Societat

El català ha perdut mig milió de parlants en 15 anys

Vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà per “respecte” o per “educació”

El 41,7% assegura que la Generalitat protegia més la llengua abans del procés

El català ha perdut presència en els últims 15 anys, ja que, segons les dades de gener del 2020, 4,5 milions de persones del domini lingüístic parlen habitualment en català, xifra que representa una pèrdua de mig milió de parlants respecte del 2005. La xifra es tradueix en un descens del 40% al 32,4% del percentatge de persones que habitualment parlen en català. La Plataforma per la Llengua fa anys que ho detecta i que ho atribueix a la deixadesa institucional a l’hora de protegir el català, a la manca de consciència lingüística dels parlants i a uns entorns on la presència del castellà és alta, inclús l’audiovisual. L’entitat ho va tornar a advertir ahir, amb motiu de la presentació de l’InformeCAT 2021. El document recull des de fa deu anys 50 dades significatives sobre l’estat del català.

“Cal que els ciutadans tinguem consciència lingüística i cal que les administracions facin la seva feina, perquè com més baixi aquest nombre més estarem en emergència lingüística”, va alertar ahir el president de l’entitat, Òscar Escuder, que hi va afegir que el primer que s’ha de fer és “reconèixer que tenim un problema”. L’entitats parla d’emergència lingüística, perquè “d’aquí a cent anys el català seguirà existint, però existeix igual si està plenament normalitzat que si el parlen 200 persones. Volem estar entre les llengües normalitzades i no entre les residuals”.

La Plataforma per la Llengua convida també a l’actuació individual, ja que, segons una enquesta de la Gesop per encàrrec de l’entitat, vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. Ho fan al·legant “respecte” o “educació”. El 16,3% opta per respondre en castellà perquè creu que potser no serà entès si es manté en català. El 23,6% de la població comença sempre les converses en català. Destaquen les Terres de l’Ebre com el territori on el català es conserva més, ja que el 81,2% dels residents comencen les converses en català sempre. Escuder va demanar fer una reflexió al respecte. “Cal fer un canvi de xip”, va insistir.

Entre els joves, és notable la diferència del domini de les diferents llengües. A Barcelona declaren tenir un coneixement bo del català un 53,3% dels que tenen entre 15 i 34 anys, mentre que dominen l’anglès el 58,5% i el castellà, el 92,1%. Només el 19% dels alumnes de sisè de primària de les Illes tenen un nivell alt de català, i a totes les regions educatives de Catalunya els estudiants de quart d’ESO tenen més coneixements de castellà que de català.

Pel que fa a l’acció institucional, segons l’enquesta encarregada per l’entitat, el 41,7% dels catalans afirmen que la Generalitat protegia més el català abans del procés independentista. El 30,9% opina que el protegeix més ara i el 15,3% creu que el protegeix igual. La percepció sobre la deixadesa institucional és més elevada entre els catalanoparlants, ja que el 51% pensa que el català es protegia més abans del procés, mentre que així ho pensen el 33,4% dels castellanoparlants.

L’etiquetatge és una de les grans assignatures pendents, ja que només el 10,6% dels productes tenen instruccions amb una versió en català. Cap empresa ha estat sancionada per incompliment de les obligacions lingüístiques vigents en l’etiquetatge no alimentari. En canvi, cinc de les deu empreses tèxtils que més van facturar a l’Estat espanyol el 2019, encapçalades per Zara i Mango, incorporen el català en l’etiquetatge.

LES XIFRES

4,5
milions
de persones del domini lingüístic parla habitualment en català.

LA FRASE

Volem estar entre les llengües normalitzades i no entre les residuals
Òscar Escuder
President de la plataforma per la llengua
5
empreses
tèxtils de les 10 que més facturen a l’Estat espanyol etiqueten en català.

Cap versió en català a l’oferta de Disney+

Rosa M. Bravo

La presència del català en el món cultural apareix a l’InformeCAT2021 amb alguns exemples, tant negatius com positius. L’informe assenyala que la Generalitat incompleix la llei del cinema des de fa deu anys, un incompliment que afecta tant la projecció de pel·lícules en català a les sales de cinema com la seva presència en plataformes com Netflix, Disney+ o HBO. La Plataforma per la Llengua recorda que la llei catalana determina que el 50% de les estrenes han de tenir versió en català, percentatge que el Tribunal Constitucional va rebaixar al 25%. “Els governs catalans successius no han fet complir ni tan sols aquesta quota reduïda”, critica l’informe. Com a exemple de la presència a les plataformes se cita que el juny del 2021 hi havia 144 llargmetratges dels 990 que oferia Disney+ amb versió doblada en català, però a la plataforma no se n’oferia cap. Les versions al català han estat finançades per la Generalitat o per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El 68,6% dels enquestats per encàrrec de l’entitat defensen que l’administració ha de garantir la presència del català a les plataformes digitals.

Com a contrapunt, hi ha més de 500 creadors de contingut audiovisual en català en comunitats com Valençubers, Canal Malaia o Creadors.tv. El català ha estat la llengua escollida pel 72,2% dels participants en la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre. El 53,6% dels joves balears trien obres de teatre en català i el 34,7%, en castellà. I ja fa 40 anys que hi ha ràdio en català a la Catalunya de Nord, Ràdio Arrels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona