrà mantenir les distàncies”, va exposar el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats (ERC).

Els responsables municipals van agrair la feina dels tècnics de diferents àrees del consistori la col·laboració de les entitats, algunes de les quals són a la comissió de la Copa. Al final, no caldran espais separats, ni entrada prèvia, durant els onze dies de celebració. Del 28 d’octubre al 6 de novembre hi haurà concert cada dia, tret del dilluns 1, el dimarts 2 i el dimecres 3.

El programador de Fires Natxo Morera de la Vall va reconèixer que, després de remar i remar, han aconseguit que les Fires siguin “gairebé al 100% normals”. De música a la Copa, també n’hi haurà per als més petits de la casa, amb la Copeta –Ramonets el 30 d’octubre i Xiula, el dia 31– i al parc del Migdia. En aquest espai, tocarà l’Orquestra Maravella el 31 d’octubre al migdia; La Fundación Tony Manero, que plega, i Gramophone All Stars, el dijous 4 de novembre, i l’endemà, dia 5, Cesc Freixas, l’Orquestra Fireluche i Pau Riba. En aquests dos últims casos, al vespre (a les 20 h).

Per Sant Narcís, tornaran els Marrecs de Salt, el diumenge 31 a la plaça del Vi, però no hi haurà correfoc, ni l’envelat a la plaça Miquel de Palol (Devesa). Tampoc no hi haurà el pilar que feien els castellers de Salt a les escales de la Catedral –només faran una construcció estàtica–. Els Diables de l’Onyar faran un espectacle estàtic de foc el dissabte 30 d’octubre (a les 12 h) a la plaça de Sant Domènec.

“Mans i mànigues”

Morera va recordar les penúries que ha viscut el sector cultural a causa de la pandèmia. “Han estat dos anys molt i molt complicats. El sector de la cultura ho ha passat molt malament i ha fet mans i mànigues per sobreviure.”

El GEiEG farà el pregó el dijous 28 a la plaça del Vi (a les 20 h) i el castell de focs, a càrrec de la Pirotècnia Estalella, tancarà les Fires. Serà el diumenge 7 de novembre (a les 20 h). Hi haurà circ, sardanes, gegants, la Festa dels 4 Rius i jornades gratuïtes als museus. “Girona té ganes de Fires. Ha estat un esforç conjunt d’entitats, firaires i tècnics de l’Ajuntament. Ha estat d’una complexitat enorme. I ens mereixem les Fires”, va assenyalar Ayats, de manera molt gràfica.

LES FRASES

Girona serà la primera capital catalana que viurà la festa amb una situació normalitzada
Quim Ayats
vicealcalde i regidor de cultura de girona
Vam començar a preparar els actes al febrer. Al juny, tot eren flors i violes i va arribar la cinquena onada. Al juliol, tot havia canviat
Els grups sabien que hi hauria concerts. Durant mesos hi havia cadires [...] Alguns tornaran a tocar, i ho faran a Girona
Natxo Morera de la Vall
programador de fires
Públic juvenil

Avancen mitja hora els concerts de nit, ara a 2/4 d’11

Els constants canvis en el marc amb què s’havien d’organitzar les Fires en els últims mesos a causa de la pandèmia ha contribuït que aquest any els concerts de la nit a la Copa comencin mitja hora abans del que era habitual (2/4 d’11 de la nit en lloc de les 11). Des de fa temps, hi havia marcat un límit horari i, a més, l’Ajuntament considera que avançar l’inici de la música a la Copa ajudarà el segment de públic juvenil i les seves famílies, va recordar ahir Natxo Morera de la Vall en la presentació de la programació, a la sala municipal Miquel Diumé. Hi haurà bus de nit els dies 28, 29, 30 i 31 d’octubre i 5 i 6 de novembre. L’avançament també és d’alguna manera un pas més cap a la reforma horària.

A la Copa tocaran, entre altres formacions, Biflats i Oques Grasses el dijous 28 d’octubre; Marcel i Júlia, i Buhos, el dijous 4 de novembre, i Roba Estesa, Iseo & Dodosound, el diumenge 31 d’octubre. Morera va indicar la presència de grups capdavanters i va destacar la força de Gatibu, un conjunt del País Basc, que actuarà a la Copa el divendres 5 de novembre. No caldran cadires ni entrades per escoltar música i gaudir.

Morera ha explicat que han hagut d’anar amb peus de plom per organitzar i anunciar –finalment ahir– la programació musical i la resta d’actes. “No podíem sortir el dia 10 dient que calia tenir entrada i després que el 20 ja no fos necessari.”

Festa amb activitats inclusives

El diumenge 7 de novembre, primera cursa adaptada

L’associació Multicapacitats ha organitzat la primera Cursa Adaptada d’Infants i Joves (fins a 18 anys) a Girona. Formarà part de les activitats de Fires d’aquest any i tindrà lloc el diumenge 7 de novembre al matí (de les 10.30 a les 12 h). Els organitzadors calculen que hi haurà un centenar de participants –s’han omplert la seixantena de places previstes al principi–. Els inscrits hauran de recórrer entre una vintena de metres i un centenar.

En la cursa hi han col·laborat, entre d’altres, el GEiEG, el Club Atletisme Girona, l’Ajuntament, la Diputació i l’Associació de Comerciants de Sant Narcís. Les Fires també viuran actes per a la inclusió, amb dues jornades especials: la del dimecres 3 de novembre (amb un dispositiu 2x1 a totes les atraccions) i el dijous 4, d’11 a 13.30 h i de 16.30 a 21 h es faran les Fires en silenci amb les atraccions adaptades acústicament i lumínicament per a mainada amb necessitats especials, va recordar la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers (ERC), en la presentació de la programació definitiva.

Personal de seguretat privada, a l’aguait

La mascareta quan no hi hagi distància, fins i tot a la Copa

El programa oficial de Fires es pot consultar al web www.girona.cat/firesdesantnarcis. Hi ha consells i mesures contra el coronavirus i l’Ajuntament hi destaca: “Aturar el virus és responsabilitat de tothom.” Per això, l’Ajuntament demana que tots els assistents a l’esplanada de la Copa duguin mascareta. Ahir el programador Natxo Morera de la Vall va indicar que hi hauria un mínim d’una dotzena d’empleats d’una empresa de seguretat privada que vetllarà que tothom es tapi el nas i la boca si no hi ha una distància d’1,5 m, difícil de complir en un ambient festiu.

A la Copa, tindran barraca les següents catorze entitats: Fal·lera Gironina, Diables de l’Onyar, Club Esportiu Santa Eugènia de Ter, Club Rítmica Girona, CE Pontenc, Associació Salsa Jove, Casal Independentista El Forn, Estudiants Universitat de Girona, Girona Club Hoquei, Club Voleibol Agrupació Vista Alegre Parròquia, Club Esportiu Patinatge Artístic Girona, Agrupament Escolta i Guia Pare Claret, Associació de Naturalistes de Girona i Club Escacs Gerunda. Hi haurà una barra, gestionada de manera conjunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries