Societat

Cita prèvia per anar a la residència

El protocol elimina la resta de restriccions per visitar els residents

Les llars reclamen “temps i ordre” per afrontar la “nova normalitat” i evitar aglomeracions

S’acaben les limitacions del nombre de visites i en la durada

Les residències de gent gran comencen a respirar del malson de la Covid, però ho fan amb cautela. Les dades epidemiològiques són bones, i segons la darrera actualització només hi ha quatre centres a tot Catalunya que tenen algun cas positiu entre els residents. Una xifra que es manté a la baixa des de l’agost, quan es van anar flexibilitzant mesures després d’un estiu “altre cop negre”, perquè es repetien brots i contagis entre un col·lectiu ja vacunat. “Estem contents de reobrir portes, però qualsevol canvi necessita un temps per adaptar-se i evitar que s’hagi de recular”, indica la presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (Feate), Montse Falguera, que dijous a la tarda coneixia el nou protocol acordat entre Salut i Drets Socials.

La normativa dona via lliure a recuperar les visites a les habitacions en aquells centres on no hi ha cap contagi. Els familiars, amics i cuidadors tampoc tenen limitacions per fer visites durant l’estona que vulguin, amb l’única condició que es mantingui la cita prèvia per accedir al centre. El fet que les famílies puguin tornar a accedir als centres s’afronta amb incertesa i preocupació des del sector, que veu “incongruències” en l’aplicació de la normativa. “S’ha de controlar bé perquè tenim habitacions dobles on els familiars no poden coincidir en un mateix espai ni amb l’altre resident allitat”, explica Falguera, que dirigia ahir un comunicat als familiars de la residència que dirigeix per demanar-los temps fins dilluns per organitzar-se i limitar els aforaments a les plantes i evitar aglomeracions. Falguera és crítica amb aquesta “nova normalitat” que afronta el sector residencial, que manté els grups estables de convivència –que ara s’amplien a 25 persones– per millorar la interrelació dels residents però que manté la “sectorització” als centres. Això implica no disposar d’espais comuns i que treballadors i residents no puguin interactuar. “Els treballadors d’un i altre sector no poden parlar entre ells, però els familiars podran accedir on vulguin”, es qüestiona la directora del centre. Un seguit d’incerteses que generen malestar entre el personal, que està “esgotat” de doblar torns per cobrir les baixes de companys que surten positius i s’han de confinar o que agafen la baixa per “ansietat i depressió”. Així ho denuncia Andrés Rueda, portaveu de l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (Ascad), que lamenta la “precipitació” d’un protocol “imprudent”, quan encara es registren defuncions per Covid a les llars d’avis. “Són poques, però si no tenim un tallafoc prou potent, no s’ha de tenir pressa perquè som llocs fràgils”, afegeix Rueda, que alerta de la mutació de la variant delta al Regne Unit. “Les nostres rutines són les mateixes, i si els familiars entren quan volen, com ens organitzem per desinfectar-ho tot?”, es pregunta el portaveu d’Ascad.

L’accés a les habitacions fins ara estava restringit als familiars que havien de fer un acompanyament de final de vida. “S’ha de conscienciar la població que convivim amb el virus”, insisteix Rueda, que reclama més prevenció i tests setmanals a tot el personal. El nou protocol manté la PCR quinzenal als professionals, i només serà setmanal per a aquells que no estan correctament vacunats. El contacte físic amb els residents està permès als familiars sempre que es faci amb prevenció, portant mascareta quirúrgica i amb rentat de mans.

Des de la coordinadora de familiars 5+1, la portaveu, María José Carcelén, considera que es continuen vulnerant els drets dels residents amb el nou protocol, que obliga a demanar cita prèvia. “No canvia res, estem com sempre, demanant permís i confinant persones sanes”, denuncia Carcelén, que lamenta que el protocol obligui a l’aïllament dels residents que han estat en contacte estret amb un positiu. Estudien portar-ho a la fiscalia i alerten del fet que es permeti l’accés de voluntaris i personal en pràctiques no vacunat als centres, presentant una PCR negativa. “No es pot obligar els treballadors a vacunar-se, però quina necessitat hi ha que entrin voluntaris no vacunats”, critica la representant de la plataforma, que lamenta que no s’hagi escoltat la petició que fan tant ells com la patronal ACRA per reclamar un passaport Covid a les residències.

Accés a l’oci nocturn

Sí que s’autoritza l’exigència del passaport Covid per entrar en discoteques i festivals musicals, en entendre que és una mesura necessària per tallar la propagació del virus en aglomeracions. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va decidir prorrogar la proposta del govern que va aixecar la majoria de restriccions a les activitats culturals, esportives i a l’hostaleria i, al mateix temps, s’acordava exigir el passaport Covid o una PCR negativa.

LES FRASES

Som les que hem tingut més morts, i s’ha de ser prudent perquè estem en una nova normalitat
Andrés Rueda
PREsident d’ascad

LA XIFRA

No s’entén que els treballadors no puguin ni parlar entre ells i els familiars vagin amunt i avall
Montse Falguera
presidenta de la fatec
9.243
Les defuncions
que s’han registrat a les residències de gent gran a Catalunya des de l’inici de la pandèmia.

Baixes i contractes a precari

Sous precaris de mitja jornada per cobrir l’elevat nombre de baixes laborals que s’han disparat amb la pandèmia. Segons el darrer informe de La Confederació, la Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, el nombre de contractes per substitució s’han triplicat amb la Covid, i com a contrapartida s’ha observat una reducció de la contractació indefinida, que va representar l’any passat un 44,7% de les noves incorporacions al sector, que van ser de 100.000 treballadors. Aprofundint en la tipologia de la jornada, l’informe recull com persisteix l’escletxa de gènere, ja que les dones representen el 58,4% de jornades parcials. Aquest fet confirma que les dones són “el motor del tercer sector social”, segons La Confederació, i es reclama, un cop més, millorar el finançament públic per pal·liar les dificultats de personal que arrosseguen les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries