Societat

Una campanya vol defensar el català a la universitat

Diverses entitats animen a denunciar incompliments quan no es respecti la llengua establerta als plans docents

La situació és freqüent i coneguda a les aules universitàries. “En una assignatura anunciada en català en el pla docent, el professor pregunta si algú no entén el català i, en cas que vegi una mà aixecada, canvia automàticament al castellà”. Així ho denunciava ahir Diego Sola, de la Plataforma per la Llengua, que qualificava aquesta situació de “vulneració dels drets lingüístics dels altres alumnes”. Amb la voluntat que els estudiants prenguin consciència dels seus drets, la Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) van presentar ahir la campanya La universitat, en català! Una de les eines principals és el web www.launiversitatencatala.cat , en el qual es pot trobar un formulari perquè els estudiants escriguin les seves queixes. Aquestes, allà on es recullen les dades relatives a la facultat i els estudis, arribaran als serveis lingüístics de cada universitat.

La campanya servirà també per tenir una radiografia de l’ús del català a les aules. Segons les dades oficials recollides pels promotors de la campanya, a les universitats catalanes un 60% de les classes es fan en català, un percentatge que baixa a un 40% a la Universitat de València i a un 25% a les Illes. La realitat de les aules és difícil de quantificar, ja que hi ha estudis en què les classes en català poden arribar a un 80% i màsters en què la presència és d’un escàs 3%, segons Mireia Arguijo, representant de la FNEC. Als estudis de dret, per exemple, no s’arriba a un 50%, segons van alertar els promotors de la iniciativa. Les organitzacions no creuen que la internacionalització dels estudis en sigui la causa, ja que, van precisar, no es fan més classes en anglès i sí en castellà. Com a exemple del malestar que això provoca, Sola va destacar que el 2019 la Plataforma per la Llengua va rebre tres queixes en aquest sentit, mentre que el 2020 van arribar a 66 i en el transcurs d’aquest any ja en són 65.

La campanya pretén no només conscienciar l’alumnat dels seus drets i alertar de la regressió del català a la universitat, sinó aconseguir millores. Reclamen als rectorats que es facin polítiques per incentivar el català a les aules, amb l’objectiu d’augmentar el percentatge d’assignatures ofertes en aquesta llengua a un mínim del 60% en graus i màsters, amb tendència a arribar al 80% en el cas dels graus. També volen que s’exigeixi un nivell mínim en la contractació del personal universitari i que es doti amb prou recursos els serveis lingüístics per solucionar qualsevol incompliment a l’hora d’impartir una assignatura en la llengua oficialment anunciada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona